Ugrás a tartalomra
x

Így javítják a melegek életét – Nagy-Britanniában

Betiltják Nagy-Britanniában a melegeket „átnevelő” terápiákat – ez a homoszexuálisok és transzneműek életét megkönnyítő brit kormányprogram egyik eleme.

A BBC szerint a brit meleg- és transznemű közösség 108 ezer tagjának kikérdezésére alapuló felmérésekből kiderül, hogy a homoszexuálisok két százalékát vetették alá „átnevelő” terápiának, s további öt százalékuknak ajánlották a szakemberek szerint teljesen haszontalan eljárást. A tanulmány szerint egyébként a nagy-britanniai melegek kétharmada igyekszik nem kézen fogva sétálni párjával az utcákon, mert tartanak a negatív reakcióktól.

 A meleg közösség életminőségét javítani akaró brit kormányprogramot ismertető Theresa May kormányfő azt hangsúlyozta, az a cél, hogy senkinek se kelljen titkolni, hogy milyen a szexuális orinetációja. A 4,5 millió fontból megvalósítandó program részeként külön orvosi tanácsadók segítik majd a melegeket, s e mellett a kormány fokozza a harcot a diszkrimináció ellen, s jobban oda akar figyelni a gyűlöletbűncselekmények számának a visszaszorítására. Ezzel kapcsolatban a Stonewall nevű civilszervezet megjegyezte, a brit társadalomnak még mindig vannak olyan szegletei, ahol a melegek egyáltalán nem érezhetik biztonságban magukat. A felmérés szerint a megkérdezettek negyven százaléka ellen követtek el valamiféle gyűlöletbűncselekményt, ám kilenctizedük nem tett feljelentést.

Penny Mordaunt, az egyenlő esélyek minisztere szerint minden eszközzel harcolni fognak az „átnevelő terápia” alkalmazása, illetve az azt javasló reklámok ellen. „Ez egy nagyon durva módszer, s persze senkit sem lehet kigyógyítani a melegségből, még akkor sem, ha szélsőséges esetben nemi erőszakkal próbálkoznak a kúra alkalmazói” – mondta a miniszter. Ugyancsak az „átnevelő terápia” ellen szólt Patrick Strudwick újságíró is, aki korábban leleplező anyagokban számolt be a „terápia” okozta károkról.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux