Ugrás a tartalomra
x

Az EU megszavazta a homoszexuális "gyógyító" terápia elítélését

[caption id="attachment_11182" align="aligncenter" width="1000"] EU parlament munka közben[/caption]

Az Európai Parlament először szólalt fel az LMBT emberek gyógyítására irányuló kísérletekről, amelyeket átnevelési terápiaként ismerünk.

A parlament elfogadta éves jelentését az alapvető jogok helyzetéről az EU-ban, valamint számos további módosítást is elfogadott. Az egyik ilyen módosítás, amelyet nagy többséggel fogadtak el (435 mellette, 109 ellene és 70 tartózkodás), elítéli az LMBT átnevelési terápia gyakorlatát.

A módosítás megállapítja, hogy az Európai Parlament "üdvözli azokat a kezdeményezéseket, amelyek tiltják az LMBT átnevelési terápiákat, és megtiltják a transz identitások patologizációját (Patologizálni annyit tesz mint valakit vagy valamit abnormálisként vagy egészségtelenként kezelni - szerk.), és sürgeti az összes tagállamot olyan intézkedések elfogadására, amelyek tiszteletben tartják és fenntartják a nemi identitáshoz és a nemi szempontokhoz való jogot".

A konverziós terápia célja az LMBT emberek szexuális irányultságának, nemi identitásának vagy nemi kifejeződésének megváltoztatása. Megalapozott abban a meggyőződésében, hogy az LMBT emberek abnormálisak.

A World Psychiatric Association (Világ Pszichiátriai Szövetség) és sok más mentális egészségügyi testület kijelentette, hogy a LMBT emberek gyógyítása nem működik, veszélyes és etikátlan is.

Az újonnan elfogadott uniós emberi jogi jelentés azt is támogatja, hogy az oktatás az LMBT-fóbia elleni küzdelem eszköze. Felszólít a gyors, hozzáférhető és átlátható jogalkalmazási eljárásokra. Megismétli az interszexuális emberekkel szembeni megkülönböztetés elleni küzdelem szükségességét, valamint az LMBT emberek uniós állampolgároknak az élet minden területén történő megkülönböztetés elleni védelmét, ideértve az oktatás az áruk és szolgáltatások nyújtását.

"Az elmúlt évtizedben számos országban nagy előrelépés történt, de az LMBT emberek hátrányos megkülönböztetése az EU-ban még mindig létező dolog. Az LMBT embereknek életének is mentesnek kell lennie a megkülönböztetéstől, a megfélemlítéstől és az erőszaktól. Biztosítani kell az önrendelkezéshez való jogukat, és védeni kell testi épségüket" - mondta Malin Björk európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament LMBT csoportközi alelnöke.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux