Ugrás a tartalomra
x

„Volt, amikor úgy éreztem, jobb, ha nem beszélek arról, hogy meleg vagyok. Jobb lesz úgy a Prezinek”

Árvai Péter a Prezi társalapítója és vezérigazgatója, ő volt az első cégvezető Magyarországon, aki coming outolt. A 2018-as Pride-megnyitón elhangzott beszédének szerkesztett változatát közöljük. Hetero barátainak köszönheti, hogy volt elég ereje és bátorsága vállalnia önmagát.

Hogyan lettem Magyarország első nyíltan meleg ügyvezetője?

Nagyrészt másoknak köszönhetően. Többek között annak, hogy Svédországban 25 éve megélhettem azt, ami most itt történik, Magyarországon. Gyerekként nekem még nem voltak nyíltan meleg példaképeim. Volt három ember, akiről tudni lehetett, hogy meleg. Egy műsorvezető, aki AIDS-ben halt meg. Aztán egy ismert énekes és fodrász volt, a harmadik pedig egy humorista. (Én is szívesen lennék humorista, de aki ismer, az tudja, hogy nem tudnék megélni a vicceimből.)

Viszont idővel megélhettem azt is, milyen az, amikor sok év után egy LMBTQ aktivistacsoport áttör és eléri, hogy már nemcsak kissebségi kezdeményezés az, amit csinálnak, hanem milyen az, amikor a többség befogadja őket. Amikor 10 éve eljöttem Svédországból, a Pride már Stockholm legnagyobb rendezvénye volt, évente félmillió résztvevővel. 2008-ban, amikor ide jöttem, bizakodó voltam, hogy ez idővel itt is meg fog történni. De még így sem volt egyértelmű, hogy én tudok-e ebben segíteni. Szerintem pár év múlva itt ugyanez lesz, mint Stockholmban.

Mi volt, ami előre vitt engem? A hetero barátaim! Az egyik legnehezebb időszakom akkor volt, amikor a Prezi már olyan ismert kezdett lenni, hogy a médiát a magánéletem is elkezdte érdekelni. A Preziben az első pillanattól nyíltan meleg voltam, mert az gondoltam, nehéz lett volna 16 órás munkanapokat úgy lenyomni a társalapítókkal, Péterrel és Szabolccsal, hogy nem vagyunk őszinték egymással. Amikor a médiában elkezdtek kérdezni a családi helyzetemről, ugyanezt éreztem.

Vágytam az őszinteségre, még akkor is, ha az újságírók nem számítottak a válaszomra. De sokan próbáltak lebeszélni erről. Már így is túl sok tennivalóm van. Úgysem kezelik majd empátiával. Meg leszek bélyegezve. Sok lesz a gyűlölet. Hogyan használ ez majd a Prezinek?

Ebben az időben hihetetlen sok tennivaló volt azzal, hogy világszerte felépítsük a Prezit, tényleg nem úgy tűnt, hogy ez lett volna a legfontosabb. Egy hosszabb út után, amikor megérkeztem Budapestre, szokás szerint szólt Halácsi Péter és a felesége, Linda, hogy üljünk le vacsorázni. Igent mondtam, pedig a villamoson feléjük menet majdnem elaludtam. De mire leültünk enni, már észnél voltam és elmondtam nekik, hogy úgy hiszem, jobb lesz, ha nem beszélek arról, hogy meleg vagyok. Minden érv ellene szól, nem lesz jó a Prezinek, nem fér bele az, hogy arról beszéljek, van egy pasim. Szerettem volna, ha nem bántanak a gyűlölködő kommentek, mert tudtam, hogy sértőek lesznek. A logikus döntés az, hogy ne csináljam ezt.

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux