Ugrás a tartalomra
x

Czutor Zoltán: „Nem kell a harmadik mosdó…”

Czutor Zoltán zeneszerző, szövegíró, előadó, énekes, tanár. A Belmondo énekese. Születési dátum: 1969. május 2. (életkor 49 év), Szeged, Magyarország (Wikipédia)

Évekig stabilan játszották a számait a rádiók. Mostanra egyetlen országos csatorna maradt, az állami Petőfi, ott azonban úgy járt, mint Fluor. Azt mondja, lesújtó, amikor valaki nem mond semmilyen közéleti véleményt, pedig van felülete. És ha a zenészek nem nyilvánultak volna meg az elmúlt 50 évben közéleti kérdésekben, akkor nem ilyen lenne ma a világ. A 24.hu interjújában meleg témák is felmerültek. Ezeket ollóztuk itt ki.

Amerikában találkoztam hülyékkel, akik az illegális határátkelést pártolták. De ők azok is, akik ezt a genderőrületet nyomják. De ezek szimplán csak hülyék – mondja Czutor.

Genderőrület! Csapjunk oda a másik oldalnak is? Mondjuk szoktál meredeken fogalmazni a női-férfi szerepekről.

Már most látom, hogy én leszek a következő Ákos.

Az a furcsa, hogy néhány gondolatod nem is áll távol a most ötvenéves költőtől és mégis azt mondják rád, hogy liberális vagy.

Az lehet, hogy nem, de van különbség. Sosem gondoltam azt, hogy férfiként van jogom megmondani, hogy mit csináljon egy nő. Ez abszurdum, én nem vagyok nő, a nő pedig érzi, hogy mit kell csinálnia, nem? Meg sem fordul a fejemben. Az más, hogy nekem jólesik, hogy egy nő házias, anyatípus, de ez a legmeredekebb, amit el tudok mondani.

Az előbb azt mondtad, hogy a genderőrület.

Igen, de én a lehetetlen és megoldhatatlan helyzetekre gondolok. Elhiszem, hogy van egy szűk kör, akik nem érzik jól magukat a bőrükben, de, hogy ezért legyen egy harmadik mosdó, mondjuk mindenhol, azt túlzásnak érzem. Mondjuk szerencsére Magyarországon ez nem olyan téma, amiből bármilyen probléma lenne.

Egy olyan országról beszélsz, ahol kordonok között vonulnak emberek a Pride-on.

Igen, ez probléma, de az a nagy baj, hogy akik miatt a kordon van, azok azt nem tudják elfogadni, hogy a melegség nem választás kérdése. Én sem és senki nem választja meg a nemi identitását, és ennek a meg nem értése a legszomorúbb az egészben.

Közben te egy vallásos ember vagy, aki igazán ismeri a Bibliát.

Hogy jön ez ide?

Az igazán szélsőséges homofóbok rendszeresen a Bibliára hivatkoznak.

Szerintem nem. Nekem az a szimpatikus, amikor a római pápa azt mondja, hogy a jóisten melegnek teremtett, és szeret téged. Én azt gondolom, hogy senki nem tehet a szexuális irányultságáról, a testi hibáiról, a nemzetiségéről, és amiről nem tehet az ember, azért nem lehet gyűlölni. Afelé kell törekedni, hogy pont az ilyen dolgok miatt nem szabad, hogy hátrány érje az embereket. Se társadalmi, se egzisztenciális, se vallási szempontból.

Dolga egy zenésznek ilyen mélyen a közélettel foglalkozni?

Nekem kiskorom óta van egy erős igazságérzetem, és morális érzékenységem. Inkább az a furcsa, ha valaki nem foglalkozik ezzel. Nagyon lesújtó, amikor valaki nem mond semmilyen közéleti véleményt. Ha egy zenész ott áll több ezer ember előtt, igenis fontos a véleménye. Ha az utóbbi 50-60 év zeneipar-történelmét nézzük, akkor látszik, hogy ez viszi előre a világot! Ha hallgatnom kéne, akkor úgy érezném, mintha egy merőkanálnyi homokot tartanék a számban.

a teljes interjú

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux