Ugrás a tartalomra
x

Coming outolt az izraeli bírkózó bajnok

Előbújt az izraeli birkózó bajnokság férfi bajnoka, így a bajnokság is szivárvány színeket öltött a Tel Aviv Pride alkalmából.

Nir Rotenberg, bajnoknevén Rixon Ruas, idén nyerte el az izraeli birkózó címet és úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza melegségét, melyet a liga teljes mértékben támogat.

A profi birkózás jellemzően nem túl barátságos az LGBT sportolókkal szemben. A WWE birkózó Chris Kanyon valószínűleg szexuális orientációja miatt vonult vissza gyanúsan korán, a nyíltan leszbikus birkózó, Sonya Deville pedig idén versenyzett utoljára Wrestlemania-ban.

A WDG-nek héberül adott interjújában -melyet "A szélesebb híd" fordított le (mindkettő izraeli LGBT oldal)- Rotenberg tettének motivációjáról beszélt, mely szerint a célja az volt, hogy az LMBT fiatalok példaképévé váljon.

"Tisztában vagyok a felelősségem súlyával és cselekedeteim hatásaival és most, hogy már bajnok vagyok, úgy gondoltam itt az ideje, hogy nyilvánosan is előbújjak. Ha fiatal birkózóként lett volna előttem egy hasonló példakép, elkerülhettem volna valamennyi félelmemet, amit a múltban átéltem."

Rotenberg partnerével és partnere egy korábbi kapcsolatból származó 2 gyermekével  él együtt. Tisztában volt vele, hogy családja és barátai, valamint az izraeli birkózó szövetség már a karrierje kezdetén is ismerték szexuális orientációját. Ennek ellenére azonban fontosnak tartja, hogy még nagyobb nyilvánosságra kerüljön a dolog annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az LGBT-embereket érintő problémákra és kihívásokra.

Az izraeli televízióban készült interjú után azt nyilatkozta, hogy egy rabbi szerint a mozgalom túl messzire ment. Rotenberg azonban ezzel nem ért egyet:

"A rabbi azt mondta nekem: "Nézzétek meg hol vagytok - elég, sikerült!", mely egyfajta utalás volt arra, hogy az LGBT közösség megállhat és élvezheti azt, amit mostanáig elért, ahelyett, hogy folytatná a harcot. Ha az emberek, akik előttünk voltak nem harcoltak volna, akkor nem lennénk ott, ahol most vagyunk. Nem csak azért vagyunk itt, hogy élvezzük az elődök által folytatott harcok eredményeiből származó előnyöket, hanem azért is, hogy folytassuk a küzdelmet azokért, akik minket követnek majd. Én nem az a valaki akarok lenni, akinek az életében ezt a harcot abbahagyják, csak mert látszólag nyertünk. Nagyon sok dolgunk van még!"

Tettének remélt hatásairól beszélgetve Rotenberg azt mondta, hogy az LGBT közösség képviselete és harca most már jelentős motivációt jelent karrierjében, ami még a saját egyéni eredményeinél is fontosabb számára.

"Nem csak magam miatt csinálom, hanem mert egy egész közösség áll minden eredményem mögött. Mielőtt előbújtam volna, saját magam miatt próbáltam küzdeni. Ma már inkább azért, mert képviselni akarom az országomat és a közösségemet."

forrás: pinknews.co.uk

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux