Ugrás a tartalomra
x

Az SaS lehetővé tenné a hivatalos élettársi viszonyt

POZSONY 

Az SaS képviselői a Polgári Törvénykönyvre hivatkozva az élettársi viszony egy újfajta intézményét szeretnék bevezetni. Eszerint az azonos és ellenkező nemű párok is hivatalos élettársi viszonyra léphetnének, amely olyan előnyöket jelentene a számukra, mint az öröklés lehetősége, a másik fél egészségügyi állapotáról való értesülés vagy a betegápolási díj.

„A javaslat nemi megkülönböztetéstől mentes, lehetőséget nyújt a hivatalos élettársi viszony megkötésére mind ellenkező nemű, mind azonos nemű párok számára” – írják a liberálisok a javaslatukban. Továbbá hangsúlyozzák, hogy nem hivatalos kapcsolat férfi és nő, valamint azonos neműek között mindig is volt és lesz, a jogi megítélésétől teljesen függetlenül.

A liberálisok arra is felhívják a figyelmet, hogy a szlovák jogrendben mindig is létezett egy olyan megfoghatatlan és íratlan intézmény, mint a „közös háztartásban élők viszonya”, amely azonban az öröklést tekintve nehezen bizonyítható. Ami az azonos nemű párokat illeti, az SaS szerint csak minimális változások lennének és olyan polgári jogosultságokat érintenének, mint az öröklés, az egészségügyi dokumentumokhoz való hozzáférés vagy az ápolási díj.

A javaslatnak a parlamentben vegyes volt a fogadtatása. Egyes képviselők támogatják, míg mások kritizálják, mivel a javaslat értelmében a homoszexuális párok is hivatalos kapcsolatot köthetnének. Jozef Lukáč, az OĽaNO képviselője a bejegyzett élettársi viszony bevezetését nehezményezi. Natália Blahová, az SaS frakcióvezetője és a javaslat előterjesztője elutasítja a feltételezést. „Szó sincs a bejegyzett élettársi viszony bevezetéséről. A javaslat nem nyitja fel Pandóra szelencéjét, csupán apró változtatásokról van szó” - teszi hozzá. A koalíció egyelőre nem foglalt állást az ügyben.

ujszo.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux