Ugrás a tartalomra
x

Homofób drukkerek – csak a társadalom letükröződése

 

Az oroszországi Labdarugó VB irányította rá ismét a figyelmet arra, hogy milyen állapotok uralkodnak az LMBT és más kisebbségek jogait illetően ebben a kontinensnyi országban. Megtiltottak bármiféle „melegpropagandát”, külön erre a célra létrehozott „kommandós” csapatok felügyelik a rendet, hogy ezt betartassák és talán azt is, hogy ha esetleg mégis megjelennének meleg turisták valamelyik stadion környékén, akkor azokat az ifjú „hazafiak” ne verjék agyba-főbe. Oroszországban gyakran hallani melegellenes atrocitásokról, ami gyakorlatilag csak a társadalom valódi képének letükröződése, hisz a többség tolerálja a homofób viselkedésformákat, sőt egyetért azokkal. Misem bizonyítja ezt jobban, mint egy tavalyi eset, amiről a Humenonline és több más média is beszámolt.

Az Orosz Labdarúgó Szövetség 2017-ben eltiltotta az FK Zenit Szentpétervár francia származású középpályását, Yohan Mollót a csapat két meccsétől, sőt közel 90 ezer forintnyi bírság kifizetésére is kötelezte. A döntés oka az volt, hogy Mollo az egyik mérkőzésen középső ujját mutatta az ellenfél FK Szibir Novoszibirszk szurkolótáborának, akik azt skandálták: "Mollo buzi".

Ha a foci szövetség büntetése nem lenne elég, a csapata nemhogy nem tiltakozott a döntés ellen, de még meg is büntették a focistát, aki az egyik sportújság megkeresésére csak annyit mondott, hogy ez egy olyan adok-kapok volt, ami szerinte egy meccsen nem kéne, hogy kiüsse a biztosítékot.

A labdarúgó először akkor került homofób össztűz alá, amikor Instagram oldalán megosztott egy videót, amin egy férfi homlokon puszilja. Soroztak a szitkozódások és gyűlölködő kommentek, pedig ez az ember nem volt más, mint Mollo édesapja. A felvételt végül kénytelen volt levenni az oldalról, mert az emberek nem jutottak túl a korlátoltságukon.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség az elmúlt években többször is figyelmeztette Oroszországot, hogy tegyen valamit az orosz szurkolók rendkívül durva, homofób skandálásai ellen, a felszólítás persze továbbra sem hatott meg ott senkit.

Ezek után már csak egyetlen kérdés marad: a FIFA miért döntött úgy, hogy 2018-ban Oroszországban rendezik meg a foci legnagyobb világünnepét?

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux