Ugrás a tartalomra
x

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megbüntette a melegek szervezetét önkényesen kitiltó szegedi Új Nemzedék Központot

Érthető felháborodást keltett 2017. novemberében, hogy a magyar állam által alapított Új Nemzedék Központ kht. kitiltotta a Szegedi LMBT Közösségért Csoport nevű civil szervezetet az EU-s pénzből működtetett közösségi tereiből. Helyben ez azért is okozott meglepetést, mert a viszony korában normális volt, a helyi ÚNK-sok pár hónappal korábban maguk ragasztották ki a "biztonságos tér" matricát a közösségi terük bejáratára, majd az ÚNK budapesti központja váratlanul nyíltan homofób döntést hozott. Az indoklás - amit a hatóság később nem fogadott el - az volt, hogy az ÚNK meg szeretné őrizni a közösségi terek politikai és ideológiai semlegességét és az LMBTQ-szervezetek szerintük politikai célból tevékenykednek. (Az ombudsman szerint sem volt jogszerű az LMBTQ-szervezetek kitiltása Szegeden).

Az ÚMK érvelése sok más mellett azért is igen cinikus volt, mert a politikasemleges meleg érdekvédelemmel szemben ők maguk Rólad szól! címmel régóta szerveznek beszélgetéseket kormányzati szereplőkkel és fideszes politikusokkal.

Az érintettek a hiábavalónak bizonyult egyeztetés után eljárást indítottak az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A végeredmény: az EBH szerint az ÚNK megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és a Szegedi LMBT Közösségért Csoporttal szemben a tagok szexuális irányultsága és politikai véleménye miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg. A hatóság megtiltotta az ÚNK-nak a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és 100 000 Ft bírság, valamint 17 275 Ft eljárási költség megfizetésére kötelezte.

444.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux