Ugrás a tartalomra
x

Vakáció Lombardiában Elioval és Oliverrel – 2.

Van még egy szabad hétvége az idei nyárra a bakancslistádon? Akkor irány az észak-olaszországi Lombardia! A régió természeti szépségei mellett a több száz éves építészeti örökség is vonzza a turistákat, illetve tavaly ősz óta egy újabb nevezetesség is, mégpedig hogy itt forgatták a Szólíts a neveden című meleg sikermozit. Megtekinthetitek a filmbéli Perlman család villáját is!

A film nagy része a Perlman család, Elio szüleinek a birtokán játszódik egy villában. Az épület valós, nem díszlet. A Crema melletti 800 fős településen, Moscazzano-ban található.

 

Az Albergoni villa története legalább a XV. századig nyúlik vissza, bár építési dátuma bizonytalan. A szakértők szerint egy régi erőd romjaira épülhetett, ami még jóval 1400 előtt állhatott. A villa alaprajza négyzet alakú, nagy alapterületű és két tornya van a sarkokban. Néhány évtizede történt egy hozzáépítés: a keleti oldalhoz toldottak egy szolgálati szárnyat, ahol most a konyha található. Van egy központi folyosó, amelynek mindkét oldalán szobákat alakítottak ki. Az építészek szerint a két torony valószínűleg nem eredeti. Feltételezik, hogy jóval később toldották őket az épülethez.

A villa régen Crema egyik gazdag családjának a birtokában volt. Vagyonukat vasipari cégüknek köszönhetően szerezték. Az 1950-es években adták el az épületet Francesco Albergoni-nak, közismertebb nevén Popi-nak, aki egy közkedvelt botanikus professzor volt. Albergoni a filmbéli Perlman professzorhoz hasonlóan a tudomány doktora fokozattal rendelkezett. Albergoni úgy döntött, hogy a birtok nagy részét hagyja elvadulni, mert azt tervezte, hogy nyulakat nevel szabad tartásban. Azt mesélik, hogy minden reggel a mezei nyulak között reggelizett az idős professzor. A Villa Albergoni-t két fia örökölte.

Luca Guadagnino, a film rendezője, aki a szomszédos Crema-ban él ismerte az egyik fiát, Jacopo-t. Vele sikerült megegyeznie, hogy a filmet a lakatlan villában forgassák le. Míg a villa néhány szobájában a jeleneteket vették fel, addig a többi helyiséget jelmez- és sminkszobának, illetve fodrászszalonnak használták.  Jacopo Albergoni szerint a filmben látható bútorok 80 százaléka a családjának a tulajdonában van. Oliver hálószobája volt az, ahol gyermekként Jacopo is aludt, és a konyha is pontosan ugyanúgy marad, mint amilyen a gyermekkorában is volt, csakúgy a könyvtárszoba. Jacopo azt mondja, hogy leginkább a kert illatai emlékeztetik a gyermekkorára. A kertben rengeteg gránátalmafa volt, az őszibarackfákat és sárgabarackokat viszont a filmesek hozták, azok egyféle filmes „kellékek”. Jacopo szerint a kert mindig is az apja büszkesége volt.

A filmben fontos szerep jut az udvari medencének, ahol Elio és Oliver szívesen megmártózik. Nos, eredetileg ez nem tartozott az épülethez. A filmesek építették, és raktárból vásárolt, újrahasznosított kövekkel burkolták be. A köveket be is festették, hogy régebbi hatást keltsenek. A film rendezője, Luca Guadagnino ragaszkodott ahhoz, hogy megépítsék a rusztikus kis medencét. Mint mondta, egy olyan családhoz, mint amilyen a Perlman, nem illene egy modern fürdőmedence.

A villa valaha Moscazzano ékköve volt. Fennmaradt egy akvarell, amely eredeti állapotában mutatja a birtokot. Ez alapján tudjuk, hogy a villát valaha egy elegáns park vette körül és valójában sokkal nagyobb volt annál, mint ami mára megmaradt belőle. A festményen látszik, hogy ott, ahol most az utca van és a szomszédos telken lévő gazdasági épületek, valaha egy duzzasztógát vagy patak terült el, amin egy karcsú híd ívelt át. A legújabb információk szerint – valószínűleg a film népszerűsége és a turistaáradat miatt – úgy döntöttek, hogy visszaállítják a parkot eredeti állapotába.

A Villa Albergoni iránt megnőtt az érdeklődés, ezért a tulajdonosok a közelmúltban úgy döntöttek, hogy eladják az ingatlant. Jelenleg 1,7 millió eurót kérnek érte. A befektetőnek azonban jóval nagyobb tőkével kell rendelkeznie, hisz az épület belsejében is sok helyen hullik a vakolat, rendbe kellene tenni, a freskókat eredeti állapotukba kellene helyreállítani. Jacopo Albergoni szerint már korábban is eladó volt a villa, a két testvér ugyanis csak évente egyszer, nyáron tudott hazalátogatni, a villa fenntartási költségei viszont óriásiak. Úgy gondolják, hogy most, amikor a film népszerűsége miatt megnövekedett az ingatlan értéke, érdemes túladni azon. A villa kertésze azt meséli, hogy a turisták naponta ellátogatnak a villához, hogy megcsodálják annak szépségét, illetve hogy így fejezzék ki tiszteletüket a film és annak alkotói iránt.

A filmesek mesélték, hogy a forgatás alatt végig furcsa hangok voltak hallhatóak az épületben. Olyan volt, mondják, mintha a ház maga hozná létre ezeket, hogy sajátos párbeszédet kezdeményezzen az emberrel. Minden alkalommal, amikor az ajtók becsukódtak - ezek kemény, tömör fából készültek - a csukódás zaja a ház egészében visszhangzott. A padlón végighaladó lépések ugyancsak sajátos zajt keltenek. A film egyik jelenetében hangos, vissza-visszatérő zaj hallatszik valahonnan a vászonról, mintha egyféle zenei ütem lenne. Valószínűleg egy rosszul záródó zár és a huzat okozta a hanghatást.

Ennyit az Albergoni villáról. Legközelebb bemutatjuk az épület szobáit és eredeti berendezését. Most pedig gyertek velünk egy sétára, járjuk körbe a Szólíts a neveden villájának helyszínét!

A VILLA

Az Albergoni villa parkjának csak a fele maradt meg, annak is csak a kisebbik része rendezett. A másik része elvadult, ahol a tulaj nyulakat tenyésztett. Az épület alapos felújításra szorulna.

A KERT

A MEDENCE

A medence nem tartozik a villához. A regényben szerepel, s mivel a cselekmény egy része a medence körül történik, a filmesek megépítették. A köveket befestették, hogy régies hatást keltsenek.

A VILLA KÖRNYÉKE

A villa főbejárata (fent) és mellékbejárata (lent). A filmben ez utóbbit használták.

A villa mellékbejáratát elhagyva a fiúk az utcán kerékpároznak. Az alsó Google-képen a bal oldali utca az, ami a villa kertjének kerítése mellett halad el. Az alsó képen, ugyancsak a Google-térképén a villa és a telek látható, amelyen az épület áll.

(folytatjuk)

A korábbi rész: A film helyszínei: Crema, Bergamo és környéke    

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux