Ugrás a tartalomra
x

Meleg vagyok, kire szavazzak?

Az utóbbi néhány hétben egyre erősebb a polgárok felé irányuló kampány, ami azt hivatott eldönteni számunkra, mint választópolgár, hogy a 2018-as országgyűlési választáson mely párt mellett is tegyük le a voksunkat. Egyszerű földihaladóként sem könnyű a megfelelő párt kiválasztása, de ha ehhez még hozzá vesszük az LMBTQ emberek kisebbségének érdekeit védő, vagy támogató pártokat, akkor bizony erősen leszűkül a kör.

A minap történt baráti körben zajló beszélgetések alkalmával egy érdekes dilemma merült fel, melyet azóta sem sikerült sem megfejteni, sem megfelelő megoldást találni rá. A 22-es csapdája pedig itt lebeg, és az ember nehezen tudja eldönteni, hogy a szívére vagy az eszére hallgasson leginkább. De előbb a száraz tények.

A 2010-es választásokat követően a FIDESZ-KDNP párt egyszerű többséget szerez a parlamentben. Megszületik a gránitszilárdságú alaptörvény (melyet 6 alkalommal kényszerülnek módosítani). Ezzel párhuzamosan 2011-ben a kormánypárt új választási törvényt alkot, melyről nyugodtan kimondhatjuk, hogy a jelenlegi kormánypárt felé lejt. Ennek hatására a 2014-es választásokon furcsa eredmény születik, mely végeredménye a FIDESZ-KDNP 2/3-os többsége. A 8.242.000 fő választásra jogosultból 61,84% vett részt a szavazáson, ez 5.096.000 fő. Ebből az 5.096.000 főből 2.225.340 fő szavaz a FIDESZ-KDNP-re, 2.802.280 fő szavaz a Jobbik-ra, az MSZP-re, LMP-re, DK-ra, Együtt-re - összesen. És nem vett részt a szavazáson 3.214.380 fő. Mint az látható, a jelenlegi ellenzékre összességében 576.940-el több szavazat érkezett, ám mindez nem jelent semmit.

Nem véletlen, hogy azok az emberek akik a jelenlegi kormány leváltása mellett vannak (itt az újabb 2/3-ad, csak most fordult a kocka, a teljes lakosságot figyelembe véve az emberek 2/3-a kormány váltást szeretne) koordinált indulást várt a pártoktól, hiszen az egymással versengő pártok egymás jelöltjeitől veszik el a szavazatot, és a FIDESZ-KDNP jelöltje nevető harmadikként ismét befutó lesz. Sokáig a pártok a választói akaratot nem értették meg, és nem is foglalkoztak különösebben a koordinációról, mígnem a Hódmezővásárhelyi eredmények hatására mégis csak történt némi elmozdulás. Meg kezdődtek az egyeztetések és a visszalépések, elindult a koordináció arról, hogy a FIDESZ-KDNP jelöltjével szemben csak egy kihívó legyen. Az már csak mellékes, hogy pont az utóbbi napokban kezd összeomlani a koordináció az LMP-DK-Jobbik oldalról.

Melegként kire szavaznék?

MSZP-Párbeszéd (Miniszterelnök-jelölt: Karácsony Gergely)

Kissé változott a politikai felállás azóta, de a melegek szempontjából 2007 egy fontos év volt. Ebben az évben a Gyurcsány-kormány személyügyi államtitkára Szetey Gábor comig outol, és így ő lesz Magyarország első nyíltan meleg magyar kormánytagja, akinek a segítségével megszületik a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2007. évi törvény, mely 2009. január elsején hatályba is lép. És nagyjából ezzel ki is merítettem a pozitív oldalt, igaz, negatívot sem tudnék írni.

LMP (miniszterelnök-jelölt: Szél Bernadett)

„Az LMP küzd a homofóbia és a különböző szexuális kisebbségek kirekesztése ellen... Az LMP mint eddig is, ezentúl is harcolni fog az LMBT emberek jogaiért.”

És valóban, többször felszólaltak az LMBTQ emberek jogai és érdekei mellett, ellenzékiként ennél többet nem tehettek.

Momentum (országos lista vezető: Fekete-Győr András)

„Mi abban nőttünk fel, hogy a szerelemnek nincs színe, nincs nemzetisége, nincs neme. Szerintünk ez nem konzervatív vagy liberális kérdés, ez nem egy jobboldali vagy baloldali téma. Ez arról szól, hogy valaki hajlandó-e felismerni, hogy a világ változik. Hogy a környezetünk változik. Ez arról szól, hogy valaki érti-e a 21. századot. És nem, ez nem egy generációs dolog, hiszen még a 80 éves Ferenc pápa is jobban érti ezt, mint egyes politikusaink. Felmerülhet a kérdés, hogy ha ez nekünk nem téma, akkor miért kell mégis elmenni erre a felvonulásra. Azért, hogy ráirányítsuk a kormány figyelmét arra, hogy az, amit ők a családról gondolnak, az idejét múlt, múlt századi és kirekesztő”
– mondja Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a videóban, amiben a Budapest Pride-ra hívják szimpatizánsaikat.

Hát nem cukik!?

Együtt (miniszterelnök-jelölt: Szigetvári Viktor)

„Az Együtt abban hisz, hogy kirekesztés nélkül is élhetünk közös hazánkban. Nem kell mindenben egyetértenünk, de a másik boldog élethez való jogát garantálnunk kell. Ma Magyarországon egyre több társadalmi csoport szenved el kollektív jogsérelmet és kirekesztést, ami ellen ki kell állnunk. Mindezekért az Együtt idén is saját autóval fog vonulni a Budapest Pride felvonuláson, a szervezők azon igényét pedig támogatjuk, hogy kordon nélkül vonulhassanak.

Az Együtt 2018-as kormányra kerülése után civil szervezetekkel közösen államilag finanszírozott, anonim telefonsegély-szolgáltatot indít az LMBTQ kisebbségek elleni erőszak áldozatainak támogatására, lelki segítségnyújtásra. Határozott rendészeti erővel fel fog lépni az LMBTQ kisebbségek ellen elkövetett erőszak és a zaklatás ellen. Folyamatos HIV-prevenciós kampányt fog indítani az újra terjedő fertőzés megállítására. Társadalmi vita után be fogja vezetni a melegházasságot. Az azonos nemű párok jogegyenlőségét kiterjeszti az örökbefogadásra és a mesterséges megtermékenyítésre is. Garantálni fogja a regisztrált élettársi kapcsolat teljes körű elismerését minden élethelyzetben. Valamint széleskörűen hozzáférhetővé teszi a HIV-fertőzést megelőző (PrEP), TB-támogatott gyógyszereket a nem fertőzöttek számára, és felgyorsítja a Hepatitis-t kezelő, olcsó, új gyógyszerek törzskönyvezését.”

Ígéretek vannak szép számmal, ugyanakkor rájuk is igaz, hogy ellenzékben ennél többet nem tehettek az LMBTQ társadalomért.

Magyar Kétfarkú Kutya Párt (miniszterelnök-jelölt: - )

Noha viccnek indult a párt, ma már egyre több követője akad a pártnak. Természetesen már a parlamentbe jutási küszöb is elég elérhetetlen a párt részére, de szimpatikus lehet azok számára akik viccként fogják fel az országgyűlési választásokat. Többször is kiálltak fontos dolgok mellett, az LMBTQ emberek számára releváns ötlettel, kiállással nem igazán foglalkoztak.

 

Melegként kire nem szavaznék!?

FIDESZ-KDNP (miniszterelnök-jelölt: Orbán Viktor)

A már fentebb említett 2007-ben elfogadott, és 2009 január elsejétől életbelépő bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt a FIDESZ-KDNP 2010-ben elkezdi megtorpedózni:

“a KDNP senkit sem akar diszkriminálni, de ragaszkodik a házasság és a család védelméhez. Alaptörvényünk és meggyőződésünk szerint a házasság egy férfi és egy nő életszövetsége, ezért nem tudjuk támogatni két azonos nemű ember házasságkötését. Szintén nem tudjuk támogatni, hogy azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe, mert ez ellentétes a természeti törvénnyel és a gyerekek egészséges lelki fejlődéshez való jogával.”

Aztán a törvény eltörlését kérik az Alkotmánybíróságtól, akikről lepattan az ügy, de újabb kísérletet tesznek a törvény ellen, idézet egy akkori újság cikkből:

“Ismét az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény miatt, kérve annak megsemmisítését – jelentette be Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.”

2018 márciusa

„Az Európai Parlament betiltaná a melegek átnevelő terápiáját. Az Európai Parlament sürget minden tagállamot, hogy tiltsák be az LMBTQ-személyek átnevelő terápiáit. Ugyanitt védelembe veszi a nemi identitáshoz és a nemi önkifejezéshez való jogot. Az átnevelő terápiák betiltását nagy többséggel fogadta el az EP, 435 igen, 109 nem és 70 tartózkodás mellett.”

A 109 nem szavazatban, amely ezáltal engedélyezné az LMBTQ átnevelő (heterosító) terápiát a FIDESZ-KDNP is benne van, de nem csak ők!

Jobbik (miniszterelnök-jelölt: Vona Gábor)

Végeláthatatlan a sor amik ide kívánkoznak a Jobbikkal kapcsolatban, de most csak néhány. Szalagcímek:

2018 március

Az Európai Parlament melegek átnevelő terápiájának betiltását célzó ajánlás nemmel szavazói között a Jobbik is benne volt.

2017:
Vona: Provokáció a Pride, betiltanám
A Jobbik azonnal betiltaná a Pride-ot
Jobbik: utoljára rendezhetik meg Budapesten a Pride-ot

2016:
A Jobbik szerint aki elmegy a Pride-ra, az „beteg, deviáns

„A Jobbik, kormányra kerülése esetén, 2018-tól nem fogja engedni, hogy Budapest vagy bármely hazai település utcáit ellepje az ilyen és ehhez hasonló deviancia – ezekkel a szavakkal reagált a homofób jobboldali párt a szombat délutáni Budapest Pride felvonulásra.”

2015:
A Jobbik megálljt parancsolna a fővárosi meleglobbinak
A Jobbik társadalmilag károsnak tartja a homoszexualitás propagálását Budapest utcáin és kormányra kerülése esetén nem fogja engedélyezni a Pride felvonulást

2014:
Ha a Jobbik lesz hatalmon, a bajtársiasság napja lesz Pride helyett

2013:
Kiskorúakat veszélyeztettek a Pride-on a Jobbik szerint

Homoszexuálisok listázása, pride utáni erőszakos megnyilvánulások, stb. stb.

 

És akkor a 22-es csapdája

Ricsi felelős állampolgárként részt kíván venni az országgyűlési választásokon. Számára az ideális párt a melegekkel szolidáris, a költségvetéssel szigorú, a szociális hálózatot fejlesztené, hisz a minőségi oktatásban, a fékek és egyensúlyok fontosságában, a XXI. századi egészségügyben, a gyors és kényelmes közlekedésben, az állam és a vallás szétválasztásában, a piacgazdaságban, és hogy minden ember egyenlő.

Nem hisz a tekintélyelvűségben, és a hazugságban. Nem hiszi, hogy Soros, Brüsszel, NATO, ENSZ, Bécs, Berlin vagy akár az Orkok támadnának a hazánkra.

Kormányt szeretne váltani!

Választókörzetében a kormánypárti jelölttel szemben indul egy Jobbikos, egy MSZP-Párbeszéd jelölt, egy Momentumos, egy Együtt-es jelölt és egy LMP-s jelölt.

Nem akar a FIDESZ-KDNP-re szavazni, mert kormányt szeretne váltani. Körzetében a legerősebb kihívó a Jobbik, aki viszont a fentiek alapján is kinyilvánítható, hogy homofób. Ha nem a Jobbikra szavaz, akkor a FIDESZ-KDNP jelöltje nyer. Ha a Jobbikra szavaz akkor ugyan hozzájárul a kormányváltáshoz, de mégis csak, mint homoszexuális egyszerűen szemen köpi magát.

Ha a második legerősebb jelöltre szavaz (MSZP-Párbeszéd), akkor azt kockáztatja, hogy a kormányváltás útjában áll, mert azzal a Jobbik esélyét csökkenti, de vele párhuzamosan növeli a FIDESZ-KDNP esélyét.

Kire szavazzon Ricsi?

Ha te tudod a választ, akkor írd meg kommentben.

A választókat segítő oldalak aktív munkába kezdtek annak érdekében, hogy a valóban kormányt váltani akarok tisztában legyenek azzal, hogy az Ő körzetükben ki az a jelölt, aki esélyes lehet a változásra. Három különböző oldal is foglalkozik ezzel a témával: www.kireszavazzunk.hu (Iránytű intézet – Jobbik közeli platform), https://rendszervaltas2018.hu (Márki-Zay Péter – Hódmezővásárhely polgármester, független jelölt és csapata által létrehozott platform), valamint a https://kozosorszagmozgalom.hu (melyet Gulyás Márton, mondjuk úgy, politikai aktivista és csapata üzemeltet). És az összeset nagyjából kiegyensúlyozó a taktikaiszavazas.hu

 

Kommenteléshez regisztrálj ITT!

 

 

MFF

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux