Ugrás a tartalomra
x

Kiderült, miként teszik nyilvánvalóvá Dumbledore homoszexualitását

Azt már több mint egy évtizede tudjuk, hogy Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, a Roxfort egykori igazgatója saját neméhez vonzódott, az viszont egy ideig tisztázatlan maradt, mekkora szerepe lesz ennek a Legendás állatok: Grindelwald bűntetteiben, ahol főhőseinknek a legendás sötét mágus nehezíti majd meg az életét. A film rendezője, David Yates először azt nyilatkozta, hogy nem kap majd kiemelt figyelmet a téma, de aztán ez viszonylag gyorsan változni látszott, most pedig Ezra Miller árulta el, hogy mi lesz a kulcs Dumbledore érzéseinek bemutatásához: Edevis tükre.

A különleges varázstárggyal még a Harry Potter és a bölcsek kövében találkozhattunk, mikor a kastélyban kóborló Harry egy olyan tükörre bukkan, amiben nem csak magát, de szüleit is látja. Mint egy idő után kiderül, a tükör a legfőbb vágyainkat mutatja, így nem csoda, hogy az árva varázslótanoncnak a megboldogult Lily és James Potter jelentek meg az üveg felszínen. Ahogy azt a Grindelwald bűntetteinek egyik előzetese felfedte, Dumbledore viszont Grindelwaldot látja a tükörben.

"Számomra végig nyilvánvaló a film közben, hogy Dumbledore meleg. De tényleg, csak úgy süt majd a vászonról a dolog. Grindewaldot, élete szerelmét látja Edevis tükrében, ami eleve azt mutatja az embernek, amire a legjobban vágyik a világon. Ha ez nem teszi egyértelművé hányadán áll a karakter, akkor nem tudom, hogy micsoda. (...) Ezért pedig hatalmas hálával tartoznak az emberek Rowlingnak: megalkotta az irodalom legnagyobb karaktereit, akiket kivétel nélkül mindenki szeret a modern társadalomban, aztán pedig a széria végén felfedte, hogy az egyik szereplője végig meleg volt. Ezért örökké egy istennő marad. (...) Az emiatt dühöngőknek pedig azt üzenem, először nézzék meg a filmet, utána kezdjenek sz*rdobálásba Twitteren. De mindenkinek magának kell döntenie ezekről a dolgokról, mindenkinek a szívére kell hallgatni, utánanézni a dolgoknak, mielőtt kiállna az egyik oldal mellett is. Ennek a hiánya osztja meg a társadalmat. Emberek vagyunk, rengeteg dolog van, amiben egyetérthetünk, inkább azokra koncentráljunk" - nyilatkozta Miller.

Rowling egy színfalak mögötti videóban pedig Grindelwald fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott, hogy a karakterről már az első Harry Potter könyvben említés esik, ergo egy olyan figuráról van szó, aki évtizedek óta birizgálja a fantáziáját. Az írónő azt emelte ki fő érdekességként, hogy most egy jóval árnyaltabb képet kapunk a jó és rossz harcáról, mely ezúttal (talán épp a két nagy hatalmú mágus kapcsolata miatt) inkább a szürke zónába esik, nem lesznek olyan élesek a határvonalak, mint Voldemort esetében. Ezt alátámasztani látszik Jude Law megjegyzése, aki kiemelte, hogy Dumbledore egy olyan személy, aki jó néhány lépéssel környezete előtt jár, ezért könnyen rá tud venni embereket arra, hogy akár olyan dolgokat is tegyenek meg, amihez amúgy nem fűlik a foguk.

A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei november 15-én mutatkozik be a magyarországi mozikban.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux