Ugrás a tartalomra
x

Törölhetik a homoszexualitás miatt hozott ítéleteket Új-Zélandon

Az erről szóló törvényjavaslatot egyhangúlag fogadta el az új-zélandi parlament kedden: a jogszabály lehetővé teszi az érintetteknek, hogy kérjék az azonos nemű társaik beleegyezésével létesített szexuális kapcsolat miatti ítéleteik törlését – elhalálozott elítéltek esetében a hozzátartozók kérelmezhetik az ítélet posztumusz eltörlését. - írta Új-Zélandi tudósítónk.

A homoszexuális kapcsolat létesítését 1986-ig büntették Új-Zélandon, a szabályozás azonban nem tett különbséget a nemi erőszak és a beleegyezéses kapcsolat között. A nők közötti nemi kapcsolatot nem tiltották törvények. 1986-ban a parlament megszüntette a 16 éven felüli férfiak kölcsönös beleegyezésén alapuló kapcsolatára vonatkozó tiltást. A csendes-óceáni ország 1993-ban aztán betiltotta a melegek hátrányos megkülönböztetését, 2013-ban pedig a térségben elsőként, a világon tizenharmadikként törvényesítette a melegházasságot.

Andrew Little igazságügyi miniszter a keddi parlamenti szavazás alkalmával újfent bocsánatot kért az “előítéletek, stigmák és más negatív hatások miatt”, amelyeket a melegeknek az ítéletek miatt el kellett viselniük. Az új törvény “világosan jelzi, hogy többé nem elfogadható a homoszexuálisok diszkriminációja, és mindent elkövetünk a múltbéli tévedések orvoslásáért” – tette hozzá Little. A jogszabály becslések szerint ezer embert érint, akiket azért ítéltek el, mert közösültek azonos nemű társaikkal vagy ehhez lehetőséget biztosító helyiségeket működtettek.

 

S.V. - Új-Zéland

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux