Ugrás a tartalomra
x

Kenya is megszüntetheti a homoszexualitás büntethetőségét

A kenyai Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy 2019. február 22-én dönt a kenyai homoszexualitás legalizálásáról.

Múlt hét csütörtökön a három bíróból álló testület meghallgatta az utolsó érveléseket az indiai legfelsőbb bíróság ítéletével kapcsolatban, amely legalizálta a homoszexualitást idén Indiában. Kenyában is a brit gyarmatosítást követően került büntethetővé a homoszexualitás. Éppen ezért is volt fontos, hogy az Indiai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a 377-es cikkelyt. Most a Kenyai Legfelsőbb Bíróság előtt a kenyai büntető törvénykönyv 162. és 165. cikkelyének hatályon kívül helyezése, ezzel valóra válhat a homoszexualitás dekriminizációja.   

A kenyai ügyész azonban ellenezte, hogy párhuzamot vonjanak India és Kenya törvényei között.

A Legfelsőbb Bíróság azt követően kezdett el foglalkozni az üggyel, hogy a kenyai melegek és leszbikusok jogait védő bizottság (NGLHRC) bíróságon támadta meg azt a korábbi bevett szokást, hogy ha valaki feltételezhetően homoszexuális volt, akkor a hatóságok anális vizsgálatot hajtottak végre a megvádolt személyen. A bíróság akkor kimondta, hogy

 

„mindannyian megérdemeljük, hogy méltósággal bánjanak velünk”

 

Az anális vizsgálatnak nincsenek orvosi indokai a homoszexuálisnak vélt férfiaknál, sértik a magánélethez való jogot és a méltóságot – mondta Kari Mugo, az NGLHRC munkatársa, aki szerint a vizsgálat kínzásnak minősül.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux