Ugrás a tartalomra
x

A férfiakat is gyakran érinti: Inkontinencia

A vizelet inkontinencia nem más, mint a vizelet véletlenszerű, akaratlan ürítése. Nem betegség, hanem egy mélyebben meghúzódó, egészségügyi probléma tünete. Amennyiben a hólyag rosszkor, vagy túl erősen feszül meg, a vizelet csepeghet. Ha a húgycső körüli izomzat gyenge, vagy sérült, az akaratlan vizeletcsepegés akkor is előfordulhat, ha nincs probléma a hólyagfeszülés időpontjával.

 

Mikor alakulhat még ki inkontinencia?

Ha a hólyag nem ürül akkor, mikor kellene. Ilyenkor túl sok vizelet van a hólyagban, és ha az túlságosan megtelik, vizeletcsepegést tapasztalhat. Ha valamilyen elzáródás vagy a húgyhólyag gyenge izomösszehúzódása miatt a hólyag ürülése nem teljes. A visszamaradó vizelet miatt a húgyhólyag túltöltődik és megnagyobbodik. A húgyhólyagban levő nyomás addig emelkedik, míg kis mennyiségű vizelet ki nem csordul. A vizelet inkontinencia  bármely életkorban előfordulhat, bár leginkább az idősebb férfiaknál tapasztalható, ennek ellenére  semmiképpen nem tekinthető az öregedési folyamat természetes velejárójának.

 

Milyen típusú inkontinencia jelentkezhet férfiaknál?

A vizelet inkontinencia lehet rövid távú, vagy krónikus, hosszan tartó. A rövid távú inkontinencia  hátterében általában valamely egyéb egészségügyi probléma áll. Az alábbiakban a krónikus vizelet inkontinencia típusait ismertetjük:

 

Stressz inkontinencia

Leginkább köhögés, tüsszögés, nevetés, vagy nehéz tárgy emelésekor esetén jelentkezik. Általában prosztataműtét után lép fel, ha a húgycső felső része vagy a húgyhólyag nyak megsérül. Súlyosbítja az állapotot az elhízás, miáltal több teher nehezedik a hólyagra, illetve a záróizom meggyengülése is.

 

Késztetéses inkontinencia 

Ennél a típusnál a húgyhólyag izmai olyannyira összehúzódnak, hogy olyan hirtelen, intenzív vizelési inger jelentkezik, mely hatására a húgycső képtelen a vizeletet visszatartani. Ilyenkor a betegnek általában már nincs ideje eljutni a mellékhelységig. A hólyagösszehúzódást okozhatja még húgyúti fertőzés, székrekedés, prosztatitisz, stroke vagy Parkinson-kór, vese-vagy hólyagkő.

 

Túlfolyásos inkontinencia

Kiváltó oka általában az, hogy a húgycsőben valamiféle elzáródás következményeként a vizelet a hólyagban termelődik. Ennek gyakori kiváltó okai a megnagyobbodott prosztata, a húgycsőszűkület, illetve a meggyengült hólyagizmok.  Egy idő után a hólyag túltelítődik, és a vizelet túlcsordul. Okozhatja még diabétesz, MS, illetve antihisztaminok vagy dekongesztánsok alkalmazása. Ennél az inkontinencia típusnál jellemző, hogy a vizelési inger ellenére csak kevés vizeletet képes üríteni, ám az állandó csepegés ellen tehetetlen.

 

Totális inkontinencia

A vizeletszivárgás állandó, mivel a húgycső izmai már nem megfelelően működnek.

 

Funkcionális inkontinencia

Ritkán előforduló állapot, mely oka, hogy a beteg valamilyen oknál fogva (leginkább mozgásképtelenség) nem képes a WC-ig eljutni. Férfiaknál az alkoholfogyasztás, a vízhajtók, antidepresszánsok, nyugtatók, narkotikumok erősíthetik az inkontinencia tüneteit.

 

Mi növeli az inkontinencia kockázatát?

A férfi inkontinencia kialakulásának kockázatát számos dolog elősegíti. Ezek között szerepel: az életkorhoz köthető fizikai változások, mint a hólyag izmainak gyengülése, dohányzás, a hólyag vagy a húgycső sérülése, hólyagfertőzés vagy prostatitis, elhízás, koffeintartalmú vagy szénsavas italok fogyasztása, alkohol, vizelethajtó gyógyszerek, antidepresszánsok alkalmazása, prosztatarák sugárterápiája vagy műtétje, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, stroke, diabétesz, SM, hólyagrák, krónikus bronhitisz, depresszió.
 

 

A vizelettartási problémák kezelése férfiaknál

A kezelés függ az inkontinencia típusától, ám általában gyógyszeres kezelésből és gyógytornából áll. Műtétre csak nagyon ritkán van szükség. Az életmódváltás is sokat segíthet a tünetek enyhítésében: Csökkentse a kávé, tea, és egyéb koffeintartalmú italok fogyasztását. Napi egy pohár alkoholnál ne igyon többet, és csökkentse a szénsavas italok bevitelét is. Fogyasszon rostban gazdag ételeket, melyek segítik megelőzni a székrekedést! Ne dohányozzon, és figyeljen oda a testsúlyára. Rendszeresen végezzen a medence izmait erősítő Kegel-gyakorlatot. Gyakran menjen a mellékhelyiségbe, és olyan nadrágot viseljen, amit könnyen le tud venni magáról. Amennyiben az inkontinencia tüneteit észleli magán, ne szégyellje azt megosztani az orvosával! Az inkontinencia ma már jól gyógyítható! 

 

Először is érdemes szót ejteni a medencealapi izmokról.

Ezek ugyan kívülről láthatatlanok, funkciójuk viszont nagyon is fontos: a farokcsigolya, a szeméremcsont és a combcsontok között húzódó izomkötegek támasztják alá a hasüregi szerveket, valamint gondoskodnak az altesti nyílások megfelelő zárásáról, a záróizmok akaratlagos működtetéséről.

A Kegel-féle gyakorlatokat az amerikai Arnold Henry Kegel dolgozta ki a 20. század közepén. Bár ez a tréning eredetileg a pubococcygeus női izomcsoport fejlesztését célozta, mára különböző módozatai ismertek, amelyek lényegét a húgycső körül elhelyezkedő izomcsoportok edzése és akaratlagos mozgatása adja. Az edzés rendszeres, napi szintű folytatása révén már néhány hét után is hatékonyabban lehetnek úrrá az inkontinenciában szenvedők az enyhe tüneteken. Ezen felül a Kegel-gyakorlatok a szexuális életben is hasznosnak bizonyulhatnak.

 

 

Lássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Természetesen az első célt az erősíteni kívánt izmok megtalálása jelenti. Ehhez üljünk le, térdeinket tárjuk kissé szét, majd húzzuk össze a vizelés megállítására használt izmokat. Ha jól járunk el, akkor az izmok megfeszítése közben a hímvessző kissé behúzódik a test felé, így tehát ezt vehetjük a helyes technika jelének. Ezt követően kezdődhet a tornagyakorlat elvégzése!

Szorítsuk össze öt másodpercig a már megtalált medencealapi izmokat ugyanúgy, mintha vizeletet próbálnánk meg visszatartani. Ezután öt másodpercre lazítsuk el az izmokat, hogy aztán újabb öt másodpercig tartó összehúzás következhessen. Egy-egy ilyen ciklust végezzünk el egymás után 10-15 alkalommal, a tornát pedig naponta akár négyszer-ötször. Persze, a gyakorlatok hiába végezhetőek el diszkréten, eleinte fejtörést okozhat, hogy miként illesszük be a tréninget a napi rutinunkba - idővel azonban már gond nélkül menni fog akár munka közben is. A legfontosabb természetesen a rendszeresség, hiszen csupán így érhető el a kívánt hatás.

A Kegel-féle gyakorlatok tehát segítenek az inkontinencia kialakulásának megelőzésében és késleltetésében, továbbá a már meglévő probléma kezelésében is. Ezen túlmenően a pénisz vérellátásnak javítása révén az impotencia ellen is hasznos lehet a módszer, amely képes javítani az orgazmus minőségét is, mivel az ejakulációért a medencefenéki izmok is felelősek. Mi több, egy 2014-ben publikált olasz kutatás szerint a korai magömlésen szintén javítani lehet az érintett izmok fejlesztése révén.

 

 

A természet ajándékai

Szabalpálma

A Serenoa repens (szinonim nevén Sabal serrulata) Észak-Amerika délkeleti részén honos, 2-3 méter magasra növő pálmaféle, amelynek szárított, fekete színű termését, illetve annak kivonatát alkalmazzák a gyógyításban.

 

Hagyományos felhasználás

A szabalpálma termését az észak-amerikai indiánok különféle betegségek (emésztési panaszok, libidózavarok, gyulladások) gyógyítására alkalmazták .

 

Bizonyított hatás

Számos modern klinikai vizsgálatban dokumentálták jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedőknél a szubjektív panaszok csökkenését és a vizeletáramlással, vizelési gyakorisággal kapcsolatos objektív mérőszámok javulását.  Néhány esetben a prosztataödéma csökkenését is megfigyelték. 

 

Hatásmód

A szabalpálmával végzett farmakológiai vizsgálatok gyulladásgátló, görcsoldó és immunstimuláns hatását igazolták. A gyulladásgátlás hátterében a ciklooxigenáz (COX) és a lipoxigenáz (LOX) enzim gátlása áll, az immunstimuláns hatásért pedig a poliszacharidoknak tulajdonítható.

 

A kivonat prosztatapanaszokat csökkentő hatását részben az 5-α-reduktáz enzim gátlása magyarázza. Az enzim gátlásával csökken a prosztata méretét növelő dihidro-tesztoszteron képződése.

 

Figyelmeztetések

A szabalpálma-kivonat szedése jól tolerálható. Enyhe, múlékony emésztési panaszok, fejfájás előfordulhat.

 

 

Tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek.

  • Mogyoró, dió, és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám).
     
  • A keresztesvirágúak (brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta) védőanyaga a diindolmetán, a szójáé pedig a genisztein. Ezek az anyagok olyan fehérjék termelődését akadályozzák, amelyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a prosztatarákot okozó sejtek terjedéséhez.
     
  • Tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalmuk miatt.
     
  • Kisvirágú füzike; a gyógynövényből lehet teát főzni (1/4 liter forró vízhez 1 púpozott teáskanál füzike, amiből egy csészét éhgyomorra, egy csészét vacsora előtt fogyasztunk), de kapható tabletta formájában is.
     
  • A paradicsom magas likopintartalma miatt védőhatású. A Harvard Orvosi Egyetemen kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik paradicsom alapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal, vagy többször, azoknál 34%-kal csökkent a prosztata rák kockázata, mint azoknál, akiknek ez nem szerepelt az étrendjében.
     
  • A szója a növényi ösztrogén tartalma miatt jelentős szerepű a védelemben. Egyes kutatók szerint a magas szójafogyasztásnak köszönhető, hogy Japánban, 100 000 férfiból mindösszesen 4 hal meg prosztata rákban, összehasonlítva ezt a nyugati országokkal, ahol ez az arány 17 a 100 000-ből.
     
  • A törpepálma a legtöbbet kutatott, prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmas gyógynövény. Termései 1,5%-ban a tesztoszteron metabolizmusába bekapcsolódó zsírsavakat és szterolt tartalmaznak, gátolják a prosztatamegnagyobbodásért is felelős dihidrotesztoszteron képződését. A gyógynövény 50 százalékkal csökkentette az éjszakai vizelések számát és 42 százalékkal mérsékelte a hólyagban maradó vizelet mennyiségét is.
     
  • csalán kivonata gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkenteni képesek a prosztatasejtek anyagcseréjét és növekedését, s ezzel a gyulladások és a megnagyobbodás rizikóját is. A törpepálmával kombinálva hatása megsokszorozódik!
     
  • Kitűnő fertőtlenítő hatású és vizelethajtó a medveszőlő, amellyel azonban óvatosan kell bánni, mert nagyobb mennyiségben májkárosító hatású, ezért teáját egy hétnél tovább ne fogyasszuk!

 

Ha a probléma nem szűnik, fordulj háziorvosodhoz, vagy urológus szakemberhez!

 

 

 

             

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux