Ugrás a tartalomra
x

Egy Oscart vitt el a Szólíts a neveden

A Szólíts a neveden c. film kapta a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscart.

A legjobb idegen nyelvű film az Una Mujer Fantástica/Egy fantasztikus nő (Chile) c. alkotás, amely egy transz nő történetét meséli el.

Az idei 90. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2017-es év legjobb filmjeit és filmeseit részesítette elismerésben.

James Ivory a köszönőbeszédét mondja

James Ivory a Szólíts a neveden adaptált forgatókönyvéért vehette át az Oscart. Beszédében köszönetet mondott a regény írójának, aki megírta e csodálatos első szerelem történetét, amely mindannyiunk számára ismerős lehet, illetve megköszönte a film szereplőinek a kiváló alakításokat. Ivory egyébként a legidősebb személy, aki megkapta az elismerést, az idén 89 éves.

Timothée Chalamet, akit a Szólíts a neveden férfi főszereplőjeként jelöltek a díjra, édesanyja kíséretében jelent meg a díjkiosztó gálán. Fehér szmokingban vonult végig a vörös szőnyegen, ahol - mint az egyik jelölttel - vele is rögtönzött interjú készült. A beszélgetés közben a közeli kivetítőről volt tanára köszöntötte, akit élőben kapcsoltak a szervezők, amitől a fiatal színész nagyon elérzékenyült. Mint mondta, tanárának köszönheti azt, hogy most a díjkiosztón lehet. Ezt követően csatlakozott hozzá filmbéli partnere Armie Hammer, aki viszont vörös szmokingban volt. A közös fénykép elkészülte után vonultak a terembe, ahol a show felvezetőjében elhangzott, hogy Timothée a legfiatalabb jelölt sok évre visszamenőleg.

Armie Hammer egyébként részt vett a díjkiosztásban is. Kolléganőjével a legjobb sminkért járó Oscart nyújtotta át A legsötétebb óra c. film alkotóinak: Kazuhiro Cudzsi-nak és David Malinowski-nek. Armie egyébként az előző napon még betegen feküdt és infúziót kapott. Így az Independent Spirit Awardson is csak Timotheé Chalamet mobiljáról tudott bejelentkezni, és úgy tűnt, hogy az Oscart is ki kell hagynia, de valami csodainfúzió segített neki annyira lábra állni, hogy kibírja a napot, s át tudja adni a díjat, valamint hogy a helyszínen szorítson Timothée-nek.

A gála műsorában egyébként elhangzottak azok a dalok is, amelyeket a díjra jelöltek. Így Sufjan Stevens is előadta a „Mystery of Love” c. szerzeményt, a Szólíts a neveden betétdalát.

Az Egy fantasztikus nő alkotói átveszik az Oscart

Az idén a két LMBT-film összesen 5 kategóriában kapott jelölést:

Legjobb film: Szólíts a neveden – Peter Spears, Luca Guadagnino, Emilie Georges és Marco Morabito alkotása

Legjobb férfi főszereplő: Timothée Chalamet – Szólíts a neveden mint Elio Perlman

Legjobb adaptált forgatókönyv: Szólíts a neveden – James Ivory; Andre Aciman Szólíts a neveden című regénye alapján

Legjobb eredeti betétdal: „Mystery of Love” Szólíts a neveden c. filmből – zene és szöveg: Sufjan Stevens

Legjobb idegen nyelvű film: Una Mujer Fantástica/Egy fantasztikus nő (Chile –spanyol nyelvű) – rendező: Sebastian Lelio

Az Oscart végül A víz érintése c. film kapta meg, a legjobb színész: Gary Oldman lett, a legjobb betétdal pedig a Coco-ban elhangzó szerzemény: a Remember Me.

Amint említettük, szombaton megtartották a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Film Spirit Awards díjátadóját is. Ezen a Tűnj el! című társadalomkritikai horror győzött, viszont a legjobb férfi színész díját a francia-amerikai Timothée Chalamet, a Szólíts a neveden meleg románc főszereplője kapta.

Emlékeztetőül: tavaly a Holdfény című meleg tematikájú filmet 8 kategóriában jelölték, és ezekből három szobrot gyűjtött be: legjobb film, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv.

A kultikus Túl a barátságon (Brokeback mountain) 2006-ban szerepelt az Oscar gálán. Ugyancsak 8 jelölése volt, és 3 szobrot kapott meg, de nem Ang Lee filmjét nyilvánították a legjobbnak. A legjobb rendezésért, a legjobb adaptált forgatókönyvért és a legjobb eredeti filmzenéért járó díjakat sikerült megszereznie.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux