Ugrás a tartalomra
x

„Férfiként négy éve vagyok együtt a pasimmal, ő nyitott kapcsolatot akar”

Az olvasói levél az első olyan levelünk, ami melegektől érkezett. Erik küldte nekünk a kérdését a nyitott kapcsolatról, ez a fajta párkapcsolati forma sok azonos nemű kapcsolatban jelen van.

Homoszexuálisként az egyik legnagyobb kihívás lehet tartós, hosszú távú párkapcsolatban gondolkodni és abban élni. Sok meleg pár néhány együtt töltött év után megnyitja a kapcsolatukat, ezzel remélve az aktívabb, izgalmasabb szexuális életet. Összejöhet, olvasónk kérdésére röviden ez a válasz, de adunk segítséget ahhoz, hogy bárki eldöntse, neki menne-e a nyitott kapcsolatosdi.

28 éves férfi vagyok, meleg, és négy éve vagyunk együtt a pasimmal. Hetekkel ezelőtt felajánlotta, hogy legyen nyitott a kapcsolatunk, és fogalmam sincs, mit tegyek. Menjek vagy maradjak? Attól félek, ha valakit beengedünk harmadiknak, vagy akár úgy lesz nyitott a kapcsolatunk, hogy mindketten bármikor randizhatunk másokkal, akkor elveszítem őt. Beleszeret másba és elmegy. Attól is tartok, hogy nem vagyok neki elég, hiszen ha négy év után másokkal akar lefeküdni, akkor hogyan bírta ki eddig csak velem? Belemenjek ebbe, és ha igen, hogyan, milyen feltételekkel tegyem, hogy ne sérüljek? Vagy szakítsak vele?

Mit lehet tenni?

Azt természetesen senki nem döntheti el olvasónk helyett, hogy szakítson-e vagy sem, de abban segíthetünk, hogy kérdések sokaságával hogyan tisztázhatja magában, képes lenne-e nem monogám kapcsolatban élni. A homoszexuális kapcsolatokban, főleg a fiúknál sokakban felmerül a nyitott kapcsolat kérdésköre, ha hosszú távú, tartós párkapcsolatban élnek. Rengeteg előnye és hátránya is lehet ennek. Előbbi, hogy változatos és aktív szexuális életet kaphatnak azzal, ha kinyitják a párkapcsolatukat, ha megbeszélik egymással a szabályokat, alkut kötnek a randizásokra, a védekezésre, a határokra odafigyelnek, akkor élhetnek egymással egy szép, becsületes kapcsolatban, ami mentes a haragtól és a másik becsapásától.

Hátránya, hogy az alkalmi vagy akár a tartósan választott szeretők bizony veszélyeztethetik a párkapcsolatban élő két fél közötti intimitást. Ezt csak úgy lehet megóvni, ha a nyitott kapcsolatban is a tartós partnerünk, szerelmünk igényeit és vágyait tartjuk a legfontosabbnak, és mindketten prioritásként kezelik egymás intimitással kapcsolatos igényeit. Ergo ha helyzet van, akkor bizony képesek lemondani az alkalmi randit vagy hármasszexet, és egymást kifliben beölelve nézik a Netflixet. Ennek hiányában a párkapcsolat tönkremehet, hiszen mi más lehet fontosabb, mint a társunk érzéseinek tiszteletben tartása és a nagyfokú bizalom megtartása?

A döntésnek tehát komoly következményei lehetnek, mindkét félnek be kell tartania a közösen hozott szabályokat és ugyanazon az oldalon kell állniuk. Ellenkező esetben hasonló lelki trauma várható, mint a megcsalásnál.

A következő kérdéseket hasznos feltenni egymásnak a nyitott kapcsolatról való beszélgetéskor:

Mik pontosan a határok?
Milyen külső partnerek jöhetnek szóba? Ismerősök, barátok lehetnek?
Egyszerre ugyanazzal a személlyel lehet külső kapcsolat? Együtt, hármasban?
Szabadon bármi történhet másokkal? Hogyan védekeznek? Milyen gyakran járnak majd szűrésre?
A közös otthonban, ágyban szabad mással lenni? Ugyanabban a városban? Vagy csak külföldön?
Ha megtörténik az affér, mit mondanak el egymásnak? Nyíltan megbeszélik, vagy a ne kérdezd és ne mondd politikát választják?

Ezek a kérdések természetesen csak kiindulópontok, de adnak némi segítséget és rálátást abban, hogy megítéljük, nekünk való-e ez a kapcsolati forma, vagy sem. Erre nem mindenki képes, és nem is bírja el bármilyen párkapcsolat, a másikra ne erőltessük rá, és ne is legyen ultimátum. Ha bárki úgy érzi, hogy ő féltékenyebb típus, hogy csak azért menne bele, hogy megtartsa a partnerét, vagy abban bízik, hogy megbeszélik a nyitott kapcsolatot és az úgyse történik majd meg, bele se fogjon az első beszélgetésekbe. Biztos, hogy nagy csalódás és szívfájdalom lesz a vége.

24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux