Ugrás a tartalomra
x

Kampánytéma lett a homoszexualitás Nigériában

Nigériában 57 férfit vádolnak homoszexualitás vádjávalNigériában akár 14 év börtönbüntetést kaphat az, akit homoszexualitással kapcsolatos tevékenységen érnek. A melegházasság 2014 óta kifejezetten tiltott. Ezenkívül Nigéria azon északi részein, ahol a saría (iszlám jogrendszer) van érvényben, a férfiakra halálbüntetés, a nőkre korbácsolás és börtön vár, ha kitudódik róluk, hogy homoszexuálisok. 

Az 57 férfi elleni vád most a helyi politikai erőket is megmozgatta. Jövőre tartanak választást Nigériában, és a 10 jelölt közül, a legesélyesebb Donald Duke - dél-nigériai Cross Rivers állam korábbi kormányzója - egyértelművé tette, hogy megválasztása esetén dekriminizálja, vagyis megszünteti a homoszexualitás büntethetőségét. Hogy szavainak kellő súlyt adjon, bejelentette azt is, hogy megválasztása esetén szeretné, ha a kabinetben helyet foglalna egy homoszexuális miniszter is.  

Donald Duke

Kijelentéseit némileg csillapította egy Youtube-os videóban, ahol többek között a homoszexuálisokról is kérdezték:

"Nem akarok beszélni a genderről és a jogokról. Nem értem, mert heteroszexuális vagyok. Nem értem az olyan érzelmi érzéseket, amelyeket egy meleg férfi például egy másik férfi iránt érez. Nem értem. De én nem kriminalizálnám őket! Biztosítanám, hogy a törvény védelmet biztosítson számukra. Ha meg akarják mutatni a szexualitásukat, akkor a társadalom normái szerint, a jelenlegi normák szerint tehetik csak meg." 

Arra célozva erre, hogy a törvények megváltoztatásával még az össztársadalommal is el kell fogadtatni a változásokat, és utalva arra, hogy a négy fal közötti történésekhez többé nem lesz köze senkinek sem. 

A Youtube-os videóban kitérnek a homoszexuális miniszterre is, melyre így reagált:

"Az ő szexualitása a magánügye. Nem akarok tudni róla. Nem az én dolgom. Az én dolgom az, hogy tudjam, a rábízott feladatot képes ellátni vagy sem." 

Európai szemmel nézve furcsának tűnhet, hogy az esetleges törvényi változtatások ellenére sem ad jelentős kedvezményt a homoszexuális embereknek, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy Nigériában szinte elég csak megvádolni valakit, és rögtön a börtönben találja magát. Ennek egyik példája, amikor két fiatal fiú az egyikük lakásán szexuális aktusba kezdett, melyet a szomszédjuk székre állva figyelt, majd értesítette a rendőrséget, akik előállították a két fiút, és később halálra kövezték őket.     

 

   

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux