Ugrás a tartalomra
x

A mozi meleg csillagai – 3. rész: Marlon Brando

A VÁGY VILLAMOSÁN

Marlon Brando (Omaha, 1924. április 3. – Los Angeles, 2004. július 1.) kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század egyik legnagyobb hatású filmszínésze. Legismertebb szerepe A keresztapa című filmben Don Vito Corleone alakítása volt. Olyan híres filmekben vállalt még főszerepet, mint a Rakparton, A vágy villamosa vagy Az utolsó tangó Párizsban – olvasható róla a Wikipédián. A Vágy villamosával vált egyik pillanatról a másikra ismertté, a filmben nyújtott alakításáért rögtön Oscar-díjra is jelölték, majd zsinórban a következő három filmjéért is.

Egyértelmű tehetsége mellett vad híre és jóképűsége együtt olyan újfajta szexuális töltetet vitt a Hollywoodtól addig megszokott férfiideál képébe, amivel az 50-es évek szexideálja lett. Marlon Brando egyedien értelmezte a szerelem és a szex fogalmát: akire rámutatott, az nem menekülhetett, akár férfi volt, akár nő. Többször nősült, állítólag Marilyn Monroe-hoz is szerelem fűzte, és számos esetben testi kapcsolatba keveredett más kolléganőivel, kollégáival is.

Magánéletében teljes zűrzavar uralkodott. Első feleségétől egy év után elvált. 1960-ban egy mexikói színésznő lett a második felesége, de tőle is elvált, amikor beleszeretett egy tahiti nőbe – ő lett a harmadik felesége - tíz évre. Három házassága ellenére egyetlen hölgynek mondta csak, hogy “szeretlek”, méghozzá a harmadik nejének, Taritának. Negyvenhárom évig éltek együtt. Papíron. A gyakorlatban viszont Tarita Tahitin, Brando Hollywoodban. A színész nem akarta, hogy neje oda költözzön, és évtizedeken át vándorolt egyik kapcsolatból a másikba, miközben szerelmes leveleket írt a feleségének, amiket soha nem írt alá. Mintha nem akarta volna vállalni az érzelmeit. Negyven év házasság után tudta először szóba önteni, mit érez, és kimondani, hogy “szeretlek”. Tarita volt az egyetlen, aki Brando szerint ezt kiérdemelte, hiszen minden borzalmon túl is kitartott mellette egy életen át.

James Dean és Marlon Brando - egy ügyes fotómontázson

"NEM SZÉGYELLEM"

Marlon Brando szexualitása mindig is vita tárgyát képezte. Életrajzírói szerint Brando számos kollégájával folytatott szerelmi viszonyt. 1985-ben megjelent életrajzában így vallott: „Mint a férfiak egy jelentős részének, nekem is voltak homoszexuális tapasztalataim, és ezt nem szégyellem.” A James Deannel folytatott kapcsolatának híre lázba hozta a világot.

James Dean-nel a filmstúdióban

Kettejük szerelme közel sem volt felhőtlen. Nemcsak drámai veszekedések, hanem nyilvános botrányok is kísérték őket. Hollywood aranykorában viszont minden bennfentes tudta: ő és James Dean hosszú időn át szeretők voltak. Egy legendás, kiabálós-hajigálós összeveszésről is szól a fáma, amikor is egy neves étteremben Dean féltékenységi jelenetet rendezett, mondván: Brando "fél Hollywoodnak megvolt", köztük Carry Grantnek, Sir John Gielgudnak és Montgomery Cliffnek, az Ítélet Nürnbergben Oscar-díjas sztárjának.

Az egyik szexpartnere: Montgomery Clift

A FOTÓ

Egy állítólag 1952-ben készült fotón, amely az elhunyt Marlon Brando magángyűjteményéből került elő, a húszas éveiben járó színész egy merev farokkal a szájában látható, a másik fél viszont csak erekció formájában szerepel rajta. A fénykép közelről, csak a lényegre összpontosítva készült, így a másik félből csak annyi látható, hogy férfi.

A hagyatékból előkerült fotó

A LA Rag Magazine a Brando Unzipped című botrány-életrajzra hivatkozva azt állította, a farok boldogabbik végén valószínűleg a színész legjobb barátja, Wally Cox színész-humorista állt. A fotó állítólagos másik szereplőjével Brando New Yorkban ismerkedett meg, és bár a kapcsolat csak egy laza szexviszonynak indult, végül Cox 1973-as haláláig szoros barátságban maradtak. A férfi lakótársa volt Brandónak még a legvadabb, csajozós-piálós éveiben is, ő pedig egyszer azt mondta róla: „Ha Wally nő lenne, már rég feleségül vettem volna, és boldogan élnénk, míg meg nem halunk”. Volt, hogy Wally szeme láttára folytatott viszonyokat Brando. Ettől függetlenül soha nem engedték el egymás kezét.

Cox később különköltözött – állítólag azért, mert nem bírta elviselni Brando kölyök mosómedvéjét -, sőt háromszor házasodott is, de 2004-ben, amikor Brando 80 évesen elhunyt, Miko nevű fia azt állította, hogy apja kérésére hamvasztása után összekeverték majd együtt szórták szét hamvait Cox hamvaival. „Ez így tűnt helyénvalónak” – mondta szűkszavúan a lapnak a Brando-fiú, egy családi ismerős pedig annyival egészítette ki a történetet: „Wally volt Marlon élete nagy szerelme”. A fotót 1959-ben Brando akkori neje, Anna Kashfi próbálta bizonyítékként felhasználni válásuk után, a gyermek-elhelyezési per során, amikor azt akarta elérni, hogy egyedüli felügyeletet kapjon közös gyerekeik felett.

A „kompromittáló” kép egyébként nem jelent valódi újdonságértéket, mindössze tárgyi bizonyítékot arra, hogy Brando férfiakkal is szexelt. A színész ugyanis soha nem igazán titkolta, hogy – több házassága és élettársi kapcsolata, valamint nagyszámú gyereke ellenére – nem csak a nők érdeklik.

"DIVATBA JÖTT"

Gary Carey 1976-ban írott The Only Contender című Brando-biográfiájában idézi őt, amint arról beszél, neki is voltak homoszexuális kalandjai, és piszkosul nem érdekli mások véleménye. „A homoszexualitás már annyira divatba jött, hogy már nincs is hírértéke. Ahogy a férfiak jórészének, nekem is voltak homoszexuális tapasztalataim, és ezt egyáltalán nem szégyellem. Sose érdekelt, ki mit gondol rólam. De ha van, aki meg van róla győződve, hogy Jack Nicholson és én szeretők vagyunk, hát tegye, én jól szórakozom rajta” – mondta el Brando.

A Daily Mail egy olyan történetről tud, ami az Elia Kazan rendezte Vágy villamosa 1951-es forgatása alatt játszódott. Eszerint a női főszerepet alakító Vivien Leigh házának hátsó kertjében David Niven rajtakapta Brandót és Laurence Oliviert, amint az úszómedencében csókolóznak. „Megfordultam és visszamentem a házba Vivienhez. Szerintem tudta, mi folyik köztük, de soha egy szóval sem említette. Én sem. Vannak dolgok, amelyekről nem ildomos beszélni” – nyilatkozta évtizedekkel később Niven az esetről.

Az összeállítás a következő források felhasználásával készült:

A velvet.hu cikke

Az nlcafe.hu cikke

 

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan

 

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux