Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 11. rész: Rupert Everett

Rupert James Hector Everett (1959. május 29.) angol színész Norfolkban született. Apja katona, majd üzletember volt, anyja előkelő nemesi-politikusi családból származott. 15 éves korában otthagyta az iskolát, és Londonba szökött, hogy színésznek álljon. Színészi karrierje beindulásáig prostitúcióból tartotta el magát.

foto

Első sikereit 1982-ben érte el az Another Country című darabbal, amelyben egy meleg középiskolást játszott. A színdarabból 1984-ben azonos címmel film is készült. A Másik ország sikere után szinte eltűnt a filmszakmából.

Bár karrierje színpadon és filmen egyaránt jól indult, egyre inkább botrányaival és a sajtó elleni hangos kirohanásaival, nem pedig színészi munkájával azonosította a közönség. A színészet egyre kevésbé foglalkoztatta, s ennek megfelelően őt is egyre kevésbé foglalkoztatták.

Saját neméhez fűződő vonzalma és férfi prostituáltként töltött éveinek története végképp háttérbe szorították a színészt (legalábbis a sajtóban), s mintha Everett már nem is bánta volna. Könyvet, lemezeket adott ki, és nagy ritkán filmezett is. Néha szintén melegsége miatt utasított vissza szerepeket, mint például James Bond szerepét, mert nem érezte volna magát hitelesnek a nagy nőcsábász 007-es titkosügynök bőrében.

Idegenek Velencében (1990) - a film egyik jelenete

1989-ben Párizsba költözött, ebben az évben jelent meg első regénye Hello, Darling, Are You Working? címmel. Ekkor, a regény megjelenésével egy időben vállalta fel nyíltan homoszexualitását.

A visszatérést az 1997-es Álljon meg a nászmenet! hozta meg neki, amelyben Julia Roberts meleg barátját alakította. Két évvel később A második legjobb dolog c. filmben Madonna oldalán játszotta el a meleg legjobb barát szerepét. Részletes életrajza itt olvasható.

Egy 2007-es interjúban úgy nyilatkozott, számos olyan szerepről tud, amelyet csak melegsége miatt nem kapott meg. A Daily Mailnek is adott ennek kapcsán egy keserű és kiábrándult hangvételű interjút. A színész elmondása szerint nagyon megbánta, hogy az egész világ előtt felvállalta szexuális orientációját. Szerinte ugyanis ez tette tönkre karrierjét, és emiatt bíznak rá csak mellék-, nem pedig főszerepeket.

A színész ennél is továbbment, és azt tanácsolta azoknak a fiatal, meleg kollégáinak, akik eddig titokban tartották homoszexualitásukat, hogy semmiképpen ne is lépjenek ezzel a nyilvánosság elé, mivel meggyőződése szerint csak maguk alatt vágnák a fát. Nem lehet így érvényesülni - Őszintén szólva nem javasolnám egyetlen színésznek sem, hogy előálljon melegségével, ha komolyan veszi a karrierjét. Tény ugyanis, hogy nem lehetsz sikeres 25 éves homoszexuálisként - sem a brit, sem a hollywoodi, sőt, még az olasz filmiparban sem - osztotta meg nézeteit a nyilvánossággal Everett.

A Cinema című nemzetközi filmmagazin az egyik interjúban feltette neki a kérdést:

- Lord Arthur Goring, akit Ön a filmben (An Ideal Husband - A tökéletes férj) alakít, nem hajlandó megnősülni. Önnek mi a véleménye a házasságról?

- Azt hiszem, köztudomású, hogy milyen viszonyban állok a női nemmel. Ennek ellenére el kell mondanom, hogy szerintem a család a legstabilabb életmodell. Lehet, hogy egyszer majd számomra is ez jelenti a megoldást. Persze nem szexuális szempontból gondoltam.

Barátja, Adam Sutton

 

 

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux