Ugrás a tartalomra
x
Clift

A mozi meleg csillagai - 1. rész: Montgomery Clift

Egy pörge-kalapos, fiatal cowboy cigarettát teker magának a rövid pihenő alatt, majd újra nyeregbe pattan, hogy nevelőapjával együtt a marhacsordát a végtelen prérin át északra hajtsa... Az 1948-ban forgatott Vörös folyó című filmben John Wayne oldalán egy új sztár született: Montgomery Clift. Ez a jóképű fiatalember lett az új szívtipró, aki után a hölgyek sóhajtoztak, de mindhiába!

Montgomery Clift, teljes nevén Edward Montgomery Clift 1920. október 20.-án született Omaha-ban, az USA Nebraska államában. Huszonegy filmben szerepelt, s az egyik (The Search, 1948.) forgatókönyvét is ő írta.

Clift néhány perccel ikertestvére, Roberta után született, de volt még egy fivére is, Brooks. Apjuk a pénzügyi világválság idején hatalmas összegeket vesztett, de szerencsére édesanyjuk előkelő déli családja előteremtette a pénzt a gyerekek neveltetésére, s így szinte arisztokratikus szellemben nevelkedhettek. Monty már tizenhárom éves korában feltűnt a Broadway-n, s tíz évet töltött New Yorkban, mielőtt Hollywoodba ment volna. Clift amikor a film fővárosába kerül, már kiforrt színész volt, aki rengeteg időt töltött kutatómunkával, hogy tökéletesen be tudjon illeszkedni a szerepeibe.

Clift már New York-i időszakában homoszexuális életet élt, mégis számos színházi színészkolléganőjével közelebbi barátságba került. Erre valószínűleg jó hírnevének megteremtése miatt volt szüksége, mert egyébként a stúdiók ügynökei nem foglalkoztak volna vele. Bemutatkozó filmje a Vörös folyó című western volt (1948), amelyben John Wayne nevelt fiát játszotta. Gyorsan sorjáztak ezután a sikerek, még ugyanebben az évben a The Search című filmjéért Oscarra jelölték, de a díjat nem kapta meg.

Marlon Brando mellett Montgomery Clift volt az 50-es évek legnagyobb szupersztárja, akire még James Dean is felnézett, és akit Dean eszeveszett rajongóként telefonon zaklatott. James Dean életrajzírói megjegyzik ugyanakkor, hogy sajnos a két fiatal színész személyesen sohasem találkozott, pedig közös hajlamaik folytán, akár szoros barátság is szövődhetett volna köztük. Viszont viszonyt folytatott a híres koreográfussal, Jerome Robbins-szal is.

Clift

A pletykalapok Montgomery Clift magánéletének szellőztetésekor homoszexuális orgiákról számoltak be nem egyszer... Érdekesség, hogy Clift egyik filmjének is a homoszexualitás volt a témája. A Múlt nyáron, hirtelen (Suddenly, last Sommer - 1959) című mozi Tennessee Williams színműve alapján készült Joseph L. Mankiewicz rendezésében. Monty partnerei Elizabeth Taylor és Katharine Hepburn voltak. Taylor fiatal társalkodónőt játszik, aki Mrs. Venable-t (Hepburn) és elkényeztetett fiát (Montgomery Clift) elkíséri Észak-Afrikába, ahol aztán iszonyatos élményben van része: a homoszexualitásra hajlamos költő észak-afrikai fiúkat használ fel vágyai kielégítésére. S ez lesz a veszte. A fiúk megölik, a társalkodónőnek pedig ezt végig kell néznie. Az anya, Mrs. Venable a pszichiátria malomkövei között próbálja örökre elhallgattatni idegileg összeroppant kísérőjét. Az ifjú hölgynek azonban egy orvos segítségével mégis sikerül elmesélnie a történteket, és ezzel végleg leküzdenie a sokkját.

Montgomery Clifthez a sors nem volt kegyes. 35 évesen autóbalesetet szenvedett, amelyben arca komolyan megsérült, és utána alkohol- és drogfüggővé vált, majd 45 évesen szívrohamban halt meg 1966. július 23-án New Yorkban.

2015-ben a HBO bejelentette, hogy nagyjátékfilmet forgat Montgomery Clift-ről. A sztárt a nyíltan meleg Matt Bomer játszotta volna, aki előtte a mozicsatorna Igaz szívvel című AIDS-drámájában nyújtott emlékezetes alakítást, majd a Magic Mike folytatásában volt látható. Hogy ki rendezte volna a filmet, azt nem tették közzé, a forgatókönyv átírását viszont Ira Sachs és Mauricio Zacharias vállalták, akik együtt írták Sachs előző két meleg témájú filmjét, a Keep the Lights Ont és a Love Is Strange-et is. A film azonban eddig sajnos nem került bemutatásra.

A fenti fotón: Matt Bomer és Monty Clift

 

A sorozat további cikkei

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr. Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett John Travolta Tom Cruise Keanu Reeves Matt Bomer Wentworth Miller Patrick Swayze Xavier Dolan 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux