Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 6. rész: Cary Grant

 

 

Archibald Alexander Leach (1904. január 18. – 1986. november 29.) az ismertebb művészneve Cary Grant, brit születésű amerikai Életmű Oscar-díjas színész. Minden idők egyik legkiválóbb színésze, Hollywood aranykorának egyik vezető alakja volt. Olyan legendás Hitchcock-filmekben játszott főszerepet, mint az Észak-északnyugat és a Forgószél.

Grant ötször nősült. Első felesége Virginia Cherrill színésznő volt. 1934. február 10-én vette feleségül és a következő évben 1935. március 26-án váltak el. Grant az amerikai állampolgárságot 1942. június 26-án szerezte meg. Két héttel később feleségül vette Barbara Hutton-t. 1945-ben elváltak. Grant harmadik felesége Betsy Drake lett. Ez egy hosszú házasság volt 1949. december 25-én esküdtek és 1962. augusztus 14-én váltak szét útjaik hivatalosan is. 1959-ben LSD túladagolás miatt kórházba került.

A negyedik házassága Dyan Cannon színésznővel történt, akit 1965. július 22-én vett el Las Vegasban, ebből a házasságból egy leány gyermek született, Jennifer Grant. Cannon 28 éves volt és Grant 61. évét töltötte akkor, Bristolban töltötték a nászutukat. Cannon két évvel később beadta a válókeresetet. 1967. május 28-án elváltak. Grant utolsó házassága Barbara Harris-szel köttetett. 1981. április 11-én házasodtak meg. A pár együtt maradt 1986-ig, Grant haláláig.

Orry-Kelly hollywoodi jelmeztervező 2016-ban kiadott életrajzi könyvéből derült ki, hogy a színésznek egész életében hazudnia kellett arról, hogy valójában a férfiakhoz vonzódik. Az önéletrajzból egyébként film is készült. Az írás közel 30 évig hevert egy alagsorban, míg a tervező unokahúga meg nem találta. Azt addig is lehetett tudni, hogy a '20-as és '30-as években Cary Grant és Orry-Kelly nagyon közeli barátságot ápoltak, így már akkor többen pletykáltak másságáról. 9 évig éltek együtt, megismerkedésükkor Grant csupán 21 éves volt. A színész egyébként 1932 és 1944 között 12 éven át lakott egy fedél alatt egy másik hollywoodi sztárral, Randolph Scottal. Gyakorlatilag első két házasságának ideje alatt. Az együttélésből nem csináltak titkot, közös háztartásukban pózoltak egy lakberendezési magazinnak is.

Scott-tal 1932-ben találkozott a Hot Saturday forgatásán. A malibui tengerparti házat, ahol együtt éltek, a környék Agglegény tanyának hívta, amit gyakran látogattak női vendégek. Darwin Porter Brando Unzipped (2006) című könyvében azt állítja, Marlon Brando és Grant között létesült homoszexuális viszony is. Grant egyik életrajzírója a viszonyra úgy is hivatkozott, mint a színész titkos, hatodik házasságára.

A sztár lánya, Jennifer Grant pedig szintén egy könyvben felfedte, hogy apja nem biszexuálisnak, hanem melegnek tartotta magát, és szerette is, hogy így tekintettek rá, mivel akkor „a nők mindig be akarták bizonyítani az ellenkezőjét”. "Nem hibáztathatom a melegeket, ha megkívánták, és nem lennék meglepve, ha Apa valamelyest még flörtölt is volna velük" - írja a Good Stuff: A Reminiscence of My Father, Cary Grant című önéletrajzi könyvében a színészlegenda lánya.

2017-ben Becoming Cary Grant címmel dokumentumfilm készült a színész életéről, amely bemutatja Grant LSD függőségét is.  Grant elcsábulása az LSD felé nem volt annyira hihetetlen és fura akkoriban. 1950 és 1965 között 40 000 páciensnek írtak fel a pszichiáterek LSD-t. Grantet akkori felesége, Betsy Drake buzdította arra, hogy próbálja ki az LSD-t. "Egy LSD-álomban óriási pénisznek képzeltem magam, ami úgy rugaszkodik el a Földtől, mint valami űrhajó", mondta Grant, aki azt állította, hogy az LSD mentette meg őt lelkileg. Grant ekkor volt sztársága csúcsán, mint a leginkább kasszasikert garantáló húzónév.

Amikor George Cukor felkínált neki egy forgatókönyvet, ami nagyon hajazott Grant valódi élettörténetére, a színész azzal utasította vissza a felkérést: "Ez a figura túlságosan hasonlít rám". Peter Bogdanovich filmrendező, aki rendszeresen csevegett Granttel telefonon, azt mondta, hogy amikor a sztár felvette a kagylót, mindig érződött, hogy nem kiegyensúlyozott, nem ellazult a hangulata, másodpercekbe telt, mire belezökken a magabiztos férfi szerepébe. Valószínűleg az egész magánéleti és nyilvános viselkedése színészi alakítás volt, heti 7 napban, 24 órában. "Mindenki Cary Grant akar lenni. Én is." – mondta egyszer a színész és ez vált híres aranyköpésévé.

(Wikipedia, Origo, hatter.hu, ritmus.hu)

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux