Ugrás a tartalomra
x

Betiltották az isztambuli melegfelvonulást, több száz ember mégis részt vett rajta

Isztambulban július elsejére tervezték az éves melegfelvonulást. Ugyan a rendőrség a nap folyamán visszavonta a felvonulásra adott engedélyt, már nem tudták megakadályozni: a tiltás ellenére 300-400 ember gyűlt össze a belvárosban, akiket a rendőrség csak többszöri próbálkozásra tudott csak feloszlatni.

A felvonulást eredetileg hat órára tervezték a Taksim térre, azonban a tiltás miatt csak később, és nem a térre, hanem egy ahhoz közeli hátsó utcába gyűltek össze párszázan.

A rendőrség komoly erőkkel azonnal oszlatni kezdte a tömeget, persze ez nem ment egyszerűen: miután az emberek többszöri felszólításra sem voltak hajlandóak elmenni, könnygázt vetettek be. Komolyabb összecsapás ugyan nem történt, de több mint egy órájába telt a rendőrségnek, hogy megszüntesse az engedély nélküli gyülekezést. Összesen öt embert vettek őrizetbe.

A 16 éve hatalmon lévő iszlamista Recep Tayyip Erdogan maga is többször kijelentette, azon fáradozik, hogy országát és annak lakosságát vallásosabbá tegye. Ez jól látszik az olyan intézkedéseiből is, mint például a hittanórák kötelezővé tétele az általános iskolákban, az egyházi iskolák számának állandó növelése, vagy például, hogy pár éve az állami kollégiumokban dolgozó pszichológusokat imámokra cserélték le. 2015-ben a Vallásügyi Minisztérium egyedül annyi pénzt kapott, mint a külügy és a belügy együttesen.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux