Ugrás a tartalomra
x

Izlandon is adhatnak vért a melegek

Az izlandi Egészségügyi Minisztérium beszámolt arról, hogy megváltoztatja azokat a szabályokat, amelyek megtiltják a meleg és biszexuális férfiak véradását. A végleges döntésre még néhány hetet-hónapot várni kell. Izlandon jelenleg nem adhatnak vért azok a férfiak, akiknek férfiakkal van szexuális kapcsolata. 

Izland véradási protokollját azt követően vizsgálta felül, hogy Dánia is lépéseket tett az Egyesült Királyság után, hogy lehetővé tegye a homoszexuális férfiak részére a véradást. Dániában 2019-től adhatnak vért azok a meleg és biszexuális férfiak akik a véradást megelőző 4 hónapban nem folytattak szexuális tevékenységet más férfiakkal. 

Nagy Britanniában 12 hónapos tiltás vonatkozott azokra a véradókra akik férfiakkal szexeltek, ezt az időt csökkentették 3 hónap orális és anális önmegtartóztatásra, mely után véradókká válhatnak.  

Egyre több országban teszik lehetővé - még ha korlátozásokkal is - hogy homoszexuális és biszexuális férfiak vért adhassanak. Ezt elsősorban az teszi lehetővé, hogy az orvostudomány és a tudományos fejlődés hatására egyre pontosabban tudják szűrni a leadott vérmintákat. 

Júniusban LMBT aktivisták kezdeményezést indítottak Kanadában, Brazíliában, Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államokban a megkülönböztető véradási politika ellen. 

Az  UCLA Williams Intézet  2014-es tanulmánya megállapította, hogy az USA-ban, ha a homoszexuális véradó embereknek nem egy évet kellene önmegtartóztatniuk, hanem néhány hónapot, az az USA-ban évente akár 1 millió élet megmentését is jelenthetné.  

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux