Ugrás a tartalomra
x

Ezért titkolják a munkahelyeken a másságukat az LMBT-közösséghez tartozók

Az LMBT+ közösséghez tartozók 41 százaléka titkolja identitását a legelső munkahelyén – derül ki az Out Now Global tanácsadó és közvélemény-kutató cég felméréséből. A Vodafone megbízásából készült, 15 országra, köztük Magyarországra is kiterjedő kutatás szerint a titkolózás egyik fő oka az, hogy a melegek tartanak a kollégák negatív reakcióitól, illetve a hátrányos megkülönböztetéstől. Az LMBT közösség tagjai attól is félnek, hogy a téma felvetése zavarba hozná a többieket.

 

„Voltak, akik nálam nyitottabbak voltak, de őket folyamatosan piszkálták. Egy nagy amerikai multicég franciaországi leányvállalatánál dolgoztam, amely ugyan támogatta a befogadást és a sokszínűséget, ám a valóságban senki sem tett semmit, hogy harcoljon a durva viccek és a zaklatás ellen. Tudtam, nem lettem volna biztonságban, ha beszélek nemi identitásomról, s majd megőrültem a dühtől, hogy állandóan hazudnom kellett. Ehhez még az is hozzájárult, hogy annyiszor éreztem fájdalmat, ahányszor meghallottam ezeket a vicceket. A mai napig nem mondtam el senkinek, hogy ez volt az egyik legfőbb oka annak, hogy otthagytam a céget” – írta a 3194 válaszoló egyike.

A tanulmányból az is kiderül, hogy manapság sokkal több meleg és biszexuális zárkózik be, és titkolja identitását első munkahelyén, mint korábban. Ám e mögött furcsa módon pozitív jelenségek is állnak. Leginkább az, hogy a közép-iskolai, főiskolai és egyetemi közegben manapság sokkal befogadóbbak az emberek, mint korábban, így ott a legtöbb ember nyíltan beszél ezekről a kérdésekről.

A bezárkózás fő oka, hogy a munkahelyek nagy részét még annak ellenére nem jellemzi a valódi nyíltság és befogadás, hogy a vállaltok többsége hivatalosan befogadónak vallja magát. A felmérés szerint manapság csupán a felsőoktatásban tanuló homo- és biszexuálisok hét százaléka nem árulja el senkinek valós identitását, ez az arány a korábbi évtizedekben sokkal magasabb volt. Az első munkahelyen bezárkózók félelmeivel kapcsolatban a felmérés megállapította: a válaszolók hatvan százaléka a negatív reakcióktól, 42 százalékuk a karrierlehetőségek romlásától, 33 százalékuk pedig az előléptetés elmaradásától tartva titkolózik. Az is figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek közül sokan azt válaszolták, a titkolózás miatt munkájuk hatékonysága is romlik. A megvizsgált országok közül Törökországban a legnehezebb az LMBT+ közösséghez tartozók élete.

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux