Ugrás a tartalomra
x

Tényleg fedezett a pápa egy szexuális zaklatót?

Lemondásra szólította fel Ferenc pápát a Vatikán volt washingtoni nagykövete, a 77 éves Carlo Maria Viganò. A szokatlan felhívás oka pedig nem más, mint hogy szerinte a pápa tudott Theodore McCarrick zaklatási ügyéről, de eltussolta azt.

McCarrick, aki 2000-2006 között volt Washington érseke, egyike a legmagasabb rangú amerikai katolikus főpapoknak, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg. McCarrik 2001 és 2006 között washingtoni érsek volt, erről a pozíciójáról azért kellett lemondania, mert elérte a tisztség betöltésének felső korhatárát, a 75 életévet, ezután viszont éveken keresztül a egyházi diplomataként járta a világot és képviselte a Vatikán érdekeit.

foto

Viganò pár nappal ezelőtt publikált, hosszú, 11 oldalas levelében azt állítja, hogy a kétezres években a Vatikánban már tudták McCarrickről, hogy fiatal papnövendékeket molesztált, ennek ellenére sokáig fedezték az érseket. Viganò azt állítja: 2006-ban jelezte a problémát a hierarchiában eggyel felette álló egyházi személynek, Leonardo Sandrinak, egy memót is küldött neki erről, ám érdemben senki nem reagált rá. Aztán küldött még egy írásos feljegyzést, de arra sem kapott választ. Végül XVI. Benedek pápa megbüntette és McCarrick amolyan belső számüzetésbe került: nem utazhatott, nem vehetett részt nyilvános eseményeken, találkozókon. Ezekről a szankciókról 2013-ban XVI. Benedek utódja, Ferenc pápa is tudomást szerzett, állítja Viganò.

tovább olvasom

foto

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux