Ugrás a tartalomra
x

Ortodox rabbi a meleg zsinagógában

A legtöbb haredi rabbi aligha vállalna állást egy olyan New York-i zsinagógában, ahová melegek járnak. A vallástörvény ortodox értelmezése ugyanis nem csupán az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, de a bizonytalan neműséget és a transzvesztita öltözködést is szigorúan tiltja. A 38 éves Mike Moskowitz szerint viszont, aki a harlemi LMBT zsinagóga rabbija és halachikus tanácsadója, a két helyzet tökéletesen összeegyeztethető. Az a véleménye, hogy feladata segítséget nyújtani a hozzá forduló, bajban lévő hívek számára.

[caption id="attachment_14291" align="aligncenter" width="880"] Sharon Kleinbaum, az LMBT zsinagóga vezető rabbija és Mike Moskowitz ortodox rabbi[/caption]

„A vallási közösség köteles menedéket biztosítani az olyan tagjai számára, akik keresik önmagukat, és igyekeznek megtalálni saját különleges kapcsolatukat Istennel” – mondja.

Moskowitz igazán tudja, milyen kívülállónak lenni. Virginiai szekuláris családban nőtt fel, és egy konzervatív zsidó ifjúsági szervezet tagjaként lett hívő. Négy-négy évet tanult a jeruzsálemi Mir Yeshiva, illetve a Lakewood-i Beis Medrash Govoha iskolában, két nagynevű ultraortodox oktatási intézményben. Jelenleg egy tóraoktatási programot (kollel) vezet Richmondban. Meggyőződése szerint a hagyomány azt hirdeti, hogy „az emberek Istennel való kapcsolatukban is őrizzék meg magukat”. Bár az ortodoxia tiltja a vegyes házasságot, éppen ez vezette oda, hogy az ilyen kapcsolatban élő párokkal kezdjen foglalkozni.

Moskowitz három éve az Aish Hatorah ortodox segélyszervezet megbízásából kezdett transznemű zsidókkal foglalkozni, amikor a Columbia Egyetemen tanított. Ugyanebben az időben a manhattani (harlemi) Old Broadway zsinagóga rabbijaként is találkozott melegekkel, és családjában is hasonló problémába ütközött.

2016 decemberében Moskowitz a zsinagógában tartott beszédben – egy 16. századbeli tóra kommentárra hivatkozva – felvetette a transznemű zsidók befogadásának gondolatát. Ezzel egy időben egy zsidó iskolában próbálta megakadályozni egy transznemű diák kitiltását. Mindkét állásból elbocsátották, bár egyik hivatalos indoklásban sem szerepelt az LMBT tevékenység.

„Közülünk a legszentebbek a legsérülékenyebbek, mert az ő lángjuk a legfényesebb” – mondta beszédében, a menóra lángjának szimbolikájára utalva. „Olyannyira, hogy egyesek közülük nincsenek tudatában annak, hogy sötétség is létezik. Hát nem kell megvédenünk azt a lángot?”

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux