Ugrás a tartalomra
x

Se veled, se nélküled

Nem lehet kispórolni, hogy szembenézzünk a valós helyzettel: szakítunk, vagy komolyan dolgozni kezdünk a kapcsolaton.

Valószínűleg nem lesz akkora meglepetés, de egy friss tanulmány szerint a csiki-csuki vagy más néven se vele, se nélküle kapcsolatok kifejezetten rossz hatással vannak a mentális egészségünkre.

Missouri-Colombia egyetem kutatói szerint a ciklikusan ismétlődő szakításoknál sokkal jobb, ha egyszerűen pontot teszünk az ilyen kapcsolatokra, és véglegesen szakítunk.

Kale Monk családtudományi és az emberi fejlődést kutató adjunktus a Science Dailynek azt nyilatkozta:

Nem feltétlenül rossz ómen az egy párnak, ha szakítanak és újra összejönnek. Sőt, vannak olyan párok, akiknek éppen a szakítás kell ahhoz, hogy ráébredjenek, milyen fontos számukra a kapcsolatuk. Ez pedig segíthet abban, hogy egy egészségesebb, elkötelezettebb egységet építsenek.

Az viszont kifejezetten rossz hatással lehet egy párra, ha rutinszerűen szakítanak, majd összejönnek.

A Family Relationsben publikált kutatásban több mint 500 személlyel beszéltek, hetero- és homoszexuális párkapcsolatokban élőkkel egyaránt. A szakértők azt találták, hogy a ciklikus szakítás, majd újrakezdés gyakorlata a szexuális orientációtól függetlenül nagyobb arányban volt kapcsolatba hozható a szorongással és a depresszióval.

Az emberek leggyakrabban egyszerű praktikus vagy anyagi okokból jönnek újra össze. Monk szerint ezek rossz indokok, és csak azért lenne szabad újrakezdeni, mert a felek elköteleződtek a kapcsolat mellett.

A szakértők azt is javasolják, hogy akik azon kapják magukat, hogy rendszeresen szakítanak és újra összejönnek, azoknak érdemes a partnerükkel együtt végiggondolni, mi is történik a kapcsolatukban, mit szeretnének valójában. Ha őszintén szembenéznek ezzel a szakítós mintázattal, akkor tudnak magunknak érdemben segíteni, vagy biztonságosan véget vetni a kapcsolatnak, számol be az Indy100.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux