Ugrás a tartalomra
x

PrEP-et szedett mégis HIV+ lett

Az Amerikai Fertőző Betegségek Társasága által tartott konferencián számoltak be arról a Kalifornia esetről, melyből kiderült, hogy a PrEP szedésének ellenére lehetséges a HIV fertőzéssel való fertőződés. 

Az Amerikai Egyesült Államokban ez már a harmadik regisztrált eset, hogy PrEP készítményt szedő ember HIV fertőzött lett. Ennek ellenére a szakértők továbbra is biztonságosnak tartják a készítményt, és véleményük szerint sokkal kisebb az esélye a megfertőződésnek azoknál az embereknél, akik nem használnak óvszert. 

A páciens, aki egy éven keresztül szedte a szert rendszeresen, három, hat és tíz hónappal a szedés megkezdése után szűrésen vett részt, és az utolsó szűrés alkalmával állapították meg a fertőzést. Ezt követően azonnal megkezdték a gyógyszeres kezelést, mely hatására a vírusszáma jelentősen lecsökkent. 

A páciens hosszú hajának köszönhetően kitudták mutatni egészen pontosan, hogy mikor is történt a megfertőződés, és ennek köszönhetően be tudták határolni, hogy kitől kaphatta el. Az élettársa volt akitől a betegséget elkapta. Tudatában voltak mindketten a betegségnek, de a partner abba hagyta a gyógyszeres kezelést, mely hatására megnövekedett a vírus száma és így tudta megfertőzni a partnerét is. Ezt követően a partnere folytatta a gyógyszeres kezelést. 

Eddig összesen hat esetről tudnak, amikor PrEP készítményt szedő ember HIV vírussal fertőződött. Az első eset Torontóban történt, majd New Yorkban, Észak-Karolinában és Ausztráliában, valamint Amszterdamban. 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux