Ugrás a tartalomra
x

Egy kutatás azt mérte, hogy reagál a hetero férfi a melegek testi érintkezésére

A fiziológiai reakciókat tesztelték, de nem találtak összefüggést a testi reakciók és az előítéletesség között.

Egy friss, mindössze 120 heteroszexuális férfin végzett kutatás szerint a meleg férfiak testi érintkezésének a látványa undort, idegességet vált ki a legtöbb heteró férfiból – írja az Independent.

A Psychology & Sexuality szaklapban publikált tanulmány szerint a kutatók a résztvevőktől nyálmintát vettek azután, hogy az alanyoknak olyan fotókat mutattak, amelyeken meleg férfiak fogták egymás kezét, ölelkeztek vagy csókolóztak, illetve levetítettek nekik semleges tartalmú képeket és rothadó húsokról, ételekről és férgekről készült képeket is. A nyálmintából a tesztalanyok stresszszintjét mérték, amely akár az undor fiziológiai jele is lehet.

A kutatók azt találták, hogy a résztvevők gyakran erősebb undort és idegességet érezhettek a csókolózó férfiak láttán, mint a gusztustalanul kinéző ételeket nézve. A kutatás legfontosabb megállapítása pedig az, hogy nem volt semmiféle korreláció a szélsőséges testi reakció és az előítéletesség között; az empatikus, toleráns heterók szervezete sem reagált jól a melegek testi érintkezésének láttán.

Karen L. Blair kutató szerint nem biztos, hogy mindegyik teszalany esetében undorról beszélhetünk, hiába növekedett meg a résztvevőkben a stresszhormon, a kortizol szintje a melegek és a gusztustalan ételek láttán egyaránt, elképzelhető, hogy volt olyan alany, akiből a két férfi intim viszonyának látványa csupán félelmet vagy idegességet váltott ki.

Blair hozzáteszi, hogy a dokumentált fiziológiai reakció nem magyarázza a melegek ellen heterók által elkövetett erőszakot, mert egyik résztvevőből sem váltottak ki a képek dühöt, agressziót vagy pánikot.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux