Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 16. rész: Wentworth Miller

Lincoln Burrowst egy el nem követett gyilkossággal vádolják és a Fox River nevű fegyintézetbe küldik, hogy ott várja meg villamosszék általi halálbüntetését. Lincoln testvére, Michael Scofield meg van róla győződve, hogy bátyja ártatlan, így mérnöki képességeit kihasználva egy lehetetlennek tűnő tervet eszel ki: bekerül a Fox Riverbe és megszökteti Lincolnt a kivégzése előtt. Ám míg a két testvér odabenn ügyködik, a börtön falain kívül egy ország elleni összeesküvés veszi kezdetét. Több próbálkozás után sikerül ugyan megszökniük, de a hatóságok a nyomukban maradnak, így a kalandok folytatódnak.

A szökés című sorozattal egy új sztár született. A fiatalabb fiút - akinek felsőtestét mindenütt tetoválás borítja, ami valójában rejtjelezve a börtönből való kiutat rejti - Wentworth Miller (Wentworth Earl Miller III, 1972. június 2., Chipping Norton, Oxfordshire, Anglia, Egyesült Királyság) alakította. Jóképű, kisportolt, szexi és bátor. Fényévekre áll azoktól a sztereotípiáktól, amik a melegekről kialakultak. Ezért volt nagyon fontos, amikor 2013 augusztusában az akkor 41 éves színész felvállalta homoszexualitását.  Tette ezt azzal, hogy az oroszországi homofób törvények elleni tiltakozásul lemondta a Szentpétervári Filmfesztiválon való részvételt.

Mint ahogyan Miller fogalmazott: képtelen lenne részt venni egy ünnepségen, miközben Oroszországban elnyomnak és megfosztanak a jogaitól minden hozzá hasonló homoszexuális embert.

„Meleg emberként meg kell tagadnom a meghívást. Mélyen nyugtalanít az orosz kormány hozzáállása a meleg férfiakhoz és nőkhöz. Ez a helyzet egyáltalán nem elfogadható, és nem tudok tiszta lelkiismerettel egy olyan ünnepi alkalom házigazdája lenni egy olyan országban, ahol az emberek módszeresen megtagadják azt, hogy nyíltan éljenek és szeressenek” - nyilatkozta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök előtte, július elején írta alá a "nem-hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját" tiltó törvényt, amely ellen és mellett hónapok óta demonstráltak Oroszország-szerte. A jogszabály célja az volt, hogy a tradicionális orosz értékeket népszerűsítse, szemben a "nyugati liberalizmussal", amely a Kreml és az ortodox egyház szerint hozzájárul a fiatalok megrontásához, mi több, a Putyin elnök elleni megmozdulásokat is elősegítheti. Az orosz törvény megsértéséért - a kiskorúak a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek létezéséről való felvilágosításáért - tetemes büntetéseket kell fizetni.

A nők által bálványozott színész korábban kerülte a magánéletét érintő kérdéseket, nem vállalta fel másságát, de a Putyin-féle törvénykezés hatására úgy érezte, eljött az ideje, hogy a nyilvánosság előtt beszéljen szexuális orientációjáról. Ami azt illeti – jegyezték meg a rossz nyelvek -, itt volt az ideje a coming outnak, hiszen az amerikai bulvárlapok régóta cikkeztek arról, hogy a jóképű fiatalember vélhetően a saját neméhez vonzódik. A magánéletét firtató újságírói kérdésekre szűkszavúan sokáig csak azt mondta, hogy vágyik egy barátnőre, akit később majd feleségül vehet. Persze nem tudhatjuk, hogy valóban ez volt-e a tényleges ok, vagy egy lebukást elkerülendő ürügyként használta az oroszországi történéseket a comint out-jához.

Miután felvállalta, hogy saját neméhez vonzódik, arról is mesélt, hogy tinédzserként olyan lelki válságba került, hogy volt egy öngyilkossági kísérlete. Mint kiderült, nem tudott mit kezdeni azzal az érzéssel, hogy a saját neméhez vonzódik, ezért akart véget vetni az életének.

„Az első alkalommal, amikor meg akartam ölni magam, tizenöt éves voltam. Vártam addig, míg a családom elutazott egy hétvégére, és bevettem egy doboz gyógyszert. Nem emlékszem arra, hogy mi történt a következő napokban, de pár napra rá már a buszon ültem, mentem az iskolába, és eljátszottam, hogy minden rendben van” – mesélte néhány éve.

2016-ban újra előállt a nagy nyilvánosság elé újabb problémáival, akkor arról posztolt a közösségi oldalán, hogy súlyos depresszióval küzd gyerekkora óta, ez pedig komoly problémákat okoz neki, többek közt étkezési zavarai is vannak. Végül ezt azért vállalta fel, mert az interneten elkezdett terjedni egy mém, amin a sorozatban látott kigyúrt testét hasonlították össze régi, elhízott időszakában készült fotójával.

„Mikor kiszabadulsz a börtönből, és észreveszed a McDonald's monopóliumát” - állt a kép mellett a humorosnak szánt szöveg, ami kiakasztotta a színészt. Végül eltüntették a képet az oldalról, és bocsánatot kértek tőle.

Magánéletéről keveset tudni: információk szerint Luke MacFarlane a partnere

A meleg kultúra egyik ikonikus újságjának, az Attitude magazinnak adott interjújában Wentworth Miller egészen pozitív üzenetet adott át azoknak, akik az identitásuk keresésével küzdenek. S habár a Szökés sztárja coming out-ja után sok hullámvölgyön ment át, a szavait tényleg érdemes megfontolni.

„Azt tudom mondani, amit mások is mindig elmondanak: egy szép napon majd jobb lesz, majd megtalálod a közösségedet. Egyszerűen csak meg kell bízni az emberekben, és bízni kell abban, hogy vannak olyanok, akik arra várnak, hogy szerethessenek, és hogy veled együtt ünnepelhessék azt, amilyen vagy. Addig meg lehet, hogy meg kell alapítanod a saját törzsed. És az is lehet, hogy te vagy a legjobb barátod. Ez nehéz, és nem fogják a suliban tanítani. Szóval érdemes elkezdeni magadat szeretni, sokkal könnyebb lesz.”

Séta kettesben: Luke MacFarlane társaságában

Miller azoknak is próbált segíteni, akik nem merik felvállalni másságukat vagy nagyon el vannak keseredve amiatt, hogy nem találják az igazit.

„Eljön a nap, amikor megtaláljuk önmagunkat. Bízni kell benne, hogy eljön valaki, aki elfogad olyannak, amilyen vagy. Addig saját magadnak kell a legjobb barátodnak lenni. A lecke azzal kezdődik, hogy szeresd önmagad. De ezt nem tanítják az iskolában” - tanácsolta a színész.

Néhány érdekesség Wentworth Millerről:

A szökés sorozat forgatásai előtt négy és fél órát ült a sminkesek kezei alatt, mire elkészült a testét borító tetoválás.

Nők ezreit vette le a lábáról a sorozat szereplőjeként, a karaktert és a színészt is megkedvelték a rajongók. Kidolgozott testén túl tekintetével is hódított, de csak nehezen lehet észrevenni, hogy a színész szemei különböző színűek: az egyik szeme zöld, a másik kék. A People Magazine 2007-ben a világ száz legszebb embere közé válogatta.

Gyerekkorától nagy zenerajongó volt, sőt sokáig a zene sokkal jobban érdekelte, mint a színészet. Egy iskolai kórussal nyaranta szinte az egész világot beutazta. Csak később, egy családi költözés után döntött a színészet mellett. Los Angelesben élt, mikor kitalálta, hogy színész lesz.

Fiatal korában modellként is tevékenykedett, és több videoklipben is vállalt szerepet. Feltűnt Mariah Carey két klipjében, az It's Like That-ben és a We Belong Together-ben is. A színészre óriási hatással volt a forgatás: „Mariah egy világhírű ikon. A két nap, ami alatt a videóin dolgoztam vele, többet adott a karrieremnek, mint bármi más, amit A szökés előtt csináltam. Hálás vagyok a lehetőségért” - mondta. Az énekesnő állítólag nem sokat gondolkodott, hogy Wentworth Miller jó lesz-e a szerepre, egy fénykép alapján rögtön igent mondott.

Bár nagyon szereti az állatokat, allergiája miatt kutyát és macskát sem tarthat. Egyszer úgy nyilatkozott, hogy nem csak ezekre, hanem minden állatra és néhány emberre is allergiás.

A színész rajong Stephen King történeteiért, és a képregényeket is szereti. A színészet mellett ő maga is ír. Első forgatókönyve a Vonzások (Stoker) volt 2013-ban, bemutatkozása jó kritikákat kapott, a filmben olyan színészek vállalták a főbb szerepeket, mint Mia Wasikowska, Nicole Kidman és Matthew Goode.

Forrás: blikk.hu, femina.hu, origo.hu, mtv.co.hu

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux