Ugrás a tartalomra
x

Szándékosan terjesztette a szifiliszt, letartóztatták

Szlovákia - A szifiliszt szándékosan terjesztette egy roma származású homoszexuális beállítottságú férfi, akit azóta vád alá helyeztek.

Denisa Saková tájékoztatása alapján nem találtak bizonyítékokat arra, hogy prostitúcióra kényszerítettek volna gyermekeket Tőketerebesen (Trebišov). A belügyminiszter a parlament emberjogi bizottságának csütörtöki ülésén azt is elmondta, hogy a szifiliszt terjesztő személyt már vád alá helyezték. A nemi betegség terjedéséhez az érintett roma közösség életmódja és a nem megfelelő higiéniai körülmények is hozzájárultak. 

Denisa Saková Szlovákia belügyminisztere

A belügyminiszter megjegyezte, hogy a rendőrség mindent megtett annak érdekében, hogy meggyőződjenek a médiában megjelent információk hitelességéről. "Megállapíthatjuk, hogy nem volt szó gyermekprostitúcióról. Prostituáltként csak 18 év feletti személyek tevékenykedtek, és saját szabad akaratukból" - mondta. 

Arról is tájékoztatott, hogy egy férfi szándékosan terjesztette a szifiliszt, őt azonban már őrizetbe vették és vád alá helyezték. "Egy felnőtt roma származású férfiről van szó, aki homoszexuális beállítottságú, és tudatosan terjesztette a fertőzést. Vád alá helyezték. Néhány éves szabadságvesztéssel sújthatják" - jegyezte meg. 

Saková hozzáfűzte, hogy a Tőketerebesi járásban, valamint további falvakban, ahol nagyobb roma közösség él, megerősítenék a polgárőrök számát. "Az év végéig nem csak a Tőketerebesi járásban, de más telepeken is szükség lenne erre" - hangsúlyozta. 

Stanislav Špánik egészségügyi államtitkár a szifilisz terjedésével összefüggésben elmondta, hogy a Tőketerebesi járásban ambuláns módon is megoldható a kezelés, csupán bizonyos esetekben van szükség kórházi ellátásra. Branislav Ondruš, a munkaügyi minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a tárca megköveteli, hogy a gyermekek higiéniailag tiszta környezetben nőjenek fel. 

Stanislav Špánik Szlovákia Egészségügyi minisztere

A belügyi, az egészségügyi és a munkaügyi tárca képviselőin kívül a romaügyekért felelős kormánybiztos is az emberjogi bizottság előtt beszélt arról, mit tesznek, hogy megoldják a szifilisz terjedésének problémáját a Tőketerebesi járásban, valamint a gyermekprostitúcióval összefüggő gyanúval kapcsolatban. A bizottság tudomásul vette a minisztériumok témában tartott beszámolóit. 

A szifiliszes megbetegedések száma a Tőketerebesi járásban 16-szor nagyobb, mint egész Szlovákiában. A 2017-es epidemológiai jelentés alapján 108,4 eset jutott 100 000 lakosra. A szifilisz a 18 év alattiak körében is előfordult. A fertőzés terjedésében jelentős szerepet játszik a tőketerebesi romatelep. A médiában korábban gyermekprostitúcióról szóló hírek is megjelentek. 

bumm.sk

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux