Ugrás a tartalomra
x

Vakáció Lombardiában Elioval és Oliverrel

Van még egy szabad hétvége az idei nyárra a bakancslistádon? Akkor irány az észak-olaszországi Lombardia! A régió természeti szépségei mellett a több száz éves építészeti örökség is vonzza a turistákat, illetve tavaly ősz óta egy újabb nevezetesség is, mégpedig hogy itt forgatták a Szólíts a neveden című meleg sikermozit.

KULTUSZFILMEK

Hogy egy alkotás kultuszfilmmé vált, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a turisták megjelennek a forgatások helyszínein. Emlékezzünk csak a Római vakációra Gregory Peckkel és Audrey Hepburn-nel! A Bocca della Veritánál forgatott jelenetet később az oda látogató külföldiek ezrei ismételték meg a fényképezőgépek lencséi előtt. A Bocca della Verità, vagyis az Igazság szája egy kerek, az antik korból fennmaradt faragott kőkorong, amely Rómában, a Santa Maria in Cosmedin-templom előcsarnokában áll. A maszk egy folyóisten arca. Szája helyén egy lyuk tátong, amelybe az ember bedughatja a kezét, és ha hazudós – legalábbis a legenda szerint – a fej leharapja a végtagot. A filmben Gregory Peck is bedugja kezét a szájba, majd eljátssza a rémült Audrey Hepburnnek, hogy a szobor leharapta azt.

A melegfilmek közül eddig talán a Brokeback Mountain-nek volt ilyen kultusza. A Túl a barátságon azonban egy Wyoming állambéli, fiktív helyen játszódik, a Brokeback-hegyen. A valódi helyszín a Montana és Wyoming államokon áthaladó Big Horn nevet viselő hegység. A filmben megemlítik Riverton városát is, mint Jack lakhelyét – azonban az ide kapcsolódó jelenetek egyikét sem Riverton városában forgatták. Sőt, a filmbéli Brokeback Mountain jeleneteket is a kanadai Alberta állam déli részén rögzítették. Ennek ellenére a melegek – és nemcsak azok – körében a Big Horn kirándulóhellyé vált, pedig ott nem lehet beazonosítani egyetlenegy helyszínt sem.

Teljesen más a helyzet a Szólíts a neveden kultuszával. A filmet tavaly október 20-án mutatták be, de máris ellepték a rajongók az észak-olaszországi helyszíneket. Bár a mozi alapjául szolgáló regény az olasz Riviérán, Ligúriában játszódik, Luca Guadagnino rendező áthelyezte a történetet a tengerpartról lombardiai helyszínekre, ahol maga is él.

Az Albergoni villa, ahol a fim nagy része játszódik Moscazzano-ban található. Amikor a srácok kerékpárra pattannak és elkerekeznek a belvárosba, valójában a szomszédos település, Crema utcáin sétálnak, mert az ottani óváros sokkal szebb kulisszát nyújtott a filmnek. A professzor Eliot és Olivert Sirmione-ba, a Garda tó partjára viszi el, amikor egy műkincsre bukkannak. A film végén pedig a fiúk Bergamoba utaznak, hogy a városban és a környező hegyekben egy közös kiránduláson búcsúzhassanak el egymástól.

A forgatási helyszínek pontosan beazonosíthatók, talán még az is, hogy a két fiatal színész pontosan melyik macskakövön állt az adott jelenetben. A turisták a filmkockákból kimásolt fotók alapján kutatják, hogy hol a biztos pozíció.

Ha van kedvetek, ruccanjatok el ti is egy hétvégére Lombardiába. Következzék egy kis útikalauz.

LOMBARDIA

Az i. e. 3. században Lombardia területe a Római Birodalomhoz tartozott. A birodalom hanyatlása utáni időszakban a germán népek törtek be, a 6. században északról a longobárd törzsek foglalták el. Ők 774-ig uralkodtak e területek felett, amikor a Frank Birodalom megsemmisítette a longobárdok birodalmát.

A Német-római Birodalom idején néhány város jelentős szerephez jutott, részben saját hercegségeket alakítottak ki, mint például a régió mai területét szinte teljesen lefedő Milánói Hercegség. Ezek aztán a 15-18. században Velence, Spanyolország, a Habsburg Birodalom és Franciaország uralma alá kerültek. 1815-ben a bécsi kongresszus döntése alapján Lombardia és Veneto közös királyság lett, az Osztrák Császárság részeként. 1859-ben a szárd–francia–osztrák háborúban elszenvedett osztrák vereség következtében a lombard régió előbb Franciaország, aztán a Szárd–Piemonti Királyság birtokává vált.

CREMA

Crema a Milano-Torino-Verona közti háromszögben található. 34 ezer lakosú kisváros. A Szűz Mária Székesegyház, a Dóm, illetve a főtér épületei a legszebb látnivalók. A film külső jeleneteinek nagy részét itt forgatták. Az első világháborús emlékmű mellett Elio itt mondja el Olivernek, hogy szereti. Crema látnivalóinak listáját itt találjátok.

Fent: Crema-i látképek

BERGAMO

Bergamo 120 ezer lakosú város. Itt búcsúzik el egymástó a két szerelmes. Valószínűleg a kelták alapították a települést, majd i. e. 200 körül a rómaiak hódították meg, és ekkor kapta a Bergamum nevet. A Habsburg Birodalom korában azonban – noha már Julius Caesar alatt municipiummá lett – nem volt különösebb fontossága. Igazi jelentőségre a longobárdok alatt tett szert, amikor hercegi székhely lett.

1167-ben már önálló városként csatlakozott a Lombard Ligához a I. Frigyes német-római császár vezette seregek visszaverése érdekében. A 13. században a Della Torre, majd a Visconti család birtokába került. 1428-ban, akárcsak Brescia, Velence fennhatósága alá tartozott. 1797-ben, amikor Bonaparte tábornok megszüntette a Velencei Köztársaságot, a rövid életű Ciszalpin Köztársasághoz csatolták. A francia Első Császárság bukása után a bécsi kongresszus az Osztrák Birodalom fennhatósága alatt létrehozott Lombard–Velencei Királysághoz csatolta. 1859-ben, a szárd–francia–osztrák háborúban a Szárd–Piemonti Királyság szerezte meg, ennek tartományaként 1861-ben az egyesült Olasz Királyság részévé vált.

A város két fő részből áll: a Cittá altából (felső város) és a Cittá bassából (alsó város). Az előbbi az óváros, itt van a legtöbb nevezetesség, az utóbbi meg a modern, a 20. században kiépült lakónegyed. A Szólíts a neveden itt felvett jelenetei is a Città alta-ban készültek. Bergamo régi magva a Felsőváros, amelyet ma is fal övez, és csaknem érintetlenül megőrizte középkori jellegét. Erődítményrendszere a velencei fennhatóság idején, 1561 és 1598 között épült fel. A fal és a négy kapu ma is csaknem teljes épségben áll. Az óváros fő látnivalói:

San Michele al Pozzo-templom – a 12. században épült, falfestményeinek egy részét Lorenzo Lotto festette.

Rocca – Bergamo vára a 377 méter magas Sant'Eufemia dombot koronázza meg. 1331-ben kezdték építeni a Viscontiak. A vár két múzeumnak nyújt otthont: a Museo Romano a történelem előtti időkből és a római korból származó régészeti leleteket, a Museo Risorgimento pedig az olasz szabadságmozgalomra vonatkozó dokumentumokat tárja a közönség elé.

Torre Gombito – 52 m magas, szögletes torony, a város kevés fennmaradt lakótornyainak egyike a 11. századból származik.

Palazzo Nuovo – a késő reneszánsz kori építészet kiemelkedő alkotása. Scamozzi, Palladio tanítványa építette a 17. század elején. Mindhárom szintje különbözik egymástól és mégis harmonikus hatást kelt. A földszint magas, oszlopokon nyugvó boltívek hosszú sorából áll. Az első emelet szögletes ablakait három-három oszlop választja el egymástól, az ablakok fölött három különféle díszítést alkalmaztak. A második, alacsony emelet szögletes ablakai már csaknem dísztelenek. Az épületben 500 000 kötetes könyvtár kapott helyet.

Palazzo della Ragione vagy Palazzo Vecchio – eredete a 12. század végére nyúlik vissza; egyike Olaszország legrégebbi városházépületeinek. Egyetlen, hatalmas gótikus csarnok. Az épület 1513-ban leégett, az évszázad közepén építették újjá, nagyjából megtartva eredeti formáját. Három oldalán három-három hatalmas ív áll nyitva elől-hátul a két tér, valamint oldalt a tereket összekötő, keskeny átjáró felé. Főhomlokzatát a középső, kissé nagyobb ív fölött erkély, afölött pedig velencei Szent Márk-oroszlán díszíti; oldalt Torquato Tasso szobra áll, akinek családja Bergamóból származik.

Duomo – noha 1460-ban fogtak építésébe, nagyrészt a 16. században nyerte el jelenlegi formáját, sőt még a 19. században is jelentős alakításokat végeztek rajta. Kupolája 1853-ban, homlokzata 1887-ben készült el. A székesegyház belső kiképzése nagyrészt a 16–17. századból való.

Santa Maria Maggiore-templom – az alapjaiban román stílusú építmény eredete 1137-re nyúlik vissza. Díszes kapuzatai a 14. század közepéről származnak; három apszisa és Bertolasio Moroni harangtornya 1436-ban, sekrestyéje 1481-ben épült. Díszes, barokkos kiképzése az 1600 körüli évekből ered. 1855-ben a templomban helyezték el Donizetti sírját. A háromhajós templom alaprajza latinkereszt alakú. Legértékesebb műkincsei közé tartoznak a falait borító gobelinek, amelyeket 16. századi toszkánai és 18. századi flamand mesterek készítettek. A faragott, intarziás mintákkal tarkított szentélypadló Lorenzo Lotto műve. A festmények közül említésre méltó a főhajóban Luca Giordano alkotása, az Átkelés a Vörös-tengeren.

Cittadella – a város második erődítménye. A Viscontiak építették a 14. században. Vaskos, szögletes és barokkos oromzatú toronykapun át közelíthető meg négyszögletes udvara, amelynek jobb oldalán román stílusú árkádsor vezet végig. Az épület többi részét a későbbi századokban építették hozzá. Falai között ma római kori lapidáriumot és természettudományi múzeum működik.

A Bergamonál lévő hegyekben is forgattak

SIRMIONE

Sirmione olasz község Brescia megyében, Lombardia tartományban, a Garda-tó déli részén található szigetnyúlványon. Már az i.e 2-3. évezredben lakott volt a terület, majd a római fennhatóság idején kedvelt üdülő területté vált. Főként Verona-i arisztokraták között volt népszerű, többek között a híres római költő Catullusnak is volt egy villája a félsziget északi csücskén. A filmben itt kerül elő az iszapból a szobor-lelet, s itt ássa el hivatalosan a csatabárdot a két főszereplő.

A tó környéki stratégiai helyzetének következtében többször volt helyszíne harcoknak, a késő római korban épült erődítményét a népvándorlás során pusztították el. A lombardok fennhatósága alatt a település egy fontos bírói járás központja volt, valamint Ansa, Desiderius longobárd király felesége rendházat és templomot is alapított itt.

A Garda-tó (olaszul Lago di Garda) Olaszország legnagyobb tava. A tó az utolsó jégkorszakban képződött. Köszönhetően elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és a kellemes klímának, a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban.

MOSCAZZANO

Végül ejtsünk szót Moscazzano-ról. A film fő helyszíne mindössze egy 800 fős lakosú település. A legfőbb látnivalója pedig maga a villa, ahol a történet nagy része játszódik. Mozgalmas históriája volt magának az épületnek is, de erről bővebben majd a folytatásban írunk!

(folytatjuk)

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux