Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 14. rész: Keanu Reeves

Keanu Charles Reeves (Bejrút, 1964. szeptember 2. ) libanoni születésű angol-kanadai színész. Legismertebb filmjei a Féktelenül Sandra Bullock-kal, az Az ördög ügyvédje Al Pacino-val és a Mátrix. Pályafutása során többször is megválasztották a világ egyik legszexibb férfijának.

Az a pletyka, hogy Keanu meleg, karrierjének kezdete óta tartja magát. Lehet, hogy még 1984-ből ered, amikor első fontosabb szerepét kapta egy torontói színházban a Wolfboy című homoerotikus darabban. A Wolfboy-t a kritikusok "szörnyen undorítónak" találták, a torontói meleg közösség viszont imádta. Tény, hogy szinte semmit nem tudunk a magánéletéről. Szebbnél szebb színésznőkkel játszott együtt Charlize Therontól Sandra Bullockon át Rachel Weiszig, mégsem randizott egyikükkel sem. A premierekre vagy az anyjával és nővéreivel, vagy egyedül járt. A magánéletére vonatkozó kérdéseket általában durván visszautasítja.

1994-ben, a Féktelenül sikere után elterjedt a hír, miszerint Keanu összeházasodott David Geffen médiamogullal, a Dreamworks egyik tulajdonosával. Geffenről az a hír járja Hollywoodban, hogy befolyását és pénzét használta arra, hogy fiatal, feltörekvő színészeket szerezzen meg magának. Az újságok hosszasan taglalták a mexikói tengerparton megtartott állítólagos ceremónia részleteit, sőt, még a pár esküvői fotóját is bemutatták. Keanu éppen Kanadában próbálta a Hamlet-et, amikor értesült a dologról. "Egy barátom hagyott egy üzenetet a rögzítőmön, hogy: Hallom, megházasodtál. Gratulálok." Bár később mind Geffen, mind Reeves cáfolták az esküvőről szóló híreket, mondván, hogy soha nem találkoztak egymással, az újságok évekig tényként kezelték a Geffen-Reeves házasságot.

David Geffen társaságában néhány évvel később

Reeves ugyan egyszer cáfolta a jelképes esküvő hírét, a melegségére vonatkozó híreket azonban nem: „Valóban nem a megszokott módon élem az életem, de ettől még ugyanolyan vagyok, mint voltam” – nyilatkozta. Sőt, Keanu Reeves kapcsán pár évvel később újra megszellőztették, hogy ismét melegfrigyre készül a biszexuális skót színésszel, Alan Cummings-szel, amire azonban sosem került sor.

Alan Cummings, az újabb vőlegény?

A pletykát közben az is erősítette, hogy Keanu, az A kategóriás férfisztárok közül egyedül, nemcsak színpadon, hanem filmen is játszott meleg karaktert, Gus Van Sant Otthonom, Idahó-jában. A férfiprostikról szóló film forgatása alatt mélyült el barátsága a másik főszereplővel, River Phoenixszel. Az újságok tudni vélték, hogy ennél több is van közöttük, ezt azonban egyikük sem erősítette meg. Két évvel később River Phoenix kábítószer-túladagolásban meghalt. Mindez nagyon megviselte a Keanut:  "Ő tényleg nagyon inspiráló és intelligens volt. Soha életemben nem éreztem ilyesmit. Nagyon szomorú voltam, sőt, több volt ez, mint szomorúság. Csak sírtam órákon át."

River Phoenixszel az Otthonom Idaho-ban

Néhány évvel később aztán összehozta a sors Jennifer Syme-mel, akitől egy kislánya is fogant, de néhány hónap eltéréssel mindkettőjüket elvesztette. A boldogságot a magánéletben azóta sem találja. Ritkán látni mosolyogni. Keresi az útját, de csak a szakmai életében talál megnyugvást. Hollywoodban úgy tartják, sosem tudta feldolgozni ifjúkori tragédiáit, egy életen át kísérti a múlt – írták róla  alapok.

Jennifer Syme autóbalesetben halt meg

2008-ban ismét a korábbi híreknek ellentmondó fényképek láttak napvilágot, Keanu Reevest ugyanis új szerelmével, China Chow-val látták a francia Riviérán a tengerben pancsolni. Nyaralásuk újabb találgatásokra adott okot. Ráadásul új párja mindvégig bikinifelsője nélkül hancúrozott a vízben és a strandon Keanuval, a fényképek tanúsága szerint pedig mindketten igencsak jól szórakoztak és nem zavartatták magukat a lesifotósok miatt sem. A rossz nyelvek szerint pont a számukra rendezték meg ezt a produkciót.

Strandfotók China Chow-val

Sokak szerint a szexuális kétértelműség tudatosan választott része a sztár imázsának, ezért nem erősítette meg, de nem is cáfolta soha a pletykákat. Így a női rajongók mellett rengeteg meleg rajongóra is szert tett, és miközben a két tábor azon vitatkozik, hogy mi is az igazság a színész szexualitása körül, Keanu nevet az egészen. Kenneth Branagh, aki a Sok hűhó semmiért-ben rendezte, azt mondta róla: "Folyton éppen távozófélben van, és úgy gondolom, hogy mind a férfiak, mind a nők számára van valami nagyon vonzó abban, ha valaki egyszerre hiheteletlenül kívánatos és ugyanakkor teljesen megközelíthetetlen". Keanu viszont úgy látja, hogy ő nem szexszimbólum, és nem is néz ki úgy.

2015-benKeanu az egyik közösségi oldalon tette közzé ezt az üzenetét: „Sok ember ismer, de csak kevesen tudják életem történetét. Háromévesen végignéztem, ahogy az apám elhagyott bennünket. Négy különböző középiskolába jártam, miközben rengeteget szenvedtem a diszlexiám miatt, a tanulás pedig emiatt sokkal nagyobb nehézséget jelentett számomra, mint a legtöbb gyereknek. 23 évesen a legjobb barátom, River Phoenix túladagolta magát és meghalt. 1998-ban találkoztam Jennifer Syme-mel, akivel első látásra egymásba szerettünk. Egy évvel később Jennifer várandós lett kislányunkkal. Sajnos a nyolcadik hónapban a baba halva született. Halála annyira letaglózott minket, hogy ez végül kapcsolatunknak is véget vetett. 18 hónappal később Jennifer meghalt egy autóbalesetben.

Azóta kerülöm a komoly kapcsolatokat és azt, hogy gyerekem születhessen. A kisebbik húgom leukémiás volt. Ma már gyógyultnak számít, én pedig a Mátrixből kapott pénzem 70 százalékát annak a kórháznak adományoztam, ahol a húgomat kezelték. Én vagyok az egyetlen hollywoodi sztár, aki nem kastélyba vagy villában él. Nincsenek testőreim és nem hordok drága, menő ruhákat. És noha 100 millióim vannak, mégis metrón utazok és imádom.

Mindezek ellenére mégis úgy gondolom, egyetérthetünk abban, hogy még a tragédiák árnyékában is kiteljesedhet egy ember. Nem számít, mi történik veled, képes vagy fölé kerekedni. Mert az életet érdemes élni!”

(Az Origo, a Borsonline és más  források alapján)

 

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux