Ugrás a tartalomra
x

Lemondta az Opera a Billy Elliot előadásait

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója levélben értesítette a Magyar Idők szerzőjét mélyen felkavaró Billy Elliot stábját, hogy a musical nyári előadásai közül 15 elmarad, írja a 444, miután a birtokukba jutott a levél egyik másolata.

"Mint bizonyára az elmúlt hetekben ti is tapasztalhattátok, a sajtóban negatív hangvételű kampány jelent meg a Billy Elliot produkciónk kapcsán, ami miatt az értékesítés jelentős mértékben visszaesett. Ezen előre nem látott, vis maior okból kifolyólag sajnálattal tájékoztatunk benneteket, hogy a produkció lent rögzített tizenöt előadása az Operaház vezetőségének tegnapi döntése értelmében elmarad" – írta Ókovács a szerda este kiküldött levelében.

Június elején a kormány egyik szócsövében, a Magyar Időkben megjelent egy cikk, amelynek szerzője, N. Horváth Zsófia attól féltette az előadást megtekintő gyerekeket, hogy esetleg homoszexuálissá válhatnak a boksz helyett a balettot választó fiú történetének hatására.

"HOGYAN TÖRTÉNHET MEG AZ, HOGY EGY ILYEN JELENTŐS ÁLLAMI INTÉZMÉNY, MINT AZ OPERAHÁZ, TÖKÉLETESEN SZEMBEMEGY AZ ÁLLAM CÉLJAIVAL, ÉS A LEGÉRZÉKENYEBB KORBAN LÉVŐ, TÍZ ÉV KÖRÜLI FIATALOK SZÁMÁRA KÉSZÜLT ELŐADÁST ILYEN PENETRÁNS, FÉKTELEN MELEGPROPAGANDÁRA HASZNÁLJA FEL?" – fogalmazott a szerző a cikkben, amelyet egy tavalyi(!) élménye alapján írt meg. A darabot kedden játszották először, a főigazgató másnap értesítette a stábot a döntésről.

Ókovács ezután két cikkben is reagált az írásra: az első szintén a Magyar Időkben jelent meg, a második már az Origón. "Attól, hogy valami operaszínpadra kerül abból, ami az életnek eltagadhatatlanul része, még nem propagáljuk" – jelentette ki az első nyilvános reakciójában. A második cikkben már azt is kijelenti, hogy a Billy Elliot nem melegdarab, hanem egy tehetséges vidéki fiú felemelkedéstörténete, és tudomása szerint a szülők sem tettek szóvá semmi olyat, mint a darabban melegpropagandát látó N. Horváth Zsófia.

Bár Ókovács a szerda esti levélben a jegyértékesítés visszaesésével (amit egyértelműena cikk megjelenéséhez köt ) indokolja a döntést, a Jegymester oldala szerint a nem lemondott előadások mindegyikére elfogyott az összes jegy. A jegy.hu oldalán még kaphatók jegyek, ráadásul akciósan, féláron.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux