Ugrás a tartalomra
x

Elfogták minden idők legrejtélyesebb holland pedofil gyilkosát

A sátrából rabolt el egy táborozó kisfiút a férfi. Megerőszakolta, és megölte. Húsz évvel ezelőtt mégis elengedték.

Letartóztatták Spanyolországban azt az 55 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, húsz évvel ezelőtt, 1998-ban Hollandiában meggyilkolta az akkor 11 éves Nicky Verstappent. Az eset akkor az egész országot megrázta, de egészen a közelmúltig nem volt gyanúsítottja az ügynek. Nemrégiben azonban fordulat állt be az ügyben: egy férfi, Jon Bresch, aki a húsz évvel ezelőtti bűncselekmény helyszínének közelében élt, eltűnt otthonából és ez lett a veszte, mivel családja kerestetni kezdte. A rendőrök a lakásából vett DNS-minta alapján azonosították, akkor döbbentek rá, hogy a minta egyezik azzal a mintával, amit a kisfiú gyilkosa hagyott maga után.

Bresch már a gyilkosság után gyanús volt a hatóságoknak, föltűnt például a helyszín közelében néhány órával a holttest fölfedezése után, akkor ki is hallgatták, de végül arra jutottak, hogy csak véletlenül épp arra járt.

A kisfiú ruháján mindössze egyetlen idegen DNS-mintát találtak. A hatóságok úgy próbáltak közelebb jutni a gyanúsítotthoz, hogy több mint 14 ezer önkéntes DNS-mintáját vizsgálták meg, maga Brescht nem volt a mintaadók között, de a vizsgálatokkal rokoni szálakat kerestek, illetve más módszerekkel próbálták szűkíteni a kört. Végül mégis a feltételezett elkövető eltűnése oldotta meg a rejtélyt.

foto

Brescht végül vasárnap vették őrizetbe Spanyolországban, nem messze Barcelonától. Az egyik helyi lakos a médiahírek alapján ismerte fel, ő tett bejelentést a rendőrségen. A férfi egy erdőben, egy sátorban élt, közel egy olyan házhoz, ahol egyfajta közösség, kommuna működött – mondta el a tanú, aki a körözési fotó alapján a bejelentést tette a rendőröknek.

A 11 éves Nicky Verstappen 1998 augusztusában tűnt el egy iskolai táborozáson a sátrából. A fiú holtteste másnap, a közeli erdőből került elő. A gyilkosság 20 éven keresztül sokkolta Hollandiát. Nicky, a szeplős arcú iskolás fiú gyilkossága szimbólumává vált mindannak, amitől a szülők féltik gyereküket.

Nicky Verstappen anyja, Berthie elmondta a holland televíziónak, hogy a család nem merte elhinni, hogy a rendőrség megtalálta és letartóztatta a férfit, aki megerőszakolta és megölte kisfiát.

„Reméljük, hogy minden kérdésre gyors válaszokat kapunk” – mondta.

Forrás: origo.hu és 444.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux