Ugrás a tartalomra
x
""

A melegek átnevelésének betiltását kéri a kormánytól egy „túlélő” Ausztráliában

Chris Csabs tinédzserként túlélte az „átnevelő" terápiát, és szeretné elérni, hogy a jövőben senki másnak ne kelljen ezen keresztülmennie többé.

Az ausztrál aktivista több mint 249 000 aláírást gyűjtött össze a Change.org oldalon keresztül a kormányhoz intézett petíciójához, amelyet Scott Morrison újonnan kinevezett miniszterelnök vezet.

A Szexuális Orientáció Megváltoztatására Irányuló Program (SOCE) túlélői mellett Csabs egy sor "A SOCE Túlélő Nyilatkozat" elnevezésű politikai ajánlást készített, amelyet számos közösségi vezető és szervezet támogatott, köztük az Amnesty International Australia is.

Csabs elküldte a nyilatkozatot, a petíciót és a több ezer aláírást Morrisonnak és Greg Hunt egészségügyi miniszternek az ausztráliai "Wear it Purple Day (Viselj Lilát Nap)" - napján, amely augusztus utolsó péntekjén van és a fiatal LMBT emberek elfogadásáról és megünnepléséről szól.

Csabs, az LMBT aktivista azt mondta PinkNewsnak, hogy reméli a petíció tartós hatással lehet a döntéshozatalra.

„Mint túlélő személy néhányszor elmondtam már a történetemet, abban a reményben, hogy változtatni fog majd a dolgokon. Minden alkalommal, amikor a médiában ez felbukkant, az emberek megdöbbentek és meglepődtek, hogy ehhez hasonló Ausztráliában megtörténhet. Néhány nap múlva azonban az emberek meg is feledkeztek róla és semmi sem változott. Lehetőséget akartam biztosítani az emberek számára, hogy kifejezhessék felháborodásukat és a politikusok tudtára adhassák, hogy az ausztrálok változtatni akarnak."- mondta.

A márciusban indított petícióban Csabs a tapasztalatait "traumának" nevezte, ami még ma is hatással van rá.

"16 éves voltam csak, amikor megkezdődött a saját "átnevelő terápiám". Felfedtem magamat egy egyházi vezetőnek, aki azt akarta, hogy „meggyógyuljak” ezért egy tanácsadó kezdett el foglalkozni velem azzal a céllal, hogy megváltozzon a szexuális beállítottságom. 17 voltam, mikor a gyülekezetem bemutatott egy olyan program vezetőjének, melynek célja, hogy hetero emberé változtassanak. Végül annyira kétségbe voltam esve, hogy belevágtam.” - emlékezett vissza.

"A tagok minden héten beszéltek a "bűneikről", és megtanultuk azokat a szellemi és tapasztalati okokat, amelyek miatt "melegekké váltunk". Annyira szégyelltem a dolgot és olyan bűntudatom volt, hogy évekig teljes önmegtartóztatásban éltem.”

"Az úgynevezett "átnevelő terápia" depressziót, önutálatot és öngyilkossági hajlamot eredményezett. Imádkoztam Istenhez, kérve tőle, hogy vagy gyógyítson meg, vagy vessen véget az életemnek. Annyira depressziós voltam, hogy meg akartam halni. Ez a trauma még mindig hatással van rám.” - írta.

A petíciónak köszönhetően hamarosan több ezer aláírás gyűlt össze.  A kapott támogatás Csabs-nak segített, hogy találkozhasson ausztrál törvényhozókkal és politikusokkal, mint pl. Caroline King Shadow, az Egészségügyi Miniszter, aki a Munkáspárt nevében ígéretet tett arra, hogy megpróbálják elérni a szövetségi szintű tilalmat.

"Kezdetben meglepődtem a petíció ilyen mértékű támogatottságán. Azt hittem, hogy legfeljebb 100 vagy 200 aláírást eredményez. Néhány nap alatt több ezer gyűlt össze, mostanra pedig 249 000-nél tart! Ez is csak azt mutatja, hogy a homoszexuálisok átnevelésének ideológiája szemben áll a társadalom nagy részével." - mondta Csabs.

Az ország kormánya továbbra is a Liberális Párt vezetése alatt áll, de az új miniszterelnök kevésbé szimpatizál az LMBT kérdésekkel, mint elődje, Malcolm Turnbull. Emiatt sokan aggódnak, hogy ez milyen hátrányos változásokat hoz majd az LMBT jogokkal kapcsolatosan Ausztráliába, ahol az elmúlt évben népszavazást követően az azonos neműek házassága jogszerűvé vált.

Csabs is azok közé tartozik, akik aggódnak az ausztráliai LMBT jogok jövője miatt.

"Az új miniszterelnök hozzáállása aggodalommal tölt el. Ezért volt fontos, hogy elküldjük számára az aláírásokról készült másolatokat papír formátumban is, hogy láthassa, milyen erős véleménye van az ausztrál szavazóknak a kérdéssel kapcsolatban.” - mondta.

Az aktivisták azt remélik, hogy a kormány alaposan meg fogja fontolni az ajánlásokat és összeállít majd egy mindent átfogó választ a kérdésre.

"A jogszabályi tilalom kezdeti lépésnek nagyon jó lenne, de sokkal többre van szükség." - mondta Csabs.

pinknews.co.uk

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux