Ugrás a tartalomra
x

Elévülhetett a 21 éve történt kegyetlen homoszexuális-gyilkosság?

Még az is benne lehet a pakliban, hogy megússza a büntetést egy nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt férfi. A 40 éves román állampolgár pere ma kezdődött a Kecskeméti Törvényszéken, miután a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint részt vett egy 1996-os kiskunfélegyházi homoszexuális-gyilkosságban. Az ügyvéd szerint elévülés miatt meg kellene szüntetni az eljárást, dr. Fodor Endre, a büntetőtanács elnöke szerint azonban a bizonyítási eljárást mindenképpen le kell folytatni.

A vád szerint a kelet-romániai Brăilából származó Marius G. szintén román társával, Remus G.-vel együtt 1996. szeptember 22-én reggel kiskunfélegyházi otthonában számos késszúrással megölt egy férfit az értékeiért. A 40 éves áldozat homoszexuális volt, a két fiatal férfiprostituáltként élt Budapesten. Az ügyészség szerint a gyilkosság előtti este vonattal elutaztak hozzá Félegyházára, nála aludtak, majd leütötték, és brutális kegyetlenséggel agyonszurkálták, ezután elvitték az ékszereit. A nyomozás akkor nem vezetett eredményre, ezért két év múlva, 1998-ban a rendőrség lezárta az ügyet.

Évtizedek múlva jelzett találatot az azonosító rendszer

A helyszínen hagyott nyomokat a rendőrök azonban rögzítették, főleg a cigarettacsikken talált újlenyomatok és DNS-minták bizonyultak hasznosnak. Így néhány évvel ezelőtt Romániában már rábukkantak Remus nyomára, aki viszont mint kiderült, évekkel korábban, 2007-ben meghalt. Majd 2017 nyarán – 21 évvel a gyilkosságot követően – a 2000 óta Spanyolországban élő, két gyereket nevelő Marius bukott le, miután Franciaországban valamilyen autópályán elkövetett bűncselekmény miatt DNS-mintát vettek tőle.

Mivel a magyar adatbázis összeköttetésben áll az európai rendszerrel, azonnal értesültek a hazai hatóságok arról, hogy a gyilkosság helyszínén rögzített minta egyezést mutat a nyugaton élő román férifével.
Akkor Magyarországra hozták, előzetes letartóztatásba helyezték a gyanúsítottat, most pedig nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt indult ellene bűntetőper.

Az ügyvéd szerint elévült az ügy

A per a vádiratismertetéssel és – mivel a tárgyalóteremben nem élt a vallomástétel lehetőségével – Marius nyomozás során tett vallomásainak ismertetésével kezdődött.

Előtte azonban az ügyvéd szólalt fel, aki szerint az eljárást meg kellene szüntetni. Elmondta ugyanis, hogy az 1996-ban elrendelt nyomozás alapesetű emberölés miatt indult, aminek az elévülési ideje az akkori törvények szerint 15 év volt. Csakhogy 17 év után indították újra az ügyet, immár minősített emberölés miatt. Ennek az elévülési ideje ugyan 20 év, de az ügyvéd szerint a nyomozóhatóság az ügy folytatásának lehetősége miatt súlyosbította a minősítést.

Kijelentette, érti a rendőrség álláspontját, de neki pedig az a dolga, hogy megtalálja a jogi kiskapukat ügyfele érdekében. Mint mondta, ügyfele nem ismeri el a bűncselekményt, de ha elismerné, akkor is meg kellene szüntetni az eljárást elévülés miatt.

Dr. Fodor Endre, a büntetőtanács elnöke nem hozta meg az ügyvéd által kért határozatot. Elmondta, a bizonyítási eljárását mindenképpen le kell folytatni, de ő sem zárta ki, hogy ennek során kiderül, valóban elévült az ügy.

Marius állítja: a gyilkosságról csak 21 év múlva értesült

A vádlott a nyomozás során tett vallomásaiban tagadta a gyilkosságot. Elmondta, Remust gyerekkorából ismerte Brăila városból, majd 18 évesen Budapestre jött munkát keresni, és ott találkozott vele egy alkalommal. Remus akkor közölte vele, hogy jól lehet keresni homoszexuális prostituáltként, és őt is biztatta, hogy szálljon be a dologba. Marius azonban elmondása szerint erre nem volt hajlandó, inkább alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Állítja, Kiskunfélegyházára is azért ment el, mert Remus megígérte, hogy tud ott munkát. Együtt vonatoztak el a városba 1996. szeptember 21-én délután, de a beígért munkaadó sehol sem volt. Viszont a vasútállomáson Remus beszélt egy férfivel, akiről úgy tűnt a vádlottnak, hogy már ismerik egymást, és bizalmas viszonyt ápolnak. Remus visszalépve hozzá elmondta neki, hogy a vasutas homoszexuális, és szexel vele pénzért. Ha akar, ő is beszállhat – de mindenképpen megalhatnak nála, amíg az ígért munka összejön. Estig vártak, amíg a későbbi áldozat végzett a munkával, és elmentek a házába. Itt kiderült, hogy csak egy franciaágy van a házban, mindenképpen azon kell aludniuk hárman.

Vacsora és fürdés után újra fűzgélni kezdték, hogy szálljon be a játékba, a vasutas még a kezét is megsimogatta. Állítja, ő ismét hárított, de Remus és a házigazda elkezdett szexelni mellette az ágyon, miközben a későbbi áldozat többször is hozzáért, próbálta bevonni.
Reggel aztán – vallomása szerint – Marius kelt fel leghamarabb, haragudott, mert Remus átverte, ezért otthagyta a párt a házban. Busszal előbb Budapestre, majd Romániába utazott, és elmondása szerint a gyilkosságról csak 2017-es elfogásakor értesült.

A vád szerint együtt tervelték ki

A vád szerint azonban a két romániai férfi előre megállapodott abban, hogy alkalmi ismerősük lakását átkutatják, és megpróbálják értékeit megszerezni, akár annak árán is, hogy megölik.

Az együtt töltött éjszaka utáni reggel, míg a sértett aludt, a két elkövető kutatni kezdett a szekrényekben. Időközben azonban áldozatuk felébredt, ezért a kezük ügyébe készített bontatlan italos üvegekkel mindketten nagy erővel a sértett fejére ütöttek, amitől ő visszahanyatlott az ágyra. Miután magához tért, a sértett az egyik elkövetővel dulakodni kezdett, megpróbálta őt a szobából kitolni, eközben azonban a vádlott a konyhában magához vett egy 22 cm pengehosszúságú kést, és a sértettet többször mellkason, vállon, nyakon és arcon szúrta. Az áldozat az elszenvedett szúrások következtében az előszobában összeesett és eszméletét vesztette. A vádlott ekkor sem hagyott fel a támadással: ismét nyakon szúrta áldozatát. Ezután a bűntársak a holttestet ágyneműkkel, szőnyegekkel letakarták, majd megmosakodtak, átöltöztek és folytatták a lakásban a kutatást. Arany ékszereket és egy 30 ezer forint értékű videomagnót vittek magukkal, amit később az út mentén eldobtak.

A sértett holttestét egyik munkatársa fedezte fel, aki azért kereste őt a lakásán, mert nem jelent meg a munkahelyén. A sértett a támadás során 33 különböző szúrt-metszett, csonttöréses, zúzódásos sérülést szenvedett el. Két támadója gátlástalanul, az átlagosat lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel és brutalitással hajtotta végre a cselekményét.

A főügyészség a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. A per folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

 

kecskemetilapok.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux