Ugrás a tartalomra
x

Csak a nőknek éri meg a coming out Hollywoodban?

2018-at írunk, csak az utóbbi néhány évben olyan LMBTQ-filmek arattak hatalmas sikert a mozikban, mint a Szólíts a neveden, a Holdfény vagy az Egy fantasztikus nő. Ez alapján úgy tűnik, már rég túl vagyunk azon, hogy a melegségének nyilvános felvállalása bármelyik színész karrierjét veszélyeztesse, ennek ellenére a legtöbb meleg szerepet máig hetero színészek kapják meg.

 „Ne tedd!” – hangzik az általános tanács, amit a fiatal színészeknek adnak a szakmabeliek, amikor az illető azon kezd gondolkodni, hogy jó lenne a nyilvánosság előtt is felvállalni a szexuális orientációját, és ezzel befejezni az évek óta tartó titkolózást. A válasz nem ok nélküli paranoiából, hanem nagyon is valós tapasztalatokból ered.

A stúdiók nem szeretnék, hogy kevésbé vonzónak tűnj a férfiak szemében. A szexuális vonzerővel mozijegyeket lehet eladni, és ez segíti a karriered – mondta a Westworld színésznője, Evan Rachel Wood, aki 2011-ben közölte a nagyvilággal, hogy biszexuális. A Juno színésznője, Ellen Page 2014-ben coming out-olt, és nemrég arra panaszkodott, hogy míg korábban mindenféle szereppel megtalálták őt, mostanság szinte csak akkor hívja az ügynöke, ha leszbikus karaktert kell játszania.

Page karrierjének megbicsaklása a coming outoló színésznők között szerencsére már inkább kivételnek, és nem szabálynak mondható: az utóbbi időben egyre több A-listás színésznő vállalhatta be másságát anélkül, hogy ezt a pályafutása különösebben megsínylette volna. Az Alkonyat-filmekből ismert Kristen Stewart az utóbbi években felépített alternatívsztár-image-éhez kifejezetten illett a coming out, míg a komikus Kate McKinnon esetében sokan gondolják úgy, hogy a nyíltan vállalt leszbikussága nemhogy hátrányt jelentett volna számára, hanem még segítette is, hogy a nézőkben pozitív kép alakuljon ki róla. Johnny Depp exe, Amber Heard sem bánta egy pillanatig sem, hogy 2010-ben nyíltan kezdett beszélni biszexualitásáról, sőt kifejezetten arra biztatja az LMBTQ közösséghez tartozó színésztársait, hogy lépjék meg ugyanazt, amit ő is. Persze könnyen beszél: azóta is sorra kapja a jelentős szerepeket a hollywoodi stúdiófilmekben, és bármikor számíthat rá, hogy ő játszhatja el a legújabb romantikus blockbuster női főszerepét. Ez az esély azonban nem mindenkinek adatik meg, és főképp akkor kell vigyázni a nyílt kitárulkozással Hollywoodban, ha az ember férfinak született.

tovább olvasom

foto

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux