Ugrás a tartalomra
x

Kiderült: senki sem 100%-ban heteroszexuális

Egy amerikai pszichológus azt állítja, nem léteznek szó szoros értelemben vett heteroszexuális emberek, mert a szexualitás inkább egy skála.

Ritch Savin-Williams, a New York állambeli Cornell egyetem kutatója szerint, miközben a legtöbb társadalomban a heteroszexualitást a mai napig „normaként” hirdetik, az emberek többségének mindkét nem izgalmat okoz. Éppen ezért egyre több férfit lehet „elsősorban férfi irányultságúnak” tekinteni.

Az általa vezetett kutatásból született tanulmány megkérdőjelezi a nemiség szigorú kategóriáit, és megállapítja: a szexualitást inkább egyfajta „széles skálának” kell tekinteni.

Könyvében, melynek címe Főirányultság: szexuális folyékonyság a férfiak között (Mostly Straight: Sexual Fluidity Among Men) arra megállapításra jut, hogy a fiatalabb nemzedékek egyre nyitottabbak a „lazább határokra”. Savin-Williams 40 olyan férfival készített interjút, akik, bár hangsúlyozták „irányultságukat”, de azért nem zárkóztak el más férfiakkal való intim kapcsolatoktól sem.

A könyv kiindulópontja a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban megjelent tanulmány, amelynek során Savin-Williams pornófilmeket mutatott az önként vállalkozóknak, és közben mérte pupilláik tágulását, ami jelzi a szexuális érdeklődést. A nők szeme tágult, amikor férfi és nő, valamint két nő közötti aktust néztek. A férfiak szeme egyaránt tágra nyílt, amikor nőket vagy férfiakat láttak önkielégítést végezni, függetlenül a korábban kijelentett szexuális irányultságuktól.

„Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a biszexualitás csak női jelenség – mondta a kutató a Broadly-nak .

Savin-Williams egy korábbi tanulmányában arról írt, hogy a felnőttek 2-11%-ának vannak homoszexuális érzései.

Úgy gondolja azonban, hogy ez az adat jócskán alatta marad a bizonytalan nemi vonzódások valódi arányának. Az a kulturális beidegződés pedig, hogy a nők lehetnek nemiségükben ingadozók, de a férfiak nem, azt jelzi, hogy a férfiak többsége fél kifejezni az ilyen irányú érzéseit.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux