Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 15. rész: Matt Bomer

A berögzült társadalmi elvárások miatt még mindig hosszú és göröngyös utat kell bejárnia azoknak, akik az érzelmi beteljesedést nem egy férfi-nő kapcsolaton belül tudják elképzelni. Egyebek közt erről az útkeresésről és önmaga felvállalásáról mesélt Matt Bomer hollywoodi színész is néhány éve az Out magazinnak, rácáfolva több, a melegekkel kapcsolatos durva általánosításokra és sztereotípiákra.

A nagy svindli főszereplőjeként

Matthew Staton „Matt” Bomer amerikai Golden Globe-díjas színész 1977. október 11-én született Spring-ben, Texas államban (USA) Sissi és John Bomer fiaként. Lediplomázása után New Yorkba költözött, ahol egy színházban dolgozott, amíg meg nem kapta első kisebb szerepét az All My Children tv-sorozatban, mint Ian Kipling. Ezt több sorozat, illetve film követte.

Az áttörést 2009-ben a White Collar (A nagy svindli) című sorozat hozta meg a számára, amiben ő játssza Neal Caffrey-t. A fiatal férfi valójában egy csaló, hogy kikerülhessen a börtönből beáll az FBI-hoz tanácsadónak. Egy FBI ügynökkel, Peter Burke-kel (Tim DeKay) dolgozik együtt, aki régen lecsukta.

Fél Hollywood meleg, mondogatják sokan. Matt Bomer azok közé tartozik, aki nem csinál titkot másságából, pedig emiatt bizony hátrányok is érték. Ő is és Colton Haynes is rengeteget tudna erről mesélni. Matt homoszexualitása játszott közre például abban, hogy A szürke ötven árnyalata főszerepétől elesett, pedig a rajongók egyértelműen őt akarták látni a szerepben, mivel kiköpött mása a könyvben leírtaknak. Tegyük hozzá gyorsan, hogy így járt jól a színész.

A színész és férje, Simon Halls

A 41 éves, kimondottan jóképű sztár - a magyar nézők elsősorban A nagy svindli című mellett a Lopott idő sci-fi révén is ismerhetik - irigylésre méltó családi életet él párjával, Simon Hallsszal, akivel ráadásul 2011-ben össze is házasodtak, és közösen nevelnek három fiúgyermeket.

Férjével három gyermeket nevelnek: a legidősebb fiú (a bal oldalon) biológiai apja Matt

A színész 2012 februárjában egy kaliforniai gálán tartott köszönőbeszédében vállalta fel homoszexualitását a nyilvánosság előtt, annak apropóján, hogy az AIDS és a HIV ellen folytatott tevékenysége okán neki adományozták a Steve Chase-jótékonysági díjat. Beszédében partnerének és gyermekeiknek mondott köszönetet a támogatásukért, ám akkor még ő sem gondolta volna, hogy coming out-ja ekkora beszédtéma lesz – írja a starity.hu: „Bevallom, nem hittem volna, hogy az embereket ennyire érdekelni fogja. Azt meg pláne nem gondoltam, hogy mindezt még a CNN-en is megemlítik.”

Bár családjuk és barátaik előtt nem titkolják kapcsolatukat, Matt csak nagyon ritkán nyilatkozik magánéletéről a sajtónak. Csupán három év késéssel derült ki, hogy házasságban él újságíró párjával, Simon Halsszal, amiről a White Collar sztárja a következőket mondta:

„Az esküvő nagyon nyugis, és kicsi volt. Csak a hozzánk legközelebb állók voltak jelen. Biztonságot ad a tudat, hogy legális. Nehéz szavakba önteni az érzést, amikor kimondod a fogadalmad azok az emberek előtt, akik szeretnek, és támogatnak. Úgy vélem, ez jót tett a családunknak.”

Matt és Simon, ahogy már említettük is, három gyerek büszke szülei: Kit, Walker és Henry, közülük ketten ikrek. Az első fiuknak Matt a biológiai apja, az ikreknek pedig Simon. Ezzel kapcsolatban a magazinnak elmondta, hálás a sorsnak azért, hogy ebben a korban élhet, így megadatik neki a lehetőség, hogy nyíltan felvállalja párját és gyermekeit, és nem kell más arcot mutatnia a nyilvánosság felé, mint amit mutat a családja felé.

„Nem saját akaratomból, de karrierem első tíz évében heteroszexuális férfiakat alakítottam. Hogy mostantól ez mennyiben változik meg, az nem rajtam múlik, hanem sokkal inkább üzleti és társadalmi kérdés lesz.”

Ez a változás hamarosan el is kezdődött, ugyanis 2014-ben Ryan Murphy rendezésében elkészült a The Normar Heart (Igaz szívvel) filmváltozata, amiben Bomer egy AIDS-ben haldokló meleg férfit alakít. Matt ezzel a filmmel 3 díjat nyert: a legjobb mellékszereplő kategóriában Golden Globe díjat, a People Choice Awards-on a Kedvenc TV színész díját, és a Kritikusok Díját. 17 kg-ot fogyott a szerep megformálása közben a hitelesség kedvéért.

Az Igaz szívvel egyik jelenetében

Bomer azt is elmesélte, 14 éves volt, amikor a kezébe akadt Larry Kramer: The Normal Heart című színműve, mely a nyolcvanas évek elején, az AIDS válság idején játszódik - és ez volt az a pont, ami meghatározó volt a texasi focirajongó srác életében.

„Egészen addig, amíg nem olvastam el Larry könyvét, lövésem sem volt róla, hogy mi megy végben a környezetemben. Mintha hirtelen görcsbe rántotta volna valami a gyomromat” - idézte fel emlékeit. Ezután szinte kötelességének érezte, hogy folyamatosan idézgessen a műből a társainak, hogy ők is lássák, milyen problémákkal küzd a világ.

A forgatás kapcsán arról mesélt, milyen volt találkozni Larry Kramerrel, aki a darab szerzője volt, amelyen a film alapul.

„Nagyon lámpalázas voltam az első találkozásnál. Olyan volt, mintha a Beatles egyik tagjával találkoztam volna, hiszen ő volt az, aki központi szerepet töltött be a fejlődésemben, és abban, hogy jobban megértsem a dolgokat. Nagyon sokat beszélgettünk. Larry olyan ember, amilyen barátot mindenki kíván magának tinédzserként” – mondta Bomer, majd így folytatta: „Az aktivizmus se nem szép, se nem egyszerű, vagy nem csak abból áll, hogy egy csomó ember összegyűlik és tűntet, ez sokkal bonyolultabb és nehezebb ennél. És az igaz szerelem, a feltétel nélküli szerelem bárki által megtapasztalható, függetlenül a szexualitásától.”

 

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux