Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 12. rész: John Travolta

 

Szombat esti lázban

Tony Manero a helyi diszkó táncos sztárja. Mindenki rajong a tizenkilenc éves srácért, aki utánozhatatlan csípőmozgásával bűvöli a lányokat. Hét közben az egyik festékboltban dolgozik, de szombat este leveti a munkaruhát, magára önti kedvenc parfümjét, csőnadrágot húz, és tánccipőjében a diszkó parkettjára lép. Ezzel kezdetét veszi a szombat esti láz. Az 1977-es kultuszfilm, eredeti címén Saturday Night Fever rövid sztorija ez, ami John Travolta főszereplésével készült el, s ami a színészt világhírűvé tette. A 70-es évek végén ő volt az első számú férfi ideáll, de hullócsillagnak bizonyult. Sokan ezt a diszkó-műfaj leáldozásával magyarázták, nem tudni, hogy mennyire járultak hozzá ehhez a pletykák, miszerint a sztár a saját neméhez vonzódik. Bár John Travolta azóta is váltig tagad, megnősült és gyermekei is születtek, a pletykák nem múlnak.

John Travolta és felesége, Kelly Preston 1991. óta házasok, de Hollywoodban azt suttogják, hogy ez csak látszat, mivel a színész valójában a férfiakhoz vonzódik. Sokak szerint pedig csak azért nem vállalja fel ezt nyilvánosan, mert a szcientológia egyház tagja (akárcsak Tom Cruise, akiről ugyancsak voltak ilyen pletykák), akik elítélik a homoszexualitást. De John valószínűleg már nem sokáig tudja titokban tartani a dolgot, ugyanis egyre több volt szeretője bukkan fel – írta a Cosmopolitan még 2015-ben.

Búcsúcsók pilóta szeretőjének

Az ex-pilótája, Doug Gotter, akivel állítólag 6 évig volt viszonya, már korábban nyilatkozott a National Enquirer magazinnak. Később pedig újabb 6 férfi került elő John múltjából, akik nyíltan vállalják, hogy lefeküdtek a színésszel: köztük két masszőr, egy filmes dublőre és a volt gyerekfelügyelőjük, Jeff Kathrein is. Van, akivel csak egyéjszakás kalandja volt Johnnak, de Jeffel például hónapokig randizgattak.

A legmegdöbbentőbb pedig, hogy minderről végig tudott Kelly is, aki a szcientológia miatt titoktartást fogadott. Sőt, a National Enquirer azt is kiderítette, hogy az évek alatt összesen 240 millió dollárt költött a sztárpár arra, hogy John szeretői csendben maradjanak, akiknek úgy látszik, később elegük lett a hallgatásból vagy elfogyott a pénzük!

John Travolta és a masszőre viszonyát részleteiben is taglalta a sajtó. A Page Six oldal írta meg, hogy a színész például elküldte egy hotelnek, milyen kérései vannak, amíg náluk száll majd meg. Ezek között van, hogy masszőrt szeretne, de csakis férfi érhet a testéhez. Ráadásul, külön kérés, hogy a masszőr mindig a szobájába menjen majd, a nap 24 órájában álljon rendelkezésre valaki, a szoba ablakait pedig még Travolta érkezése előtt le kell fóliázni és olyan sötétítő függönyt kell feltenni, ami minden fényt kiszűr, nehogy valaki az ablakon keresztül meglesse a sztárt.

A National Enquirer-ben a masszázsterapeuta Edward és a sztár kapcsolatáról jelentek meg részletek, és a férfi saját bevallása szerint rendszeresen “kényezteti” Travoltát, ahogyan más ismert férfiakat is. A romantikus viszonyt a Grease-sztár és a másik színész szóvivője is tagadta.

John Travolta 2012 óta többször került kínos helyzetbe, amikor három különböző férfi masszőr is feljelentette őt szexuális zaklatásért. Ketten a nevük elhallgatását kérték a bíróságtól, egyikük 2 milliós fájdalomdíjat követelt a sztártól. A harmadik, Fabian Zanzi később perelte be a színészt, de mindannyijuk ügyét ejtette a bíróság. Állítólag ekkor is sokba került a színésznek, hogy megállapodjon a masszőrökkel.

A National Enquirer 2010 körül készített interjút Travolta meleg szeretőjével, aki arról számolt be, hogy a színész szexuális étvágya kielégíthetetlen, ebből adódik a legtöbb problémája. Azt mondta, Kelly Preston csak álcának kellett, mert nem tenne jót a színész hírnevének, ha kiderülne, hogy meleg. Pedig készült már róla kompromittáló fotó is. Kelly Preston viszont kitart a férje mellett, és nem hajlandó semmilyen nyilatkozatot tenni ebben az ügyben.

A hivatalos életrajzból

John Joseph Travolta 1954. február 18-án született Englewood-ban, New Jersey államban. Kelly Preston házastársa 1991 óta. Testvérei, Joey, Ellen, Ann és Sam szintén a show-bizniszben dolgoznak. Feleségétől, Kelly Preston színésznőtől 1992-ben született első gyermeke, Jett, 2000-ben pedig Ella Bleu. 16 évesen gyermekük, Jett 2009. január 2-án egy bahamai üdülésen halt meg. Hiányának betöltése miatt ismét gyermeket vállaltak, 2010-ben született meg Benjamin. Szenvedélyes pilóta, saját gépei vannak, szeretne a kozmoszba is repülni. A Szcientológia Egyház tagja.

Travolta hatéves korától már táncórákat vett Gene Kelly testvérétől, Fred Kellytől, tizenhat évesen otthagyta az iskolát, hogy ideje nagy részét a színészetre fordítsa – írja a Wikipedia. Filmszínészi karrierje egy véletlennek köszönhetően indult be. Allan Carr producer már régebb óta sikertelenül kereste a tökéletes férfi főszereplőt tervezett Grease filmje számára, míg egy napon szállodai szobájának a tévéjében meg nem látta az akkor még szinte ismeretlen John Travoltát egy tévésorozatban (Welcome Back, Kotter).

Azonnal felhívta a szobából a film másik producerét, Robert Stigwoodot, hogy kapcsoljon az adott csatornára.  A személyes találkozó során Travolta olyan mély benyomást gyakorolt rájuk, hogy három filmre szóló szerződést kötöttek vele, melynek első darabja az 1977-es Szombat esti láz volt. Az egy egész generáció életérzését megragadó film hisztérikus sikert aratott, John Travolta egyik napról a másikra az ismeretlenségből Oscar-díj jelölt szupersztárrá vált.

Második filmje, a Grease 1978 nyarán került bemutatásra. A rock and roll korszak húsz évvel korábbi aranykorának tisztelgő film minden idők legsikeresebb filmmusicalje lett. Noha a diszkó-korszak 1980 utáni hanyatlásával a Szombat esti láz életérzése gyorsan divatjamúlttá vált, a Grease népszerűsége évtizedek alatt sem csökkent.

John Travolta 1981-ben még feltűnt a Halál a hídon című krimiben, utána következett Sylvester Stallone táncfilmje, a Szombat esti láz folytatása, az Életben maradni, amely azonban csak papírízű ismétlése a „táncolj a sikerért” formulájának. A film hatalmasat bukott, akárcsak az 1983-ban készült Két fél egy egész, melyben a Grease után másodszor játszott Olivia Newton-John partnereként. A két film bukását karrierje is súlyosan megsínylette, a nyolcvanas években csak tévéfilmekben és mindössze három mozifilmben szerepelt.

A részleges visszatérést a Ni csak, ki beszél! sorozata jelentette, de ez még mindig csak Travolta képességeinek töredékét hasznosítja. Sztársága a Ponyvaregény 1994-es cannes-i sikerével alapozódott meg újra, amikor végre ismét egy kultfilmben tündökölhetett. A rendező régi Travolta-rajongó volt, s Vincent Vega szerepét egyenesen kedvenc színészének írta, aki ezért egy újabb Oscar-jelölést érdemelt. Plusz ráadás volt számára, hogy a rákövetkező évben nemcsak jelölték, a Golden Globe-on hanem meg is kapta méghozzá a Szóljatok a köpcösnek! című vígjátékért. Azóta csupa izgalmas alkotásba hívják, a legváltozatosabb műfajokban.

Felesége Kelly Preston

Ma a legjobban kereső filmsztárok egyike, úgy húszmillió dollár körül kap filmenként. 1997-ben az angol Empire magazin minden idők 100 legnagyobb sztárja közé választotta. 2008-ban ismét jelölték Golden Globe-ra, mint a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában a Hajlakk című filmben.

2012-ben pályája során először karácsonyi albumot ad ki régi barátja és művészeti kollégája, Olivia Newton-John társaságában. A This Christmas album november közepén jelent meg. Kettejük közreműködésével az album I Think You Might Like It című John Farrar dalából videoklip is készült.

Olivia Newton-John és John Travolta a Grease-ben

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux