Ugrás a tartalomra
x

Több mint ezer gyereket molesztáltak a pennsylvaniai papok az elmúlt 70 évben

Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket gyerekek ellen, áldozataik száma meghaladja az ezret – állapította meg keddi jelentésében Josh Shapiro pennsylvaniai főállamügyész.

A 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat szerint a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig hét évtizeddel ezelőtt történtek. Az áldozatok között fiatal fiúk és lányok is voltak.

A jelentés szerint az egyházi vezetők a szőnyeg alá söpörték ezeket az eseteket, és inkább a zaklatókat és az intézményüket védték.

A jelentés jó néhány papot meg is nevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá, hogy megnevezzék őket. A főállamügyész közölte, azon dolgoznak, hogy valamennyi felelőst megnevezzék. Ugyanakkor a visszaélések nagy része túl régen történt ahhoz, hogy eljárást indíthassanak.

„Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó. Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is” – mondta a sajtótájékoztatóján Josh Shapiro.

Megállapították, hogy Washington érseke, Donald Wuerl (kiemelt képen - a szerk.) kardinális, aki korábban a pennsylvaniai Pittsburgh egyházkerületének vezetője volt, elleplezte a visszaéléseket.

 

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux