Ugrás a tartalomra
x

Pride Belgrádban: Első alkalommal kevesebb rendőr, mint résztvevő

Némileg javultak Szerbiában az LMBT jogok, viszont ez a változás nagyon lassú – értékelték a szeptember 16-án Belgrádban megtartott Pride-felvonulás szervezői a déli szomszédunkban tapasztalható melegjogi helyzetet. A szerb sajtó jelentése szerint mintegy ezer résztvevője volt a Belgrád központjában megtartott sétának. A tudósítások hozzáteszik, hogy először fordult az elő, hogy kevesebb volt a felvonulás helyszínét biztosító rendőr, mint résztvevő. Korábban előfordult, hogy szélsőjobboldali csoportok megtámadták a felvonulókat.

Az eseményen megjelent Ana Brnabić szerb kormányfő, aki nyíltan vállalja másságát, s aki tavaly május óta tölti be a tisztséget. Társaságában volt néhány szerb politikus, köztük Zoran Radojičić belgrádi polgármester. A rendezvény kapcsán több miniszter is megszólalt, akik arról beszéltek, hogy törvénymódosításokkal igyekszenek biztosítani a melegek jogait, s megszüntetni a diszkriminációt.

A rendezvény délben kezdődött, s két incidens zavarta meg a felvonulást. Egy helyen röplapokat szórtak a tömegbe, amelyen azt állt, hogy: „A buzikat támogatjátok, Koszovót meg eladjátok!” Ezzel arra utaltak, hogy Európa nyomására a Szerbiától elszakadt egykori tartomány függetlenségének elismerésére készülhet Belgrád. Máshol viszont egy feliratot függesztették ki az utca fölé, amelyre azt írták: „Ti sétáltok, a nép meg éhezik!”

Sajtójelentések szerint a belgrádi Pride-on fiatalok, idősek egyaránt részt vettek és nagyon sok külföldi is támogatásáról biztosította a rendezvényt.

Tekintsd meg képeken: Pride Belgrádban

foto

Megjelent a rendezvényen Ana Brnabić szerb kormányfő - társaságában a belgrádi polgármester

foto

Čedomir Jovanović, az ellenzéki Liberális Demokrata Párt elnöke a rendezvényen

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux