Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 17. rész: Patrick Swayze

Dirty Dancinggel lett világhírű, delejes csípőmozgására a fél világ begerjedt. Patrick Swayze (1952. augusztus 18., Houston, Texas – 2009. szeptember 14., Los Angeles, Kalifornia) sikerei csúcsán az alkohol és a drogok rabjává vált. Mire leszámolt démonaival, kiderült: halálos beteg. Gyerekként verte az apja, és számos hollywoodi kollégájához hasonlóan ő is szerette a férfiakat, és az amerikai Globe magazin szerint memoárjában be is akarta vallani, amiről évtizedek óta suttogtak, hogy biszexuális – de a halál gyorsabb volt.

A gerjesztő csípőmozgás: Dirty Dancing

 

Patrick Swayze gyermekkora jóindulattal sem nevezhető ideálisnak. A színész rengeteget szenvedett brutális és kegyetlen apja miatt, aki mindenáron fizikai munkást akart nevelni belőle. A későbbi világsztár azonban fiatalon magas, nyurga srác volt, aki sokkal nagyobb élvezetet talált a táncban, mint a szerelésben, vagy a nehéz csomagok pakolásában. Nem fizikai munkára termett. Apja ugyanakkor nem volt hajlandó elfogadni a színész tánc iránti szenvedélyét, és gyakran kegyetlenül megbüntette tinédzser fiát, ha meglátta táncolni. Pedig Patrick nem tehetett arról, hogy magával ragadta a tánc iránti szenvedély, hiszen édesanyja tánctanár volt.

 

A kis Swayze évekig leste édesanyját ás tanítványait, ahogy egy koszos, levegőtlen tornaszertárban a kor legnagyobb slágereire mozognak. A ringó csípők látvány megbabonázta Swayzet, egész kicsi korában elhatározta, hogy egyszer ő is táncos lesz. Méghozzá világhírű táncos. Ám a srác álmai, nem hatották meg apját.

A 80-as évek elejének ifjú sztárjai: Patrick jobbról az első

 

– Apám azt mondta, az ő fia nem lesz egy „csípőrázó buzi”. Gyakran addig vert, amíg már alig tudtam mozogni. Gyűlöltem azért, amit velem művelt. Borzalmasan kegyetlen ember volt – emlékezett vissza Patrick, aki tizenöt évesen elmenekült a szülő házból, és alkalmi munkákat vállalt, hogy táncóráit finanszírozni tudja. Szerencséjére édesanyja támogatta az álmait, egy ideig az asszony tánciskolájában tanult, majd tanított is. Rengeteget mozgott, és táncolt kifulladásig, tökéletesre formázott testére pedig hamar felfigyeltek a modellügynökök.

 

A fiatal Swayze számos alsónemű reklámban és homoszexuális kiadványban szerepelt, míg New Yorkban, a Broadwayn munkát kapott. Első szerepe a Grease színpadi változatának főszerepe volt. Kivételesen jól táncolt, nagy tehetségnek tartották. Mivel meglehetősen sanyarú gyermekkora volt, Patrick mindent elkövetett, hogy saját családja legyen. Édesanyja tanácsára huszonhárom évesen feleségül vette első szerelmét, Lisa Niemit.

– Anyám azt mondta, hogy ez a lány örökre hűséges és ragaszkodó társad marad. Mindent megbocsát majd neked, és követni fog bárhova is mész – emlékezett vissza a sztár.

 

És így is lett. Swayze karrierje New Yorkban kezdett beindulni. Ugyan a hetvenes években senki sem vallotta be, de a modellszakmában és a filmgyártásban már akkor is központi szerep jutott a drogoknak, az alkoholnak, és a szabad szexnek. A hatvanas-hetvenes évek szexuális forradalma által felszabadított generációk gátlástalanul élték ki vágyaikat. Különösen a táncosok körében voltak sokan, akik a saját nemükhöz vonzódtak, és az amerikai sajtó szerint Swayze hiába volt nős, megannyi hollywoodi kollégájához hasonlóan ő is biszexuális volt.

 

– Ami Tom Cruise volt a nyolcvanas években, az volt Patrick Swayze a hetvenes évek végén. Gyönyörű férfi volt, mindenki szerelmes volt belé. Nők és férfiak egyaránt. Ő pedig élte az életét, és ebbe minden belefért – mesélte egy ismerőse az amerikai Globe magazin szerint. A lap információi szerint  Swayze készült arra, hogy memoárjában be is vallja, hogy fiatalon, és később gyakran létesített szexuális kapcsolatot férfiakkal is, de betegsége és 2009-ben bekövetkezett halála megakadályozta ebben.

 

Habár a coming out-ra nem került sor, a sztár szexuális biszexualitására vannak bizonyítékok. A veterán pornószínész, Rafael Alencar megdöbbentő kijelentést tett: azt állítja, hogy lefeküdt a nyolcvanas évek szívtipró hollywoodi sztárjával, Patrick Swayze-vel. Az egyik legnagyobb meleg felnőttfilmes stúdió, a MEN.com rendezője, Marc MacNamara ült össze Alencarral egy kedélyes habfürdős beszélgetésre.

 

A színész hivatalosan is visszavonul a filmezéstől, többek között ez is adta az apropóját a találkozónak – ami aztán nem várt fordulatot vett. MacNamara megkérte, árulja el, melyik hírességekkel feküdt le eddig. A kérdésre Alencar láthatóan zavarba jött, és nem is akart rá válaszolni, majd némi habozás után annyit mondott, hogy talán a nevek elferdítésével már elhunyt személyeket megnevezhet, mert azok nem tudják beperelni. Elferdítve mondta ki a „Matrick Swayze” nevet is. MacNamara erre rácsodálkozott, hogy igaz-ez, mire Alencar megerősítette, hogy igen.

 

Alencar állítja, hogy a legtöbb híres énekes és színész meleg – de nem azért keresték a társaságát, mert annyira az ő személye érdekelte őket. Egyszerűen a legnagyobb sztárok, akik nem outoltak, nem járhatnak bárokba és meleg helyekre, nem használhatnak randi appokat sem, így csak az escortok maradnak nekik.

A  Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar című filmben

 

A 2009-ben elhunyt Swayze a nyolcvanas évek végén olyan filmekkel vált közönség kedvenccé romantikus hősként, mint az 1987-es Dirty Dancing, vagy az 1990-es Ghost. A People magazin még a legszexibb élő férfinak is megválasztotta egy évvel később. Feleségével, Lisa Niemivel 34 évig éltek házasságban, és életében Swayze-nek a nyilvánosság előtt annyi köze volt a melegséghez, hogy drag queent alakított a Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar című filmben.

Forrás: humenonline.hu és borsonline.hu

 

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux