Ugrás a tartalomra
x

Politikai vihar a Pride miatt

POZSONY | A közelgő Szivárványos Felvonulás újra konfliktushoz vezetett a politikai pártok körében. Anton Hrnko, az SNS képviselője a hétvégén felszólította Mária Patakyová ombudsmant, hogy a továbbiakban ne támogassa a melegfelvonulást, hiszen a meleg családok veszélyeztetik a hagyományos családfelfogást. A képviselő véleményét nem hagyta szó nélkül a többi párt sem.

A melegfelvonulást idén július 14-én szervezik meg Pozsonyban. Az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Pride szervezői szeretnék meggyőzni a meleg férfiakat és nőket, hogy van értelme Szlovákiában maradniuk, és küzdeni a jogaikért. „A melegek jogainak folyamatos elhanyagolása vezetett a mostani állapothoz. A sok ígéret ellenére a szlovák politikusok nem voltak hajlandóak elfogadni még a legalapvetőbb törvénymódosításokat sem, melyekkel könnyíthettek volna a meleg párok helyzetén” – nyilatkozta Martin Macko, a Pride szóvivője.

Az SNS tiltakozása

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőinek már tavaly sem tetszett a rendezvény, idén pedig újra támadták a felvonulás támogatóit. Anton Hrnko (SNS) a hétvégén felszólította a Híd jelöltjét, Mária Patakyová ombudsmant, hogy hagyja abba a Szivárványos Felvonulás támogatását, mert szerinte ezzel a tradicionális értelemben vett családok létét veszélyezteti. „Meg vagyunk győződve, hogy a melegfelvonulás szervezőinek nem az a célja, hogy a másság elfogadását képviseljék, sokkal inkább az, hogy kihasználják az alkalmat a neoliberális gender-felfogásuk hirdetésére” – mondta Hrnko. A képviselő azt is hozzátette, hogy Patakyovának nem szabadna megfeledkeznie az SNS szavazatairól, melyek hozzásegítették őt a mostani pozíciójához. Nem ez az első alkalom, hogy a nemzetiek konfliktusba keveredtek a Híd képviselőivel: korábban megakadályozták Lucia Žitňanská azon törekvéseit, melyek a homoszexuális párok életének megkönnyítésére irányultak.

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux