Ugrás a tartalomra
x

Erőszakba torkollt a Pride Lengyelországban

A hétvégén a lengyelországi Lublinban először rendeztek Pride eseményt.

Przemysław Czarnek regonális kormányzó felszólította Krzysztof Żuk polgármestert, hogy akadályozza meg a felvonulást biztonsági okokra hivatkozva. A polgármester eleget tett a felszólításnak. Czarnek később egy interjúban hangot adott azon véleményének, hogy a felvonulás nem más, mint

"a természettel összeegyeztethetetlen szexuális magatartás és a pedofília népszerűsítése"

A lengyelországi fellebbviteli bíróság azonban pénteken (október 12-én) felfüggesztette a tilalmat a gyülekezési szabadság megsértése miatt. 

A rendezvényen a rendőrségi adatok szerint, mintegy 1500 ember vett részt. A menetet szélsőségesek zavarták meg, a vonulókat kövekkel és palackokkal dobálták meg. A rendőrség könnygázzal és vízágyúval próbálta meg az ellentüntetőket távol tartani a vonulóktól. Az akció során a rendőrség több embert is őrizetbe vett. A rendőrség szóvivője beszámolójában kiemelte, hogy a szélsőségesek két rendőrre is rátámadtak, őket kórházban ápolják. 

A felvonulást szervezők elégedettek voltak a rendőrség helytállásával, és megköszönték az értük tett erőfeszítéseiket. 

Lengyelországban az emberek egyre elfogadóbbak az LMBT közösséggel szemben, ugyanakkor a konzervatív politikai oldal, és a katolikus egyház nagy befolyásának köszönhetően folyamatos presszió alatt tartja az LMBT embereket. 

Az év elején az ILGA-Europe Lengyelországot a 49 ország közül 38-ba rangsorolta az LMBT emberek emberi jogait figyelembe vevő jelentésében. (Magyarország a 20. a listában) 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux