Ugrás a tartalomra
x

A modellvilágban a fiúk is kivannak téve szexuális visszaéléseknek

A férfiak ellen elkövetett visszaélésekre azonban a jelek szerint sokkal kevesebben kíváncsiak, pedig a férfimodellek sincsenek feltétlenül sokkal jobb helyzetben, mint kolléganőik. Alább összefoglaljuk, hogy mi az, amit eddig tudni lehet, és Pusztai Olivér volt modellt kérdezzük saját tapasztalatairól.

A #metoo-mozgalomba próbálja bekapcsolni a férfimodelleket is többek között az alábbi interjú, ami a The View című műsorban ment le, és ami a New York Times egy riportján alapszik. A január vége felé leadott műsorban a Bruce Weberrel és Mario Testinóval szemben korábban már felhozott vádakat erősíti meg három volt modell.

Bruce Weber és Mario Testino a világ legismertebb fotósai közé tartoznak. A fenti borítófotón Joan Smalls, Jordan Barrett és Amber Valetta modellek társaságában látható Weber különösen ismert szexi, gyakran meztelen modelleket ábrázoló fényképeiről, nemrégiben egy magyar modellt is fotózott. Őróla többen állítják egybehangzóan, hogy azt mondta egy-egy fiatal, gyakran ruhátlan modelljének, hogy egy relaxációs légzési technikát mutat meg, de a szituációnak hamar szexuális töltetet adott és fogdosni kezdte azokat, akiket fényképeznie kellett volna. Ezen a videón az a sajtótájékoztató látható, ahol további két áldozata jelentette be, hogy perelni fog. Itt készült az alábbi kép is.

[caption id="attachment_10670" align="aligncenter" width="760"] Mark Ricketson és Jason Boyce ügyvédnőjük társaságában jelentik be, hogy perelni fognak.
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary[/caption]

Amiért nem szabadna, hogy ez újság legyen

Amíg Harvey Weinstein cselekményei sokkoltak csomó mindenkit, addig annak nem szabadna senkit sem meglepetésként érni, hogy hasonló szexuális visszaélések a divatiparban szintén történnek és az áldozatok között férfiak is vannak. Az elmúlt években több volt férfimodell mondta el, hogy miért hagyta el a divatipart, pontosan nevén nevezve a problémát – csak az elkövetőket nem. Így aztán, hogy nem szerepeltek sztárfotósok vagy híres tervezők a történetben, nem kaptak különösebben nagy nyilvánosságot ezek a figyelmeztetések. És természetesen a téma még kényesebbé válik azzal, hogy két férfi közötti viszonyról szól, miközben a férfimodellek történeteit a női egyenjogúságért folyó harcba nyilván nem lehet beleilleszteni.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux