Ugrás a tartalomra
x

Lánykérésekkel és erőtlen ellentüntetéssel zajlott le a Pride

A Pride tényleg nem a boás, tangás férfiak felvonulása. Többnyire sikerült egyébként kordonok nélkül megtartani.

Szombaton rendezték meg az 1997 óta minden évben megtartott Pride felvonulást. A gyülekező a Városligeti Fasoron kezdődött délután kettőkor, majd fél négykor indult el a menet az Andrássy út felé, majd a Nagymező utcát, a Bajcsy Zsilinszky utat és az Alkotmány utcát érintve a Kossuth térre érkeztek meg.

3 órakor már több ezren vártak az indulásra a Városligeti fasoron, ahova két irányból lehetett bemenni: a Király utca irányából és a Városliget felől. Folyamatosan érkeztek az emberek, a beengedés simán ment, csak a táskákba néztek bele. A közönség egyébként olyan volt, mint egy bármilyen színezetű tüntetésen, csak sokkal több a fiatal (tippre a résztvevők 80 százaléka nem múlt el 35) és a külföldi. A Pride tényleg nem a boás, tangás férfiak felvonulása. Kamionból egyébként mindössze hat volt, de helyesebb lenne őket kisteherautónak hívni. Ellentüntetők a Kodály köröndnél láttunk, ott el is helyeztek kordonokat, hogy ne zavarják az arra vonuló tömeget.

Fél 4 után elindult végre a menet. Antifasiszták, civil szervezetek, egyesületek, cégek – mint a Viacom (náluk, az MTV-kamionon dj-zett Steiner Kristóf párjával) – jelentek meg kamionnal vagy csak csoportokban. Őket fel is sorolták indulás előtt közvetlenül a Pride kamionjánál, ami vezette a menetet. A legnagyobb tapsot a Kétfarkú Kutya Párt kapta és a Momentum kapta. Az MSZP-t már nem nagyon értékelte a közönség. Egyébként a legviccesebb látvány mindenképpen a biciklis és segwayes rendőrök csoportja volt.

Mit hallani a Kodály köröndön az ellentüntetőkből?

Nagyjából semmit. A beígért motorzúgásból nem lett semmi, valaki egy mikrofonba beszélt, többször említette, hogy “beteg, betegek vagytok”, de ennyit lehetett kivenni belőle, mert a felvonulók szinte folyamatos tapssal, kurjantással reagáltak rájuk. Az ellentütetők molinóján olyanok álltak, hogy “betegek vagytok”, meg “You are not welcoming here”.

Az Oktogon után közvetlenül, nagyjából egy tucat ellentüntető a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomtól keresztülállta a menetet. Valószínűleg másik pólóban jöttek be, majd azt levéve, HVIM-es pólóban összekapaszkodva beálltak a felvonulásba. Kis lökdösődés volt, de semmi komoly, a menetelők egyszerűen megkerülték őket. Másfél-két perc után jelentek meg a rendőrök, akik sün alakzatban egy kapubejárathoz nyomták a HVIM-eseket. Volt közben egy kis nácizás, de a rendezők megkértek mindenkit, hogy ők ne uszítsanak.

Lehet, hogy ez lesz az év bulija?

A Kossuth téren először Steiner Kristóf köszönte meg, hogy ez a rendezvény létrejött, hogy kordon nélkül végig lehetett gyalogolni a Parlament elé. Szerinte jóval többen voltak idén, mint tavaly. Utána egy Lilla nevű lányt hívott fel a színpadra, aki azután, hogy elmondta, mennyire szereti a barátnőjét, felhívta a színpadra, és térden állva megkérte a kezét. Barátnője igent mondott.

Ezt követően a transznemű Farkas Ádám lépett a színpadra, aki örül és dühös. Örül, mert már egyhónapos fesztivál lett a Pride-ból, dühös, mert az egynemű párok nem házasodhatnak össze és az LMBTQ-személyeknek megnehezítik a gyerekvállalását. Szeretné, ha egyenjogúként gondolnának rájuk, ha nem kellene rengeteg procedúrán átesnie azon, hogy azt csinálja a testével, amit ő szeretne.

Vajon mikor lesz kihelyezve a Parlamentre a szivárvány zászló? – tette fel ezek után a kérdést az újra a mikrofon elé álló Steiner. Erről beszéltek – mesélte -, miközben az előző felszólaló beszélt, és meglátták, hogy kirakta valaki az egyik ablakba. A szépséghiba, hogy mire elmondta, már be is szedték. Ezzel egyébként le is zárult az idei Pride felvonulás.

Tovább a képgalériához

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux