Ugrás a tartalomra
x

Férfiak is lehetnek szomorúak szex után

Korábban csak a nők esetében volt ismert, hogy a szex után kedvtelenek, szomorúak vagy ingerlékennyé váltak.

Az ausztráliai Brisbanei Egyetem vizsgálata megállapította, hogy nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is jellemző a szex utáni letörtség.

A tanulmány a post-coital dysphoriara (közösülés után szomorúság - PCD) összpontosít, amelyet a kutatók korábban csak a nőknél tanulmányozták. A szerzők Joel Maczkowiack és Robert D. Schweitzer azonban megvizsgálta a férfiak tapasztalatait.

Bár a tanulmány nem foglalkozik részleteiben a szexuális kapcsolatokkal, a kutatás eredményei csak a férfiakra vonatkoznak. Így nem a férfiak csoportját nem bontották tovább a homoszexuális, biszexuális vagy transz férfiakra.

Összesen 1208 ember vett részt több országból, anonim online kérdőív kitöltésben.

Maczkowiack és Schweitzer megállapításai azt mutatták, hogy a kérdőívet kitöltők 41% tapasztalta már a közösülés utáni szomorúságot,   és 20%-uk az utóbbi 1 hónapban is tapasztalta ezt. A válaszadók 3-4% rendszeresen tapasztalja a PCD-t.

A férfiak és a nők esetében a PCD-vel kapcsolatos közös pont, hogy ezeket az embereket érzelmi és fizikai bántalmazás is érte. A leggyakrabban érzelmi bántalmazásnak voltak kitéve a vizsgált alanyok. A vizsgalatban résztvevő férfiak 12,7%-a azt mondta, hogy szexuális bántalmazás áldozatai voltak gyermekként, és 3,5%-a felnőttként szenvedett el bántalmazást.

Párok esetében, ahol kiegyensúlyozottság, beszélgetés, csókolózás, szex utáni ölelkezés van a PCD nem tapasztalható, vagy nagyon ritkán, ugyanakkor sokkal nagyobb a szexuális és kapcsolati elégedettség.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux