Ugrás a tartalomra
x
Rock

A mozi meleg csillagai – 4. rész: Rock Hudson

 

Az Óriás című filmben valahol a Vadnyugat végén, egy hatalmas farmon Elizabeth Taylor két férfi szerelme között vívódik. Az egyik James Dean, a másik pedig Rock Hudson. Sokan irigyelték a két fiatal színészt, hogy az isteni, ibolyakék szemű Liz partnerei lehettek. A valóságban viszont egyikük sem élt volna egy adódó lehetőséggel, hogy elcsábítsák a korszak legnagyobb mozi-díváját.

Az óriás főszereplői: Elizabeth Taylor, Rock Hudson és James Dean

Rock Hudson (1925. november 17. – 1985. október 2.) eredeti neve Roy Harold Scherer volt. Négyszer kapta meg a Golden Globe-díjat. Az 1960-as, 1970-es évek férfiideálja volt. Mindvégig rejtegette homoszexualitását, amire csak nem sokkal AIDS okozta halála előtt derült fény.

Ügynöke szerepet szerzett neki a Nagykövet (The Ambassador) című 1984-es filmben. Az izraeli forgatások alatt a színész sokat gyengélkedett. Az orvos megállapította, hogy AIDS-es. Nem hitte el, hogy halálos beteg. Az ivással és cigarettázással sem hagyott fel, így immunrendszere még jobban legyengült. 1984-ben Las Vegasba utazott a Két legyet egy csapásra (The Vegas Strip War) című film forgatására. A filmben Sharon Stone volt a partnere, írja a Wikipédia. Utána Párizsban kezeltette magát. A kezelés azonban legyengítette szervezetét. A három hónapos kezelést nem várta végig a Dinasztia (Dynasty) című szappanopera miatt. A Dinasztia eredeti verziójában egy lótenyésztőt alakított, ám memóriája és testi frissessége már a múlté volt.

1985-ben Doris Day felkérte, hogy szerepeljen talk-showjában. Hudson ekkor már csak roncsa volt egykori önmagának, a színésznő ezt látva kérte, hogy kezeltesse magát. Hudson júliusban Párizsba repült, de már túl késő volt. Párizsban rosszul lett, szállodája halljában elájult és kórházba került. Ekkor visszarepült az Egyesült Államokba és befeküdt egy Los Angeles-i kórházba. 1985. július 25-én hozták nyilvánosságra egész életén át rejtegetett titkát és betegségét. Augusztusban visszatért coldwateri otthonába, ahol október 2-án elhunyt.

Hudson halála hatalmas port kavart: ő volt az AIDS első áldozata a hollywoodi sztárok közül. Elizabeth Taylor az ő emlékére alapított egy alapítványt, mely ez ellen a szörnyű, senkit sem kímélő betegség ellen hivatott harcolni. Halála után egyedül Doris Day nyilatkozott szépen Rock Hudsonról: „Nem tudtam, hogy homoszexuális volt, de nem is érdekelt. Barátok voltunk és jó filmeket csináltunk együtt.”

Partnere: Marc Christian

Egy hónappal Hudson halála után Marc Christian a színész 14 millió dolláros birtokát követelte a bíróságtól kártérítésként, arra hivatkozva, hogy szexuális kapcsolata volt Hudsonnal úgy, hogy nem tudott betegségéről. 3 év múlva született ítélet, amelyben Marc Christiannek ítélték a 14 millió dolláros birtokot, valamint ezen felül 21,75 millió kártérítést is megítéltek a férfinak. A legfelsőbb bíróság a pénzbeli kártérítést 5,5 millió dollárra csökkentette elfogultságra hivatkozva.

Mikor Rock Hudson betegségére fény derült, pánik lett úrrá a filmes körökben. Elsősorban a Dinasztia sztárjáért, Linda Evansért aggódtak, aki a sorozatban többször is csókolózott a beteg Hudsonnal. A bulvársajtóban hetekig téma volt Evans AIDS vizsgálata, de szerencsére a leletei negatívak lettek.

A Dinasztia egyik jelenete: Linda Evans udvarlójaként, már betegen

Rock Hudson pályája a Nagyszerű rögeszme (1954) után egyre feljebb ívelt, magazinok címlapjain szerepelt, rajongói levelek ezreit kapta és így egyre nehezebb volt titokban tartani homoszexualitását. A Confidental című pletykalap szellőztette meg, hogy Rock Hudson esetleg homoszexuális. A színész ügynökének megbízásából az újságírót félholtra verték, aki erre odaadta a bizonyítékokat, amit azonnal elégettek. Ezután az ügynök azt tanácsolta, hogy a további botrányok elkerülése érdekében Hudson nősüljön meg.

Rock és partnere: Lee Garlington

Még tartottak Az óriás című film forgatásai, amikor 1955. szeptember 30-án érkezett a szörnyű hír, hogy a film egyik főszereplője, Hudson filmbéli partnere, James Dean autószerencsétlenség áldozata lett. Ez a pénteki nap Rock Hudson életében is sorsdöntő volt. Megígérte a Warner cég vezetőinek, hogy házasságot köt. Phyllis Gates, Rock ügynökének, Henry Willsonnak a titkárnője, egy ártatlan, naiv kislány volt. Először Hollywood szédítette el, aztán bele bolondult a filmváros legújabb sztárjába, Rock Hudsonba. Az eseményekről Bradányi Iván számol be James Dean-ről szóló életrajzában. Rock meghívta a lányt Texasba, az Óriás forgatására. Szeptember utolsó napján Phyllis beköltözött Rock hollywoodi házába, és izgatottan várta, hogy mit hoz az első éjszaka ezzel a jóképű szupersztárral. Phyllisnek akkor még fogalma sem volt Rock szexuális beállítottságáról, s minthogy az igazat nem tudta, ő is elhitte a pletykalapok híreszteléseit Rock és Elizabeth viszonyáról. Hogy Rock mégis őt választotta, az végtelen boldogsággal és büszkeséggel töltötte el. Új hálóinget vett magának az alkalomra. Hiábavaló igyekezet volt azonban. Amikor Rock hazaérkezett, lehuppant egy fotelbe és zokogni kezdett.

Rock és felesége: Phyllis

- Én öltem meg, én öltem meg - hajtogatta. Időbe telt, amíg Phyllis ki tudta szedni belőle, hogy voltaképpen mi is történt: Dean halálos autóbalesete. - Valahányszor találkoztunk, mindig azt kívántam, hogy bárcsak megdöglene - zokogott Rock. - Gyűlöltem őt, mert minden jelenetet ellopott tőlem. Mert mindig úgy tudta csinálni, hogy a figyelem és a kamera rá irányuljon. Dögölj meg, mondtam magamban valahányszor megláttam őt. És most Jimmy halott.

Lehet, hogy Rock eltúlozta az egészet. Nem volt jó színész, de ahhoz értett, hogy hogyan kell valamire még egy lapáttal rátenni. Phyllis ölébe vonta Rock fejét, és a haját simogatta. A nászéjszaka elmaradt és Rocknak nem kellett magyarázkodnia, hogy miért. Jimmy halála időt adott neki, elodázhatott egy kínos pillanatot, ami azonban nem jelentett örök hosszabbítást. Rock és Phyllis házassága nem tartott sokáig, az asszony később Bob Thomas-szal írt könyvében elmesélte, hogy milyen iszonyú annak a nőnek a sorsa, aki egy homoszexuális világhírességhez megy feleségül.

 

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux